Babalara Şarkılar

Orhun Ogün Yücel

Orhun Ogün Yücel

Babalara Şarkılar

Frank Sinatra ve kızı Nancy Sinatra (1967)

Frank Sinatra ve kızı Nancy Sinatra (1967)

Daha önce Annelere şarkılar isimli bir yazı yazmıştık ancak babaları unuttuk sanmayın. Bu ayki müzik öneri yazımızda sizlere babaların çocuklarına veya çocukların babalarına yazdığı birbirinden güzel şarkılar derledik.
relate-banner



Beyonce - Daddy Lessons

Beyonce'nin babasına yazdığı bu şarkı, sanatçının özel ilişkilerine dair birçok sorunu derinlemesine işlediği Lemonade albümünde yer alıyor. Daddy Lessons'ta sanatçı, küçükken babasının ona ve kardeşi Solange Knowles'a öğütlediklerini ve onlara kazandırmaya çalıştığı değerleri anlatıyor.



Nancy Sinatra - It's For My Dad

It's For My Dad, vokal caz efsanesi Frank Sinatra'nın kızı Nancy Sinatra'nın babasına adadığı For My Dad isimli EP'sinde yer alıyor. Bu EP'de It's For My Dad'le beraber iki tane de baba-kız düeti bulunuyor. Nancy Sinatra, babasının ölümünün ardından yazdığı bu şarkıda babasının hayatına dokunduğu farklı alanları hatırlıyor ve dinleyenlere de aktarıyor.



Yeni Türkü - Açelya

Bu şarkının sözleri; halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji bölümünde profesör olan Meral Özbek'e, bestesi de Yeni Türkü grubunun solisti Derya Köroğlu'na ait. Açelya isimli şarkı, Meral Özbek'in babasının arkasından duyduğu yas hissini anlatıyor. Şarkı, ismini sanatçının görünce babasını hatırlattığını söylediği zarif bahar çiçeklerinden alıyor.



Will Smith - Just the Two of Us

Just the Two of Us, oyunculuk kariyeriyle Hollywood'un önde gelen isimlerinden birine dönüşmeden önce DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince isimli grubuyla ünlü olan Will Smith tarafından yazılmış. Şarkı, sanatçının grubun dağılmasının ardından çıkardığı ilk solo albümünde yer alıyor. Sanatçının oğluna duyduğu sevgiyi ve hayata dair öğütlerini anlattığı şarkı, sanılanın aksine neredeyse kendisi kadar ünlü olan küçük oğlu Jaden'a değil büyük oğlu Trey Smith'e yazılmış. Şarkı, Bill Withers'ın aynı isimli aşk şarkısından esinlenerek yazılmış ancak aşk teması yerini baba-oğul ilişkisine bırakmış.



John Mayer - Daughters

2003 çıkışlı Heavier Things albümünde yer alan Daughters, 2004 yılında da Yılın şarkısı Grammy ödülüne layık görülmüş. John Mayer, karşılaştığı kadınların büyük bir bölümünün babalarıyla sorunlu ilişkiler kurduğunu gözlemlemesi üzerine bu şarkıyı yazmış. Şarkıda babalara kızlarıyla daha saygı ve sevgi dolu ilişkiler kurmalarını öğütlüyor.



The Beatles - Lucy in the Sky with Diamonds

John Lennon'ın oğlu Julian Lennon'ın bir gün okuldan dönünce kendisine gösterdiği bir çizimden esinlenen bu şarkı The Beatles'ın en özel albümlerinden biri olarak görülen Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band'de yer alıyor. Julian'ın arkadaşı Lucy'yi havada uçarken çizdiği bu resim aynı zamanda şarkıya da adını veriyor.



Earl Sweatshirt - MTOMB

Sanatçının son iki senede çıkardığı ikinci kısa albüm olan FEET OF CLAY, adını özellikle de önemli insanların zaaflarını ifade etmek için kullanılan İngilizce bir deyimden alıyor. Albüm boyunca kız arkadaşı, büyükannesi ve babasını art arda kaybetmesiyle yaşadığı depresyonu, alkol bağımlılığını ve yalnızlık hissini ele alıyor. Earl, söz konusu albümdeki MTOMB isimli bu şarkıda ise özellikle babasının ölümünün karakterini derinden sarstığını ve hala savaşmakta olduğu bir duygu durumunda sıkışmasına sebep olduğunu anlatıyor.



Phil Collins - Father to Son

Sanatçının 1989 çıkışlı albümü …But Seriously isimli albümünde bulunan Father to Son, Phil Collins'in oğlu Simon'a hayata, arkadaşlıklara ve ilişkilere dair öğütlerini içeriyor. Collins, oğluna romantik ilişkilerinde veya arkadaşlık ilişkilerinde kendini yalnız hissettiğinde her zaman onun yanında olduğunu dile getiriyor.



Ezginin Günlüğü - Babamı Anarken

Sözleri şair Gündüz Göktürk'e ait olan Babamı Anarken, umut dolu bir babanın arkasından söylenen umut dolu bir yas şarkısı. Göktürk, babasının ölümünün ardından bile ona bir şeyler öğretmeye ve onu olumlu bir şekilde etkilemeye devam ettiğini minnettar ve saygılı bir dille kelimelere döküyor.



Tori Amos - Winter

Birçok müzik otoritesi tarafından modern müzik tarihinin en önemli albümlerinden biri olarak görülen Little Earthquakes, Amerikalı piyanist Tori Amos'un ilk albümü. Bu albümün dördüncü teklisi olarak çıkan Winter ise sanatçının babası ile olan ilişkisini gözler önüne seriyor. Sanatçı, oldukça fazla öz güven sorunları yaşadığı ergenlik döneminde babasının ona verdiği desteğin uzun vadede öz güvenini ne kadar olumlu etkilediğini anlatıyor.

Bu şarkılar ve daha fazlasının bulunduğu "Babalara şarkılar" playlistimizi Spotify'dan takip edebilirsiniz. Babalığa dair kaçırdığımız şarkılar için de önerilerinizi bekliyoruz!





Benzer yazılar

Mabel Matiz&Mert Demir - Antidepresan

2022’nin Aşk Şarkıları

Aşkı, özlemi, hayal kırıklığını ve ayrılığı uçlarda yaşadığımız 2022 yılında yayınlanmış olan aşk temalı şarkılara gelin birlikte bakalım.
Mother and Child by Katie M. Berggren

Aile İçinde Öğrendiğimiz İlişki Modeli Gelecek Romantik İlişkilerimize Nasıl Yansıyor?

Hepimiz ilişki kurmanın farklı yollarını ailemizde öğreniyoruz. Ancak öğrendiğimiz bu yollar her zaman bizi mutlu etmeyebiliyor.

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!
Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.
İsimsiz

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!
Yellow Bird- David Hettinger

Travma Geçmişi Olan Ebeveynler

Yaşanan travmatik olaylar kişilerin davranışlarını doğrudan etkileyebiliyor. Peki, bu travmalar kişinin ebeveynliğini nasıl etkiliyor?
Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.

Ebeveynleşme Travması

Çocukken gereğinden fazla üstlenilen yükler, ebeveynleşmemize neden olunuyor ve travmatik etkiler bırakıyor. İşte 10 maddede ebeveynleştirme travması.
Never Lettin Go - Cbabi Bayoc

İlk Aşk veya İlk Nefret: Babalar Ve Kızları

Kız çocuklarının babalarıyla kurdukları ilişkinin partner seçimlerine, vücut algılarına ve cinselliklerine yansımalarını inceliyoruz.

Yanıldığımız 7 Durum

Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.

footer