Türkçe Şarkılarla Karşılıksız Aşk

Orhun Ogün Yücel

Orhun Ogün Yücel

Türkçe Şarkılarla Karşılıksız Aşk

Bu yazımızda sizinle gerek modern Türkçe müziğinin gerekse Türkiye'deki birçok eski müzik hareketinin temelini aldığı ve Türkçe şiirde en fazla işlenen temalardan biri olan karşılıksız aşkın müzikteki yansımalarından örnekleri paylaşıyoruz.
relate-banner



1- Mor ve Ötesi - Araf

Türk alternatif rock grubu Mor ve Ötesi'nin solisti Harun Tekin'in yazdığı Araf, aşkına karşılık bulamayan bir insanın hissettiği belirsizlik hissinin mecazi bir anlatımı olarak yorumlanabilir.



2- Tarkan - Ay

Tarkan'ın Türk pop müziğinin kilometre taşlarından biri olan albümü Karma'da yer alan Ay, sanatçının ne kadar uğraşırsa uğraşsın karşılık göremediği aşkını ele alıyor. Yaptığı hiçbir şeyin kar etmediğini ve sevdiği insanın bütün ısrarlarına, uğraşlarına rağmen hislerine karşılık vermediğini anlatan şarkı, Tarkan'ın "hayır" kelimesini cevap olarak almayı öğrenmesi gerektiğini düşündürüyor.



3- Sena şener - Bak Bana

Halihazırda Koç Üniversitesi'nde eğitimine devam eden genç sanatçı Sena şener, 2016 yılında çıkardığı teklisi Bak Bana'da kendi aşkının yoğunluğuna rağmen karşılık alamadığı insana ona ilgi göstermesi için adeta yalvarıyor.



4- Cem Karaca - Resimdeki Gözyaşları

Resimdeki Gözyaşları, Türk rock müziğinin en önemli ustalarından biri olan Cem Karaca'nın 1994 çıkışlı albümü Töre'de yer alıyor. Ağır Roman ve birçok başka filmin yapımcılığını üstlenmiş olan ve aynı zamanda Apaşlar'ın kurucularından ve gitaristlerinden biri olan Mehmet Soyarslan'ın yazdığı bu şarkı, aşkına karşılık bulamamış bir insanın sevdiğine yıllar sonra yazdıklarını ele alıyor. şarkının adı da sevdiği insana bıraktığı tek şey olan bir resimden geliyor.



5- Nükhet Duru - Ben Sana Vurgunum

Sözlerini Sabahattin Ali'nin Eskisi Gibi isimli şiirinden alan Ben Sana Vurgunum, geçen yıllarda Kanadalı R&B sanatçısı The Weeknd'in Often isimli şarkısında kullanmasıyla tekrar gündeme gelmişti. Bunun üzerine Twitter üzerinden The Weeknd'i de etiketleyerek müziğin insanları yakınlaştırdığı ile ilgili tatlı bir tweet atan Nükhet Duru, bu ölümsüz şarkıda yalnızlığın yanında getirdiği bütün yorgunluğa rağmen sevmekten vazgeçmeyen bir insanın hüznünü ele alıyor.



6- Gaye Su Akyol - Anlasana Sana Aşığım

Modern Türk müziğinin en ferah seslerinden biri olan Gaye Su Akyol'un 2016 çıkışlı albümü Hologram İmparatorluğu albümünde yer alan Anlasana Sana Aşığım, halihazırda arkadaş olduğu bir insana aşık olan ancak bu hislerini karşı tarafa aktarmayı başaramayan bir insanın hissettiği durgunluğu anlatıyor.



7- Sümer Ezgü - Dalları Bastı Kiraz

Dalları Bastı Kiraz, Türk halk müziğinde sık sık ele alınan karşılıksız aşk temasının bir örneği. Sanatçı, aşık olduğundan beri sefil hallere düştüğünü anlatıyor ve sevdiği insandan merhamet ve karşılık beklediğini söylüyor.



8- Kazım Koyuncu - Ben Seni Sevduğumi

Karadeniz halk müziğiyle rock'n'roll'u sentezleyerek kendisine ait bir tarz yaratan Kazım Koyuncu'nun en popüler şarkılarından biri olan Ben Seni Sevduğumi, sanatçının sevdiğini asla gizlemediği ama sevdiği insanın ölümü dolayısıyla kavuşamadan bitmiş olan bir ilişkisini anlatıyor.



9- Hüsnü şenlendirici & Trio Chios - Bekledim de Gelmedin

Türk sanat müziği sanatçısı Yesari Asım Arsoy'un şarkısının bir grup Türk ve Yunan sanatçının beraber çıkardığı Both Sides of the Aegean (Ege'nin her iki tarafı) albümünde bulunan yorumu, sanatçının aşık olduğu insan için bitmek bilmeyen bekleyişini ele alıyor.



10- Athena - Arsız Gönül

Türkiye'nin ilk ska ve punk rock gruplarından biri olan Athena'nın en popüler şarkılarından biri olan Arsız Gönül, grubun 2010 çıkışlı albümü Pis'de yer alıyor. Sanatçı, şarkıda kendisini kandırsa da sevmekten tamamen vazgeçmeyi beceremediğini ve sevdiği insanla beraber olmayı "arsızca" hayal etmekten kendini alamadığını anlatıyor.



11- Yüzyüzeyken Konuşuruz - Boş Gemiler

2011 yılında kurulmuş Türk indie rock grubu Yüzyüzeyken Konuşuruz'un 2018 çıkışlı Akustik Travma isimli albümünün ardından çıkardığı ilk tekli olan Boş Gemiler, sevdiği insanın dikkatini çekmeyi başaramayan bir insanın gözünden anlatılıyor.



12- Edip Akbayram - Gittin Gideli

Türk halk müziğinin en kalıcı sanatçılarından biri olan Edip Akbayram'ın yorumladığı şarkı, aslında Mazlum Çimen tarafından babası Nesimi Çimen'in ölümü üzerine yazılıyor. Gittin Gideli, karşılıksız aşka dair bir şarkı olmasa da belki de Türk dilinde sevilen bir insanın kaybedilmesi hissini en yoğun şekilde dillendiren şarkılardan biri olması dolayısıyla dinleyicinin yorumuyla birlikte karşılık bulamayan aşka benzer hisler uyandırabileceğini söylemek mümkün.



13- Sezen Aksu - Her şeyi Yak

Daha sonra Duman tarafından da yorumlanmış olan Her şeyi Yak, sevdiği insandan herhangi olumlu veya hatta olumsuz bir karşılık görebilmek için kendisine zarar vermeye dahi hazır olan bir insanın ağzından anlatılıyor. Karşılık görülmeyen bir ilişkinin ayrılıktan bile daha zor olduğunu söyleyen sanatçı, şarkıda sevdiği insandan ilişkilerine bir şans vermelerini talep ediyor.



14- Cem Adrian - Tek Kişilik Aşk

Cem Adrian'ın 2013 çıkışlı albümü şeker Prens ve Tuz Kral isimli albümünde yer alan Tek Kişilik Aşk, aslında adıyla bile bu yazının konusunu özetliyor diyebiliriz.



15- Sertab Erener - Açık Adres

Kariyerine Sezen Aksu'nun yan vokali olarak başlayıp sonra Türkiye'nin en popüler sanatçılarından birine dönüşen Sertab Erener'in Rengarenk isimli albümünün teklilerinden biri olan Açık Adres, sanatçının yıllar geçse de atlatamadığı bir aşkını konu alıyor.

Bu şarkıların ve daha fazlasının bulunduğu çalma listemize aşağıdaki Spotify linkinden ulaşabilirsiniz, Türk müziği deryasında muhtemelen gözden kaçırdığımız sayısız şarkıyı da listemize ekleyebilmek için önerilerinizi bekliyoruz!





Benzer yazılar

Sizin Aşkınız Hangisi?

Hiç aşık oldunuz mu? Peki aşkın ne anlama geldiğini düşündünüz mü? Aşk ne demek, hadi gelin birlikte bakalım.

İkinci Kez Aşık Olmanın Bize Getirdikleri

Her aşk hikayesi farklı olsa da aşkı yeniden bulma deneyimlerimizdeki çoğu süreç ortak. Bunlardan dördünü sizin için listeledik!
Mabel Matiz&Mert Demir - Antidepresan

2022’nin Aşk Şarkıları

Aşkı, özlemi, hayal kırıklığını ve ayrılığı uçlarda yaşadığımız 2022 yılında yayınlanmış olan aşk temalı şarkılara gelin birlikte bakalım.
Ophelia (John Everett Millais, 1852)

Hamlet’in Ophelia’sı ve Ophelia Sendromu

Shakespeare’in Hamlet oyunundaki Ophelia karakterini ve adını verdiği Ophelia Sendromu’nu beraber inceleyelim!
Two On A Bridge - Igor Krapar Shcherbakov (2021)

Aşk İksiri: Feromon

Tanıştığınız andan itibaren birine ilgi duydunuz fakat nedenini anlamakta güçlük mü çekiyorsunuz? Bazı kişilere ise ilk andan beri arkadaş gözüyle mi bakıyorsunuz?
Aşk, Büyü, Vs. - Ümit Ünal (2019)

Yaşanamamış Bir Hayatın Rüyası: Aşk, Büyü, Vs.

Birbirine aşık iki kadının toplumsal tabular sebebiyle nasıl birbirlerinden ayrı düştüklerini anlatan duygu dolu bir film.
Le lit (The bed) - Henri de Toulouse-Lautrec (1893)

Toulouse-Lautrec’in “Yatakta” Serisi

Post-empresyonizm akımının önemli ressamlarından biri olan Toulouse-Lautrec’in “Yatakta” isimli eserler serisine birlikte bakalım!
İsimsiz

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!
Pencere - Oyun Atölyesi

İlişkileri Merkezine Alan Tiyatro Oyunları

İnsanı insana insanla anlatma sanatı: tiyatro! Yakın ilişkileri sahneye taşıyan tiyatro oyunlarını sizler için derledik.
Midnight- Anne Magill (2011)

Aşkın Ömrü Ne Kadar?

Uzun süreli bir ilişkide tutkuyu korumak mümkün mü yoksa aşk zamanla azalarak biter mi? Yoğun duygular, geçen zamana karşı koyabilir mi?

footer