Rock Klasikleriyle Tutulmanın Semptomları

Orhun Ogün Yücel

Orhun Ogün Yücel

Rock Klasikleriyle Tutulmanın Semptomları

Woodstock Festivali, 1969

Woodstock Festivali, 1969

Aşk, insanlık tarihi boyunca gerek müziği gerek diğer sanat dallarını en çok meşgul eden konulardan biri olmuştur. Bunu 60'ları ve 70'leri kasıp kavuran rock gruplarının klasikleşmiş şarkılarında da görmek mümkün. Bu yazımızda devletin, aldatmadan doğum kontrolüne insan ilişkilerini kapsayan her türlü konudan elini çekmesi gerektiğini savunan "Free Love" hareketinin de sesi haline gelen şarkılarla tutulmanın semptomlarını anlatacağız. Yazımızı bitirdiğinizde bu şarkıların ve çok daha fazlasının bulunduğu playlistimizi takip edebilirsiniz!
relate-banner



1- Aniden gelişmesi: The Doors - I Looked At You

Psychedelic rock müziğin en önemli hareketlerinden biri olan The Doors'un isim albümlerinde yer alan I Looked At You, tutulmanın ansızın olması halini ele alıyor. Bu insanın gözlerinin karardığı anı psikedelik uyuşturucuların ansızın gelen etkisine benzeten şarkı, klasik bir psychedelic rock örneği. Morrison, şarkıyı yazdığı insana birbirleriyle göz göze gelip gülümsedikleri anın bir geri dönüşü olmadığını söylüyor.



2- Fizyolojik uyarılmaya yol açması: The Jimi Hendrix Experience - You Got Me Floatin'

Yine psychedelic rock ve blues'un en önemli gitaristlerinden biri olan Jimi Hendrix'in grubu The Jimi Hendrix Experience'ın ikinci albümü Axis: Bold As Love'da yer alan You Got Me Floatin' aşkın insanın ayaklarını nasıl yerden kestiğini ele alıyor. Hendrix, tutulmanın en belirgin etkilerinden biri olan bu devamlı fizyolojik uyarılma halini yüzmeye benzetiyor.



3- Zihni meşgul etmesi: Fleetwood Mac - You Make Loving Fun

Fleetwood Mac'in klasik albümü Rumours'da yer alan You Make Loving Fun, aşkla ilgili albümün geri kalanından çok daha iyimser bir imaj çiziyor. Grubun piyanisti Christine McVie'nin yazdığı bu şarkıda sanatçı, aşık olduğu insanın onu mutlu ettiğini ve bu hissin onu gittiği her yerde takip ettiğini, aşık olduğu insanın asla aklından çıkmadığını anlatıyor.



4- Ruh halinin o kişiye bağımlılığı: The Beach Boys - God Only Knows

Paul McCartney'nin yapılmış en iyi şarkı dediği God Only Knows aynı zamanda The Beach Boys'un en fazla bilinen şarkılarından biri. şarkı, birine aşık olunca hissedilen onsuz yaşayamama hissini anlatıyor. Sanatçı, tutulduğu insanın yokluğunda nasıl yaşayabileceğini hayal dahi edemediğini ifade ediyor.



5- O kişinin idealize edilmesi: The Police - Every Little Thing She Does Is Magic

Sting'in de yer aldığı The Police isimli İngiliz rock grubunun en popüler şarkılarından biri olan Every Little Thing She Does Is Magic, adından da anlaşılacağı üzere aşık olduğu insanın yaptığı her şeyden etkilenen birinin gözünden anlatılıyor. Sting tarafından yazılmış olan bu şarkıda sanatçı ne zaman aşık olduğu insanın çevresinde bulunsa çok heyecanlandığını ve hayatının ondan önce bir anlamı olmadığını düşündüğünü ifade ediyor.



6- O kişinin tek hedef haline getirilmesi: Grateful Dead - Sweet Magnolia

1960'lardaki karşı kültürün en önemli temsilcilerinden biri olan Grateful Dead'in American Beauty albümünde yer alan Sweet Magnolia grubun vokalistlerinden Bob Weir'ın partnerinin idealize ettiği haline yazdığı bir şarkı. Sanatçı, partnerinin ihtiyacı olan her şey olduğunu ve tek başına onu mutlu etmeye yettiğini ifade ediyor. Partnerini kışın, ilkbaharda ve sonbaharda da sevmelik bir yaz aşkı metaforuyla tanımlayan Weir, bu metaforla hislerinin bir yaz aşkı kadar yoğun ama aynı zamanda da ciddi bir ilişki olabilecek kadar güçlü olduğunu ve devamlılığı olacağını ifade ediyor diyebiliriz.

Bu şarkıların ve çok daha fazlasının bulunduğu playlistimizi takip etmeyi unutmayın!





Benzer yazılar

Sizin Aşkınız Hangisi?

Hiç aşık oldunuz mu? Peki aşkın ne anlama geldiğini düşündünüz mü? Aşk ne demek, hadi gelin birlikte bakalım.

İkinci Kez Aşık Olmanın Bize Getirdikleri

Her aşk hikayesi farklı olsa da aşkı yeniden bulma deneyimlerimizdeki çoğu süreç ortak. Bunlardan dördünü sizin için listeledik!
Mabel Matiz&Mert Demir - Antidepresan

2022’nin Aşk Şarkıları

Aşkı, özlemi, hayal kırıklığını ve ayrılığı uçlarda yaşadığımız 2022 yılında yayınlanmış olan aşk temalı şarkılara gelin birlikte bakalım.
Ophelia (John Everett Millais, 1852)

Hamlet’in Ophelia’sı ve Ophelia Sendromu

Shakespeare’in Hamlet oyunundaki Ophelia karakterini ve adını verdiği Ophelia Sendromu’nu beraber inceleyelim!
Two On A Bridge - Igor Krapar Shcherbakov (2021)

Aşk İksiri: Feromon

Tanıştığınız andan itibaren birine ilgi duydunuz fakat nedenini anlamakta güçlük mü çekiyorsunuz? Bazı kişilere ise ilk andan beri arkadaş gözüyle mi bakıyorsunuz?
Aşk, Büyü, Vs. - Ümit Ünal (2019)

Yaşanamamış Bir Hayatın Rüyası: Aşk, Büyü, Vs.

Birbirine aşık iki kadının toplumsal tabular sebebiyle nasıl birbirlerinden ayrı düştüklerini anlatan duygu dolu bir film.
Le lit (The bed) - Henri de Toulouse-Lautrec (1893)

Toulouse-Lautrec’in “Yatakta” Serisi

Post-empresyonizm akımının önemli ressamlarından biri olan Toulouse-Lautrec’in “Yatakta” isimli eserler serisine birlikte bakalım!
Bombay Sapphire - Holly Warburton

Romantik İlişkilerde Hayal Kırıklığı

“Gerçek yüzünü nasıl daha önce görmedim? Ben bu insana mı aşık olmuşum?” cümleleri tanıdık geliyor mu? İlişkilerde yaşadığımız hayal kırıklığını ele aldık.
İsimsiz

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!
Pencere - Oyun Atölyesi

İlişkileri Merkezine Alan Tiyatro Oyunları

İnsanı insana insanla anlatma sanatı: tiyatro! Yakın ilişkileri sahneye taşıyan tiyatro oyunlarını sizler için derledik.

footer