2019'Un Aşk Şarkıları

Orhun Ogün Yücel

Orhun Ogün Yücel

2019'Un Aşk Şarkıları

FKA Twigs - MAGDALENE (2019)

FKA Twigs - MAGDALENE (2019)

En temelde deneyimlediğimiz aşk aynı olsa da bu duygunun ifade edilme şekli insanlarla beraber oldukça hızlı bir şekilde evriliyor ve bunu müzik gibi duygu yüklü bir sanat dalında çok rahat gözlemlemek mümkün.
relate-banner

Biz de bu yazımızda sizi aşkın müzik yoluyla ifadesinde 2019 yılı boyunca kronolojik bir yolculuğa çıkarmak istiyoruz. Yazı boyunca bahsettiğimiz veya bahsedemeyip çalma listemize eklediğimiz bütün şarkılar ve yer aldıkları albümler de gerek aşk gerekse diğer türlü ilişkilenmelerin zarif somutlaştırılmalarıyla dolu.



1- Radiohead - Ill Wind

Ill Wind aslında Radiohead'in 2016 çıkışlı A Moon Shaped Pool'un plak versiyonunun yanında bir CD'de yayınlanmıştı. Bu sene Ocak ayında ise sonunda dijital müzik platformlarında da bir tekli olarak paylaşıldı. Billie Holiday'den Frank Sinatra'ya kadar farklı sanatçıların seslendirdiği bir caz klasiğiyle aynı ismi paylaşan şarkı, yeterli yakınlık ve duygusal paylaşımın kurulamadığı bir ilişkinin "kış"ını anlatıyor.



2- James Blake - Can't Believe The Way We Flow

Assume Form öncesi bütün albümlerinde yalnızlık, kalp kırıklıkları gibi konular işleyen Blake, Assume Form'da ise The Good Place'in Tahani'si Jameela Jamil'le olan mutlu ve tutkulu ilişkisini anlatıyor. Sanatçının saf bir aşk şarkısı olduğunu ve partneriyle bir arada olmanın huzurlu halini ele aldığını söylediği Can't Believe The Way We Flow ise önceki ilişkilerinden dolayı içinde bulunduğu aşk dolu ilişkiye inanmakta zorlanması üzerine yazılmış.



3- Anderson .Paak, Lalah Hathaway - Reachin' 2 Much

Modern R&B müziğin en renkli karakterlerinden biri olan Anderson .Paak'ın dördüncü stüdyo albümü Ventura'da bulunan Reachin' 2 Much, kaçıngan bağlanma özellikleri gösteren bir erkeğin ilişkiye bakışını anlatıyor. Partnerinin kendisine yeterli kişisel alanı tanımadığını ve partnerinin hislerine tam olarak karşılık veremediğini anlatan sanatçı, şarkının nakaratını ise ünlü soul sanatçısı Donny Hathaway'in kızı Lalah ile paylaşıyor.



4- Tame Impala - Borderline

Borderline, son zamanlarda psychedelic rock faaliyetiyle öne çıkan Avustralya'nın çıkardığı en popüler psychedelic rock hareketi olan Tame Impala'nın 14 şubat 2020'de çıkması beklenen The Slow Rush albümünün teklilerinden biri. Parker, şarkıda çalkantılı ilişkisini borderline kişilik bozukluğunun belirtileriyle karşılaştırıyor.



5- Kevin Abstract - Peach

Kevin Abstract'i bu listeye grubu BROCKHAMPTON'ın grup üyelerinin ilişki hikayeleriyle sarmalanmış GINGER albümünden bir şarkıyla da dahil edebilirdik ancak onun yerine ilk solo albümünde yer alan Peach'i tercih ediyoruz. Kevin'ın sık sık beraber çalıştığı ünlü prodüktör Jack Antonoff'un yarattığı Peach'te Kevin, eski bir ilişkisiyle ilgili nostaljik hislerini ve partneriyle hayatlarının ne kadar uzaklaştığıyla ilgili düşüncelerini anlatıyor.



6- Altin Gün - Gesi Bağları

Selda Bağcan'dan Barış Manço'ya çok farklı şekillerde defalarca yorumlanmış olan Gesi Bağları türküsünün yeni bir psychedelic rock yorumu da Altin Gün'ün yılın dünya albümü Grammy ödülüne aday gösterilen Gece isimli albümünde bulunuyor.



7- Vampire Weekend - This Life

Amerikalı indie rock grubu Vampire Weekend'in Father of the Bride isimli albümünde yer alan This Life, grubun solisti Ezra'nın yorumuyla modern müzikte aldatmaya dair yazılan şarkılardan daha olgun ve gerçek bir aldatma şarkısı. Albümün geneline hakim olan yetişkin bir insanın ilişkilenmesi teması This Life'da da karşılıklı olarak birbirini aldatan bir çiftin hikayesi üzerinden işleniyor.



8- Tyler the Creator - I THINK

Tyler the Creator'ın en fazla ticari başarı elde eden albümü IGOR sırasıyla aşık olma, ilişkiye başlama, bağlanma, ayrılma ve arkadaş kalmaya çalışma temalarını işliyor. I THINK ise umut dolu bir tutulma sürecini anlatıyor. Partnerinin yaptıklarını anlamlandırmaya çalışan Tyler, bir yandan da yakınlık kurmak için kendini açmaya ve partneriyle kurduğu bağı güçlendirmeye çalışıyor.



9- Steve Lacy - Playground

The Internet'in gitaristi Steve Lacy'nin ilk solo albümü Apollo XXI, sanatçının cinselliği ve cinsel yönelimiyle ilgili keşiflerini anlattığı bir yolculuk gibi ilerliyor. Playground isimli şarkıda da Lacy, partneriyle cinsel hayatını ve ilişki içinde oynanan oyunları bir parkta oynamaya benzetiyor.



10- Gracie Abrams - Mean It

Gracie Abrams'ın dijital müzik platformlarında yayınlanan ilk şarkısı olan Mean It, Abrams'ın kendisine soğuk davranan partnerinin davranışlarına anlam veremediğini ve ilişkileriyle ilgili şüphelerinin giderek arttığını anlatıyor.



11- Mazhar Alanson - Senden Önce

MF√É‚Äì'nün M'si Mazhar Alanson'un son solo albümünden 17 yıl sonra çıkardığı "Yazan Aşık" isimli albümde yer alan Senden √É‚Äìnce'de Alanson, aşkına karşılık aldığı bir ilişkinin içinde bulunmayı öncesindeki yalnızlığıyla karşılaştırıyor ve bu ilişkisinin ona hissettirdiği huzuru anlatıyor.



12- Dua Lipa - Don't Start Now

Dua Lipa'nın 2020'de çıkması beklenen ikinci albümü Future Nostalgia'nın ilk teklisi olan Don't Start Now, sanatçının eski sevgilileri Isaac Carew ve Paul Klein'la yaşadığı bir dargın bir barışık ilişkilerini ele alıyor.



13- Earl Sweatshirt - EAST

Earl Sweatshirt'ün beat olarak bir 20. yüzyıl Mısır ezgisini kullandığı EAST, sanatçının Kasım ayının başında sürpriz bir şekilde çıkardığı FEET OF CLAY albümünde yer alıyor. şarkı, Earl'ün kız arkadaşını, babasını ve büyük annesini art arda kaybetmesini ve bunların acısıyla baş edebilmek için başvurduğu alkol bağımlılığını ele alıyor.



14- Michael Kiwanuka - Hard to Say Goodbye

Bu sene One Love Festivali kapsamında √Ѭ∞stanbul'da da konser veren √Ѭ∞ngiliz sanatçı Michael Kiwanuka'nın son albümünde bulunan Hard to Say Goodbye, sanatçının partneriyle kavga ettiği bir geceyi anlatıyor. Kiwanuka, partnerine ona ihtiyaç duyduğunu, veda etmeye hazır olmadığını ve bu geceyi atlatabileceklerine inandığını söylüyor.



15- Nick Cave & The Bad Seeds - Night Raid

Avustralyalı rock efsanesi Nick Cave'in 15 yaşındaki oğlu Arthur'un uçurumdan düşerek hayatını kaybetmesi üzerine çıkardığı albümü Ghosteen'de yer alan Night Raid, eşinin Arthur ve ikizi Earl'e hamile kaldığı geceyi ele alıyor.



16- FKA Twigs - home with you

Bu yılın en ilginç albümlerinden biri olan MAGDALENE'in son teklisi home with you, piyano ile başlayıp viyolonselle biten görkemli bir müzik eşliğinde tutkuyla başlayıp kalp kırıklıklarıyla biten bir ilişkiyi anlatıyor. Twigs, bu şarkıyı yazarken zor dönemlerde sevdiklerinin yanında olabilmek için kendisini ihmal etmek zorunda kalmasından etkilenmiş ve anlattığı ilişki içinde de aslında bu ikilemle savaşıyor.



Bu şarkıların ve daha fazlasının bulunduğu "2019'da Aşk" isimli Spotify oynatma listemize aşağıdan ulaşabilirsiniz. Keyifli dinlemeler!





Benzer yazılar

Sizin Aşkınız Hangisi?

Hiç aşık oldunuz mu? Peki aşkın ne anlama geldiğini düşündünüz mü? Aşk ne demek, hadi gelin birlikte bakalım.

İkinci Kez Aşık Olmanın Bize Getirdikleri

Her aşk hikayesi farklı olsa da aşkı yeniden bulma deneyimlerimizdeki çoğu süreç ortak. Bunlardan dördünü sizin için listeledik!
Mabel Matiz&Mert Demir - Antidepresan

2022’nin Aşk Şarkıları

Aşkı, özlemi, hayal kırıklığını ve ayrılığı uçlarda yaşadığımız 2022 yılında yayınlanmış olan aşk temalı şarkılara gelin birlikte bakalım.
Ophelia (John Everett Millais, 1852)

Hamlet’in Ophelia’sı ve Ophelia Sendromu

Shakespeare’in Hamlet oyunundaki Ophelia karakterini ve adını verdiği Ophelia Sendromu’nu beraber inceleyelim!
Two On A Bridge - Igor Krapar Shcherbakov (2021)

Aşk İksiri: Feromon

Tanıştığınız andan itibaren birine ilgi duydunuz fakat nedenini anlamakta güçlük mü çekiyorsunuz? Bazı kişilere ise ilk andan beri arkadaş gözüyle mi bakıyorsunuz?
Aşk, Büyü, Vs. - Ümit Ünal (2019)

Yaşanamamış Bir Hayatın Rüyası: Aşk, Büyü, Vs.

Birbirine aşık iki kadının toplumsal tabular sebebiyle nasıl birbirlerinden ayrı düştüklerini anlatan duygu dolu bir film.
Le lit (The bed) - Henri de Toulouse-Lautrec (1893)

Toulouse-Lautrec’in “Yatakta” Serisi

Post-empresyonizm akımının önemli ressamlarından biri olan Toulouse-Lautrec’in “Yatakta” isimli eserler serisine birlikte bakalım!
İsimsiz

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!
Pencere - Oyun Atölyesi

İlişkileri Merkezine Alan Tiyatro Oyunları

İnsanı insana insanla anlatma sanatı: tiyatro! Yakın ilişkileri sahneye taşıyan tiyatro oyunlarını sizler için derledik.
Midnight- Anne Magill (2011)

Aşkın Ömrü Ne Kadar?

Uzun süreli bir ilişkide tutkuyu korumak mümkün mü yoksa aşk zamanla azalarak biter mi? Yoğun duygular, geçen zamana karşı koyabilir mi?

footer