Annelere Şarkılar

Orhun Ogün Yücel

Orhun Ogün Yücel

Annelere Şarkılar

Nas, annesi ve erkek kardeşi

Nas, annesi ve erkek kardeşi

Birçoğumuz için ilk ilişki kurduğumuz insanlar anne ve babalarımızdır. Yeni doğan bir bebeğin görüş mesafesinin 30 cm ile sınırlı olması sayesinde doğumdan hemen sonra bebeğin dünyası da büyük oranda onu besleyen kişiden ibaret kalır ki bu çoğu zaman annedir. Ailemizin yanından ayrılıp kendi başımıza yaşamaya başlayana kadar hayatımızın büyük bölümünü ebeveynlerimiz oluşturmaya devam eder. Yetişkinliğimizde bu değişse de ebeveynlerimiz duygusal hayatımızda önemli bir rol oynamaya devam eder. Hatta yeni yapılan araştırmalar ebeveyn ve çocuk arasındaki duygusal yakınlığın yeni nesilde daha da arttığını gösteriyor. Biz de bu yazımızda tarih boyunca sanatçıların eserlerine dahil ettiği anne-çocuk ilişkilerine modern müzikten örnekler göstermek istedik.
relate-banner



1.Bon Iver - Hey, Ma

Bon Iver'in 2019 yılında çıkan i, i isimli albümünün teklisi olarak çıkan Hey, Ma'da Justin Vernon yumuşak ve hafif bir müzik eşliğinde çocukluğunda annesiyle beraber yaşadıklarını ve annesinin sevgi dolu tavrını nostaljik bir üslupla anıyor. Tekliyle beraber çıkan müzik videosu ise Vernon ve annesinin sanatçının çocukluğundan kalma video kesitlerini içeriyor.



2. Lauryn Hill - To Zion

To Zion, Lauryn Hill'in tamamı adeta duygusal bir seyahat olan The Miseducation of Lauryn Hill albümünde yer alıyor. Ünlü gitarist Carlos Santana'yı da içeren şarkı, albümün en dokunaklı şarkılarından biri ve Hill'in ilk çocuğu Zion doğduğunda yaşadığı mutluluğu işliyor. Çocuğunun doğumundan önce hissettiği belirsizlik ve şüpheden de bahsettiği şarkıda bir sanatçı olarak hamile olduğunda aldığı olumsuz tepkilerden ve kariyerine zarar vereceği ile ilgili yorumlardan bahsetmeyi de ihmal etmiyor.



3. Kacey Musgraves - Mother

Musgraves'in 2019 yılında Yılın Albümü de dahil olmak üzere dört tane Grammy ödülüne layık görülen Golden Hour isimli albümünde bulunan Mother, yalın ve sakin bir piyano eşliğinde sanatçının annesine duyduğu özlemi ele alıyor. Musgraves şarkıyı "albümün en kısa ama en anlamlı şarkısı" olarak tanımlıyor.



4. M83 - For The Kids

Fransız elektronik müzik projesi M83'ün ilk albümünde yer alan For The Kids, annesine destek olmaya ve onu yüreklendirmeye çalışan bir çocuğun gözünden işleniyor. Sözlerindeki bir çocuğun samimiyetine ve naifliğine sahip üslup ise şarkıya oldukça duygusal bir hava katıyor.



5. Nas - Dance

Günümüzde rap müzik özellikle erkek sanatçıların duygularını keşfettikleri, kendilerini güçsüzlükleriyle beraber bütün çıplaklığıyla açtıkları bir medya olsa da 2002 yılında döneminin en ünlü sanatçılarından birinin duygularını ve kırıklıklarını bu kadar açıkça ifade edebilmesi sanıyoruz ki sadece annesinin ölümü gibi bir konuyla mümkün olabilirdi. Albümün çıkışından bir-iki ay önce annesinin ölümü üzerine yazdığı bu şarkıda sanatçı, annesini kaybetmekten duyduğu üzüntüyü, annesiyle beraber son bir kez dans edebilmek için verebileceklerini ve annesine duyduğu minneti anlatıyor. şarkının sonunda ise babası Olu Dara'nın bir kornet (trompetten daha kısa ama geniş gövdeli bir üflemeli çalgı) solosu yer alıyor.



6. Bob Dylan - Tough Mama

Nobel edebiyat ödüllü ilk söz yazarı Dylan'ın 1974'de çıkardığı Planet Waves isimli albümde yer alan Tough Mama, albümde eşi Sara Dylan'a yazılmış şarkılardan sadece biri. şarkı, çiftin dört çocuklarının annesi olan Sara'nın güçlü ve bir o kadar da ince karakterine bir kutlama ve şükran ifade ediyor.



7. Sufjan Stevens - Carrie & Lowell

Sufjan Stevens'ın adını annesi ve üvey babasından alan albümünün isim şarkısı olan Carrie & Lowell'da sanatçı, annesine duyduğu özlemi çocuksu bir üslupla anlatıyor. Rengarenk ve anılarla süslenmiş şarkının sonunda ise Stevens, tıpkı küçük bir çocuk gibi annesine geri dönmesini söylüyor. Eğer bu şarkıyı beğendiyseniz bütün bir albümün Sufjan Stevens'ın annesiyle olan ilişkisini anlattığını belirterek albümün geri kalanını da dinlemenizi öneriyoruz.



8. Ajda Pekkan - Ağlama Anne

Sözlerini Sezen Aksu'nun yazdığı Ağlama Anne, annesine çocuğunun yaşadığı acılardan dolayı kendisini harap etmemesi gerektiğini anlatıyor. Sanatçı, yaşadığı acıları herkesin yaşadığını bu nedenle annesinin kendisi için üzülmemesi gerektiğini söylüyor.



9. Kanye West - Coldest Winter

Kanye West'in hayatı boyunca yaşadığı çeşitli kalp kırıklıklarıyla ilgili içini açtığı 808s & Heartbreak albümünde yer alan Coldest Winter, albüm çıkmadan bir yıl önce kaybettiği annesine yazılmış. Kasım ayında annesini kaybettiği kışı "en soğuk kış" olarak nitelendiren sanatçı, aynı zamanda annesinin ölümünden sonra aşamadığı yas hissinin üzerine tekrar birini sevip sevemeyeceğini ve aslında "baharın karları eritip eritemeyeceğini" sorguluyor.



10. Iron & Wine - Upward Over The Mountain

Sam Beam'in 2002'de çıkan ilk albümünde yer alan bu şarkı, bir çocuğun annesiyle büyüdükçe değişen ilişkisini keşfediyor. Bahsettiğimiz bütün çocuk gözünden anlatılmış şarkılar gibi Upward Over The Mountain da aynı çocuksu naifliği içeriyor.



11. Beyonce featuring Blue Ivy - Blue

Daha önce babasının Jay Z Blue isimli şarkısında da yer alan Blue Ivy, bu sefer de annesinin ondan bahsettiği bir şarkıda yer alıyor. Beyonce şarkı boyunca yeni anne olmuş bir kadının çocuğuyla iken hissettiği hazzı anlatıyor.



12. Eric Clapton - Motherless Children

İngiliz gitarist Clapton'ın ikinci solo albümü 461 Ocean Boulevard'ın açılış şarkısı olan Motherless Children, adından da anlaşılacağı üzere annesini kaybetmiş çocukların kalplerinde asla doldurulamayacak bir boşluk oluştuğunu ve baba veya kardeşlerin isteseler de bu boşluğu dolduramayacaklarını anlatıyor.



13. Radiohead - I Am A Wicked Child

Radiohead'in Com Lag: 2+2=5 isimli EP'sinde yer alan I Am A Wicked Child, Hristiyan alegorileriyle dolu bir mahcubiyet ve özür şarkısı. Paul McCartney'nin annesine yazdığı Let It Be'ye bir göndermeyle başlayan şarkı, annesini hayal kırıklığına uğratmış ve çok istese de kendini düzeltmeyi başaramayan bir çocuğun ağzından anlatılıyor.



14. Nil Karaibrahimgil - Annelere Ninni

Karaibrahimgil'in anneler gününde YouTube hesabında "… Uyumayan, uyuyamayan annelere uyusunlar diye. Onların da ninniye ihtiyacı var…" notuyla paylaştığı teklisi Annelere Ninni, bir anne olarak yaşadığı zorlukları ve bunlara rağmen elinden geleni yaptığını anlatıyor. Bu ninniyi ise bütün annelere hediye ediyor.



15. Pink Floyd - Mother

İngiliz psychedelic rock grubu Pink Floyd'un klasik albümü The Wall, kurgusal karakter Pink'in ikinci dünya savaşı sonrası çocukluk anılarından kendisini yalnız hisseden bir rock yıldızı oluşuna kadar süren hayat hikayesini anlatıyor. Mother ise Pink'in annesiyle olan ilişkisini ve annesinin ona tavsiyelerini ele alıyor.

Bu şarkılar ve daha fazlasının bulunduğu "Annelere şarkılar" playlistimizi Spotify'dan takip edebilirsiniz, anneliğe dair kaçırdığımız şarkılar için de önerilerini bekliyoruz!




[1] Fingerman, K. L. (2017). Millennials and their parents: Implications of the new young adulthood for midlife adults. Innovation in aging, 1(3), igx026.

Benzer yazılar

Mabel Matiz&Mert Demir - Antidepresan

2022’nin Aşk Şarkıları

Aşkı, özlemi, hayal kırıklığını ve ayrılığı uçlarda yaşadığımız 2022 yılında yayınlanmış olan aşk temalı şarkılara gelin birlikte bakalım.
Mother and Child by Katie M. Berggren

Aile İçinde Öğrendiğimiz İlişki Modeli Gelecek Romantik İlişkilerimize Nasıl Yansıyor?

Hepimiz ilişki kurmanın farklı yollarını ailemizde öğreniyoruz. Ancak öğrendiğimiz bu yollar her zaman bizi mutlu etmeyebiliyor.

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!
We Need to Talk About Kevin - Lynne Ramsay (2012)

Bir Anne-Oğul Çatışması: We Need to Talk About Kevin

Hazırlıksız annenin, oğlu Kevin ile bağ kuramamasını anlatan bu film, istenmediğini hisseden çocuğun neler yapabileceğini gösteriyor.
İsimsiz

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!
Yellow Bird- David Hettinger

Travma Geçmişi Olan Ebeveynler

Yaşanan travmatik olaylar kişilerin davranışlarını doğrudan etkileyebiliyor. Peki, bu travmalar kişinin ebeveynliğini nasıl etkiliyor?

Yanıldığımız 7 Durum

Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.

Aşkın İyileştirici Hali : Güvenli Bağlanmayı Anlatan Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan şarkıları derledik!
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!

footer