Aşkı Konu Edinen 4 Belgesel Serisi

yer tutucu

Sena Kirezçik

Aşkı Konu Edinen 4 Belgesel Serisi

Undateables

Undateables

Yaşantımızı evlerimizden sürdürdüğümüz şu günlerde vakit geçirmek için pek çok farklı yola başvuruyoruz. Kimimiz "Nasılsa bir gün izlerim" diyerek ertelediğimiz filmleri tüketirken kimimiz sezon sezon dizi bitiriyoruz. Bir kısmımız da bu vakti yepyeni podcast'ler keşfederek harcıyoruz. Listesindeki tüm film ve dizileri tamamlamışlar için şimdi farklı bir önerimiz var: son dönemin öne çıkan türü, belgesel serileri.
relate-banner

Yaklaşık olarak bir film uzunluğunda çekilen belgeseller, günümüzde yerini bir dizi misali izlediğimiz belgesel serilerine bıraktı. Dizilere kıyasla daha az bölümden oluşan bu seriler, genellikle her bölümünde farklı bir konu veya hikayeye ışık tutuyor. Bu yazımızda aşk teması üzerine inşa edilen ve farklı aşk hikayelerini ekrana taşıyan belgesel serilerini sizler için listeledik. Keyifli seyirler!



1. Christiane Amanpour: Sex & Love Around the World

İran asıllı İngiliz gazeteci Christiane Amanpour, dünyanın dört bir yanından kadınlarla ilişkiler ve yakınlık üzerine yaptığı görüşmelerini Christiane Amanpour: Sex & Love Around the World isimli belgesel serisi altında topladı. Toplamda altı bölümden oluşan serinin her bir bölümü farklı bir kentte geçiyor. şehirler arasında Tokyo, Delhi, Beyrut, Berlin, Akra ve şangay yer alıyor. CNN muhabiri Amanpour, bu kentlerdeki yetişkinlerin aşka ve sekse bakış açılarını ekrana taşıyor. Bir kadını odağına alan bölümlerin her biri, söz konusu aşk ve seks olduğunda kadınların ve erkeklerin bakış açılarının farklı olup olmadığını sorguluyor.

2018 yılında yayınlanan belgesel serinin henüz yalnızca bir sezonu bulunuyor. Devam sezonları ile ilgili bir bilgi paylaşılmayan seriyi Netflix üzerinden izleyebilirsiniz.

2. Black Love

Black Love, film yapımcıları Codie Elaine Oliver ve Tommy Oliver tarafından yapılan bir Amerikan belgesel-dizi serisi. Aşk, evlilik ve romantizm temaları üzerinde duran seri, siyahi topluluklar içinde çiftlerin karşılaştığı zorluklara odaklanıyor. Her bölüm yeni bir çiftle birlikte farklı bir konuya ışık tutuyor. Bölümler, aşkın nerede ve nasıl başladığından uzun süredir birlikte olan çiftlerin ilişkilerine kadar farklı konuları işleyebiliyor. Geniş bir konu yelpazesine sahip belgesel serisinde çocuk sahibi olduktan sonra çiftlerin yaşadıkları zorluklara da değiniliyor.

2017 yılında bir Amerikan kanalı olan Oprah Winfrey Network'te yayına başlayan şovun bugüne kadar üç sezonu yayınlandı. Serinin dördüncü sezonunun 2020 senesi içinde gelmesi bekleniyor. Televizyon kanalının yanı sıra belgesel dizisini Amazon Prime üzerinden izlemek de mümkün.



3. The Undateables

BAFTA ödüllü belgesel serisi The Undateables, alıştığımız aşk hikayelerinin sınırlarını aşarak bizlere bambaşka bir hikaye sunuyor. Bir İngiliz televizyon kanalında yayınlanan seri; engelli, gelişimsel sıkıntılar yaşayan veya öğrenme güçlüğü çeken kişilerin aşk hayatlarını konu ediniyor. Bir randevulaşma ajansı olan Flame Introductions katkılarıyla düzenlenen seride, fiziksel engellerin aşka bir engel oluşturmadığı teması vurgulanıyor.

Dokuz bölüme ayrılmış serinin toplamda 44 bölümü bulunuyor. Anlatıcı rolünü İngiliz aktris Sally Phillips'in üstlendiği seriye yayınladığı Channel 4 kanalının web sitesinden ulaşabilirsiniz.

4. Global Glue Project

Diğer belgesel serilerinden farklı olarak Global Glue Project bir sosyal girişim olarak karşımıza çıkıyor. Proje kapsamında dünyanın dört bir yanına ulaşan ekip, buralarda tanıştıkları çiftleri filme alıyor. Seri, 10'u aşkın ülkeden 70'den fazla çiftin aşk hikayelerini içeriyor. Bölümler; çiftlerin tanışma hikayeleri, karşılaştıkları zorluklar ve bir arada kalmalarının sebepleri gibi birçok başlığa değiniyor. Bu hikayeleri de Amerika'dan Hindistan'a, Rusya'dan Romanya'ya birçok ülke farklı ülkeden topluyor.Aşk hikayelerine projenin kendi sitesinden ulaşmak mümkün. Her bölüm; çiftlerin isimleri, fotoğrafları, yaşadıkları yerler ve ne kadar süredir birlikte oldukları bilgileri ile birlikte paylaşılıyor.


Benzer yazılar

Sizin Aşkınız Hangisi?

Hiç aşık oldunuz mu? Peki aşkın ne anlama geldiğini düşündünüz mü? Aşk ne demek, hadi gelin birlikte bakalım.

İkinci Kez Aşık Olmanın Bize Getirdikleri

Her aşk hikayesi farklı olsa da aşkı yeniden bulma deneyimlerimizdeki çoğu süreç ortak. Bunlardan dördünü sizin için listeledik!
Mabel Matiz&Mert Demir - Antidepresan

2022’nin Aşk Şarkıları

Aşkı, özlemi, hayal kırıklığını ve ayrılığı uçlarda yaşadığımız 2022 yılında yayınlanmış olan aşk temalı şarkılara gelin birlikte bakalım.
Ophelia (John Everett Millais, 1852)

Hamlet’in Ophelia’sı ve Ophelia Sendromu

Shakespeare’in Hamlet oyunundaki Ophelia karakterini ve adını verdiği Ophelia Sendromu’nu beraber inceleyelim!
Two On A Bridge - Igor Krapar Shcherbakov (2021)

Aşk İksiri: Feromon

Tanıştığınız andan itibaren birine ilgi duydunuz fakat nedenini anlamakta güçlük mü çekiyorsunuz? Bazı kişilere ise ilk andan beri arkadaş gözüyle mi bakıyorsunuz?
Aşk, Büyü, Vs. - Ümit Ünal (2019)

Yaşanamamış Bir Hayatın Rüyası: Aşk, Büyü, Vs.

Birbirine aşık iki kadının toplumsal tabular sebebiyle nasıl birbirlerinden ayrı düştüklerini anlatan duygu dolu bir film.
Le lit (The bed) - Henri de Toulouse-Lautrec (1893)

Toulouse-Lautrec’in “Yatakta” Serisi

Post-empresyonizm akımının önemli ressamlarından biri olan Toulouse-Lautrec’in “Yatakta” isimli eserler serisine birlikte bakalım!
Pencere - Oyun Atölyesi

İlişkileri Merkezine Alan Tiyatro Oyunları

İnsanı insana insanla anlatma sanatı: tiyatro! Yakın ilişkileri sahneye taşıyan tiyatro oyunlarını sizler için derledik.
Midnight- Anne Magill (2011)

Aşkın Ömrü Ne Kadar?

Uzun süreli bir ilişkide tutkuyu korumak mümkün mü yoksa aşk zamanla azalarak biter mi? Yoğun duygular, geçen zamana karşı koyabilir mi?
Be With Me- Joseph Lorusso

Aşkın Tanımını Yapmak Mümkün mü?

Kavuşmak, kavuşamamak, birlikte olup bütün dünyaya meydan okumak… Sizce aşk nedir? Böylesine karmaşık bir deneyimin tanımı yapılabilir mi?

footer