İş Yerindeki Zorbayı Tanımak ve Onunla Baş Etmek

Alperen Karaca

Alperen Karaca

İş Yerindeki Zorbayı Tanımak ve Onunla Baş Etmek

The Psychopomps at Work - Antonio Mele

The Psychopomps at Work - Antonio Mele

İş yerinde zorbalar, genellikle iş arkadaşlarına veya astlarına karşı agresif, mantıksız ve manipülatif taktikler kullanan bireyler veya gruplar olarak karşımıza çıkıyor. Kurumsal başarıları daha agresif şekilde elde etmek isteyen yöneticiler ve sert patronlar ile bu yolda manipülatif taktikler kullanan ve amaçları doğrultusunda iş arkadaşlarına zarar veren zorbaların karıştırılmaması önemli. İş yerindeki zorbayı tanımak ve bu konuda bir çözüm üretmek için uzmanlar Y.A.S.A. adımlarını takip etmeyi öneriyor:
relate-banner

1. Yüzleşin: Konuyu açık şekilde konuşmak, zorbanın ofis arkadaşları üzerindeki baskısını ve sosyal anlamdaki gücünü kırmaya yönelik önemli bir ilk adımdır. Araştırmalar, zorbalığa karşı durmakta ne kadar gecikilirse çevredeki kişilerin bu duruma o kadar uyum sağlayacaklarını ve zorbanın daha rahat istediği gibi davranabileceğini söylüyor. Bunun sonucunda sorunu çözmek daha zor bir hal alabiliyor. Kurumsal psikologların ve insan kaynakları uzmanlarının da yer aldığı toplantılar düzenlemek veya zorba, mağdur ve sürecin tanıkları ile yapılacak hazırlıksız görüşmeler sağlamak, sorunun çözümü yolunda gerekli kanıtların toplanması ve yüzleşmenin sağlanmasında önemli bir adım.

2. Analiz edin: Kanıtlar detaylıca toplandıktan sonra ilgili kurulun kapsamlı analiz ve adil tartışma için kurumsal zorbalık şemalarını kullanması olası yanlış anlaşılmaların önüne geçecektir. Valerie Cade'in https://www.bullyfreeatwork.com sitesinden de bulunabilecek test ve şemalar ile durumun analizi kolaylaştırılabilir. Bu noktada şüpheli zorba, kurul ile olan görüşmesinden sonra -büyük yönlü bir değişiklik ve çevresinden özür yoluyla- olumlu yanıt verirse yeniden değerlendirme yapılabilir. Bununla birlikte, şüpheli zorba sürece olumsuz yanıt verirse sonraki adımlar son derece kritik hale gelir.

3. Sunum: Birinci ve ikinci adımdan sonra yazılı olarak sunulan belgelenmiş zorbalık kanıtları, araştırma sürecini somut kanıtlar ve iş yeri tanıklarıyla birleştirmeye doğru büyük bir adımdır. Sürecin bu kısmı kulağa abartı gibi gelse de örgütsel davranış ve insan kaynakları uzmanları zorbalarla tartışmanın, arabuluculuk yapmayı denemenin ya da itiraf beklemenin pek sonuç vermediğini söylüyor. Bu yüzden somut kanıtlar iş yeri zorbalığı ile mücadelede altın değeri taşıyor.

4. Açığa çıkarın: Zorbalığı ortadan kaldırmanın en önemli aracı, zorbaların ve onlara göz yumanların cesurca dışlanmasıdır. Kurumsal zorbalar, mağdurları ve duruma tanık olanları susturmak için genellikle ortaya çıkabilecek kötü sonuçları tehdit olarak kullanırlar. Ancak zorbalık açığa çıktığında bu tehditlerin bir anlamı kalmaz. Bu sebeple cesaret, zorbalıkla mücadelede alınacak duygusal hasarı en aza indirmek için önemli bir rol oynuyor.

Zorbalık ortaya çıktıktan sonra ise zorbanın geçmiş işlerinin daha detaylı bir şekilde araştırılması gerekiyor. Kimi zorbalar, kendi güvensizliklerini veya beceriksizliklerini örtbas etmek için bu yolu seçerken kimileri yasadışı bir eylemi, verimsiz geçirilen iş günlerini veya bir kötülüğü örtbas etmek için mantıksız iddiaları, yanlış değerlendirmeleri, aşağılamayı, korkuyu veya bir zorbanın sahip olduğu diğer araçları kullanıyor olabilir.

Hiçbir iş yerinde zorbalığın yeri yoktur. Rakipler ve takım arkadaşları günün sonunda el sıkışır ve birbirlerini alkışlar. Bu noktada liderlerin rolü gerçekten çok kritik. Liderler; zorbalarla yüzleşmeyi, durumu analiz etmeyi, sonuçları sunmayı ve zorbalığı açığa çıkarmayı ekiplerindeki insanlara borçludur. Zorbalığın mağdurun yalnızca iş performansını değil daha da önemlisi psikolojik sağlığını da ciddi bir şekilde olumsuz etkilediğini unutmamak gerekiyor.

[1] Hanson, B.C. (July 13, 2011). Diagnose and Eliminate Workplace Bullying. Harvard Business Review. https://hbr.org/2011/07/diagnose-and-eliminate-workplace

Benzer yazılar

The Letter - David Hettinger

Bitmek Bilmeyen Erteleme Döngüsü

İşlerini son ana bırakanlardan mısınız? Yumurta kapıya dayanmadan odaklanıp çalışamadığınızı mı düşünüyorsunuz? Erteleme davranışının pençesine takılmış olabilirsiniz!

Aşkı İlmek İlmek İşleyenler: İlişkinizin Nasıl Bir Örüntüsü Var?

İlişkilerde farklı farklı örüntüler görmek mümkün. Peki bu örüntüler kendilerini nasıl gösterirler?
Brita Grangström - A Jug for the Flowers (Tarihi bilinmiyor)

İş Yerinde Obsesif Kompulsif Bozukluk

Takıntılı düşünceleriniz, tekrar tekrar kontrol ettiğiniz işler veya ritüelleriniz iş hayatınızda büyük problemler yaşamanıza sebep oluyor mu?
Waheed in lord’s robes - Liu Xiaodong (2011)

Örgütsel Bağlılık Neden Önemli?

Örgütsel bağlılık ile çalışanların iş performansı, motivasyonları, işten ayrılmaları ya da devam etmeleri arasında bir ilişki bulunuyor.
Sorrow - Paul Cézanne (1867)

İş Kaybı Sonrası Yaşanan Yas Dönemi

Bir işe sahip olmak bize statü, öz güven ve sağlamlık getiriyor. Peki bu işi kontrolümüz dışında kaybedersek ne oluyor?
Alexey Venetsianov

Eyvah, çocuğumun hayvanlara alerjisi var!

Hayvan alerjilerinin sebepleri neler? Çocuğumun hayvanlara alerjisi var ama biz hayvan sahiplenmek istiyoruz, ne yapmalıyız? Bu soruların cevapları bu yazıda!
Going Out - Fabienne Jenny Jacquet

Duygusal Zeka Nedir? - 2

Duygusal zeka ilişkilerimizi yakından etkiliyor. Duygusal zekanın nelerden etkilendiğini ve nasıl geliştirilebileceğini açıklıyoruz!
Hermine in a Blue Hat - Jules Pascin (1918)

Mutsuz Olmanıza Rağmen İşinizi Neden Bırakmıyorsunuz?

Her sabah işe giderken ayaklarınız geri geri gidiyor, pazartesi günlerinden nefret mi ediyorsunuz? İşten ayrılmanın neden zor olduğu üzerine bir yazı hazırladık.

Bağlanma Hakkında Kitaplar

Bağlanma stilleri hem kendimizle hem de çevremizdekilerle kurduğumuz ilişkileri etkiliyor. Biz de bağlanma hakkındaki kitapları derledik!
All the President's Man

Profesyonel İş Yaşamına Dair 3 Film

Profesyonel hayat hayatımızı yakından etkiliyor. İş yaşamındaki ilişkileri ve bu ilişkilerin psikolojik etkilerini konu alan 3 farklı film!

footer