Çalışanları Motive Etmenin 10 Yolu

İlayda Deringör

İlayda Deringör

Çalışanları Motive Etmenin 10 Yolu

The Garden of Earthly Delights - Hieronymus Bosch

The Garden of Earthly Delights - Hieronymus Bosch

Yapılan araştırmalar, işe alınan insanların motive kalmalarından emin olmak için para ve sosyal yardımların önem taşıdığını ancak bunların motive edici faktörler listesinin başında yer almadığını gösteriyor. Akran motivasyonu (% 20) ve cesaretlendirilmiş ve tanınmış hissetmek (% 13) çalışanları motive eden en önemli faktörler arasında yer alıyor. Bu yazımızda, mümkün olduğunca uzun bir süre ve efektif bir biçimde çalışanlarınızı sizinle çalışmaya motive etmek için yardımcı olacak ipuçlarına ve stratejilere değineceğiz.
relate-banner

İçinde bulunması mutluluk veren bir iş ortamı kurmak:

Hiç kimse saatlerce sıkıcı bir yerde durmak ve çalışmak istemez. Estetik açıdan hoş, iyi aydınlatılmış, işlevsel ve eğlenceli bir alana sahip olmak, çalışmayı çok daha keyifli hale getiriyor. Bu bağlamda ilk adım, çalışan ekipmanını güncellediğinizden emin olmak olabilir. Aynı zamanda her şeyin temiz ve göze hitap etmesi gerekiyor. Alanınızı canlandırmak her koşulda masraflı olmak zorunda değil. Örneğin; yerel sanatçıları öne çıkarmayı veya bit pazarından ilginç mobilya parçaları almayı deneyebilirsiniz. Tüm bu küçük dokunuşlar; çalışanlarınız, müşterileriniz ve hatta kendiniz için işleri çok daha keyifli hale getirecektir.

Saygılı, dürüst ve destekleyici bir yönetici olmak:

Bu çok basit gibi görünebiliyor ancak kötü yönetim, çalışanların demotive olmalarının en önemli nedenlerinden biri. Saygı, dürüstlük, destek ve açık iletişim gibi tarzlar ve yaklaşımlar, iyi bir yönetimin temelini oluşturuyor. Ancak harika bir lider ve mentor olmak için yapabileceğiniz daha pek çok şey var. Yönetimde yeniyseniz, konuyla ilgili okumaya ve araştırmaya daha çok alan tanıyabilir, okuduklarınızı pratik edebilirsiniz.

Çalışanlara birtakım ödüller sunmak:

İyi çalışanlarınızın istikrarını korumak ve onları motive etmek istiyorsanız, bir teşvik programı başlatmayı düşünebilirsiniz. Örneğin, üç ayda bir ikramiye sistemi getirmek faydalı olabiliyor. İnsanlar iyi yapılan bir iş için ödüllendirileceklerini bilirlerse iyi bir iş yapma olasılıkları artarken bir sonraki ödülü görmek için istikrarı da sürdürebiliyorlar.

Büyümeleri için çalışanlara alan sağlamak:

Özellikle işiniz hızla gelişiyorsa, çalışanlarınıza şirket içinde büyümeleri için alan vermek büyük bir motivasyon kaynağı olabiliyor. Maaş zammı oldukça iyi bir motivasyon faktörü ama aynı zamanda işleri ile ilgili onlara güvenildiğini ve saygı duyulduğunu hissetmelerinin önemi de tartışılmaz derecede büyük oluyor. Başarılı çalışanlarınıza büyüme fırsatı vermek, çalışanlarınızın "bu sadece bir iş" yerine "bu benim için önemli bir kariyer olabilir" diye düşünmelerini sağlayabiliyor.

Olumlu geri bildirim paylaşmak:

İş yerindeki memnuniyet, kahveyi mükemmel yaptığınızı bilmekten bir firmayı batmaktan kurtarmaya kadar çeşitli kaynaklardan gelebiliyor. Müşterileriniz servis ve hizmetinizden memnun olduklarını ifade ettiklerinde, bu geri bildirimi mutlaka çalışanlarınızla paylaşın. Örneğin haftalık toplantılar sırasında tüm olumlu ve teşvik edici geri bildirimleri çalışanlarınızla paylaşabilirsiniz. Çalışanlarınızın vakitlerini ve emeklerini yoğunlaştırdıkları bir işte iyi sonuçlar elde ettiklerini bilmeleri onları iyi hissettirebiliyor ve işlerine daha çok bağlanmalarını sağıyor.

Şeffaf olmak:

İşlerin nasıl gittiğine dair içgörüye sahip olmak, çalışanlarınızın daha fazla yatırım yapmasını sağlıyor. Bu verileri onlarla düzenli olarak paylaşmaya özen gösterin. Örneğin, çalışanlarınıza günlük, haftalık veya aylık satış raporları gönderebilirsiniz, müşterilerinizden kaçının yeni olduğu, nerelerde durgunluk yaşadığınız gibi bilgileri onlarla paylaşabilirsiniz. Tüm bu veriler, çalışanlarınızın işin önemli bir parçası olduklarını onlara hissettirerek işlerin iyileştirilebileceği alanlara farkındalık yaratmaya da yardımcı oluyor.

Esnek planlama sunmak:

Teknoloji, işletmelerin çalışma şeklini değiştirdiği kadar bireysel çalışma şeklimizi de değiştiriyor. Çalışanlar iş e-postalarını telefonlarından kontrol edebiliyorsa veya evlerinde çalışarak projeleri tamamlayabiliyorsa, planlama konusunda işverenlerinden esneklik istemeleri beklenebiliyor. Bir Forbes araştırmasında katılımcıların yüzde 46’sı, iş arama söz konusu olduğunda çalışma esnekliğinin en önemli faktör olduğunu söylüyor. İşveren okuyucularımız, dikkat! Forbes 2014 "Çalışmak İçin En İyi şirketler" listesindeki şirketlerin yüzde 86’sı esnek çalışma programlarına sahip. Bu nedenle, ister evden çalışma fırsatı ister esnek çalışma saatleri olsun, ilerlemeci bir işveren olarak görünmek ve yetenekli çalışanları çekmek istiyorsanız çeşitli planlama seçenekleri üzerinde çalışmanız faydalı oluyor.

İş yerinde yemek yeme imkanı sunmak:

Çalışanların kalbine giden yol iyi atıştırmalıklardan geçiyor olabilir mi? Açken insanlar çok iyi performans gösteremeyebiliyor. Çok basit görünse de bazen insanları mutlu etmek için onlara besleyici yiyecekler sunmak yeterli oluyor. Araştırmalara göre bu çok önemli bir faktör olmasa da halihazırda belli bir iş memnuniyetine sahip çalışanların iş tatmini bu şekilde artabiliyor. Başka bir anket, çalışanların yüzde 57’sinin gıda temelli ayrıcalıkların kendilerini daha değerli ve takdir edilmiş hissetmelerini sağladığını ortaya koyuyor. İşvereniniz fiziksel ihtiyaçlarınıza dikkat ettiğinde, sadece şirket için yapabileceklerinizi değil, bir kişi olarak sizi önemsediğini düşünüyorsunuz. Aynı ankette, katılımcıların yüzde 38’i yiyecek avantajlarının "çalışmak için en iyi yerler" kriterlerinde önemli rol oynayabileceğini söylüyor. Bu bulgular iyi atıştırmalıkların çalışanlarınızı tutmanıza yardımcı olmakla kalmayacağını, aynı zamanda yeni çalışanlar çekmenize de yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Başarıları takdir etmek:

Bazen insanların tek istediği, iyi yapılmış bir işin takdir ve onay görmesi oluyor. Çalışanlarınız, bir proje üzerinde çalışmak için çok zaman harcıyorsa veya bir iş arkadaşına yardım etmek için kendi işlerinden çekiliyorlarsa onları övmekten çekinmeyin. İnsanlar çabalarının takdir edildiğini hissederse, sıkı çalışmaya devam etme olasılıkları artıyor. Araştırmalarda, başarıları takdir edilen çalışanlar, yaptıkları işten daha fazla keyif aldıklarını bildiriyorlar. Ancak uzun saatler çalışmanın ve kişisel fedakarlıklarının boşuna olduğunu hissediyorlarsa, bunu tekrar yapma ihtimalleri düşüyor. Bu nedenle, ister bir toplantıdaki katkılarını not edin ister kişisel e-postalarından onlara teşekkür edin; bir şekilde çalışkanlıkları için minnettarlığınızı göstermenin yolunu bulun. Bir süredir şirketinizde çalışan harika çalışanlara sahip olmak çok büyük bir şans ve başarı. Çalışanları özellikle zor zamanlarda motive etmek, işletmenizin başarısının önemli bir parçası.

Onlara ne istediklerini sormak:

Onlar için neyin önemli olduğunu tahmin etmeye çalışmak yerine, onlarla oturun ve neye değer verdiklerini öğrenin. Bu çok karşılaşmadığımız bir davranış olabiliyor ancak beklenmeyeni yapmak, zaman zaman çalışanlarınız ve şirketiniz için yapabileceğiniz en iyi şey olabiliyor.

The Square Editorial Team. 10 Scientifically Proven Ways to Motivate Employees. The SquareUp Website. Retrieved from
https://squareup.com/us/en/townsquare/how-to-motivate-your-employees

Benzer yazılar

Lionel Le Jeune - Indian Summer

Daha Motive Hissetmeniz Mümkün!

Uzun süredir motivasyonsuz ve amaçsız hissediyor, günlerinizin durağan ve birbirinin aynısı gibi geçtiğini düşünüyorsanız languishing yaşıyor olabilirsiniz.
Brita Grangström - A Jug for the Flowers (Tarihi bilinmiyor)

İş Yerinde Obsesif Kompulsif Bozukluk

Takıntılı düşünceleriniz, tekrar tekrar kontrol ettiğiniz işler veya ritüelleriniz iş hayatınızda büyük problemler yaşamanıza sebep oluyor mu?
Sorrow - Paul Cézanne (1867)

İş Kaybı Sonrası Yaşanan Yas Dönemi

Bir işe sahip olmak bize statü, öz güven ve sağlamlık getiriyor. Peki bu işi kontrolümüz dışında kaybedersek ne oluyor?
Hermine in a Blue Hat - Jules Pascin (1918)

Mutsuz Olmanıza Rağmen İşinizi Neden Bırakmıyorsunuz?

Her sabah işe giderken ayaklarınız geri geri gidiyor, pazartesi günlerinden nefret mi ediyorsunuz? İşten ayrılmanın neden zor olduğu üzerine bir yazı hazırladık.
All the President's Man

Profesyonel İş Yaşamına Dair 3 Film

Profesyonel hayat hayatımızı yakından etkiliyor. İş yaşamındaki ilişkileri ve bu ilişkilerin psikolojik etkilerini konu alan 3 farklı film!
Gustav Klimt - La Vergine (1912)

Çalışan Bağlılığını Artırmanın 7 Yolu

Bağlılığı fazla olan kişiler, işlerinde daha mutlu ve üretken oluyorlar. Yöneticiler çalışan bağlılığını artırmak için neler yapabilirler?
İsimsiz (Green Blouse)- Aino Kannisto (2013)

Birbiriyle Çatışan Duygular Hissetmek

Hepimiz birbiriyle çatışan duygular, düşünceler ve davranışlar içine girebiliyoruz. Peki en çok hangi konularda çatışmalı anlar yaşıyoruz?
Submarine Filminden Bir Kesit

Aşkın 6 Mil Derinliğinde Su Üstünde Kalmanın Çabası: Submarine

Bozuk bir aile yapısı içinde, ergenliğin getirdiği karakter bunalımıyla uğraşan Oliver, ebeveynlerinin evliliklerini kurtarmaya çalışıyor.
Portrait of Sir Richard Thompson - Diarmuid Kelley (2015)

Hibrit Çalışmaya Geçişin Uyandırdığı Kaygıyla Baş Etmek - Part 2

Uzun süre evden çalışmanın ardından hibrit sisteme geçmek sizi strese mi sokuyor? Bu sorular yardımıyla stresle daha kolay baş edebilirsiniz.
In Her Arms- Malcolm Liepke (2001)

Romantik İlişkilerde Bakım Verme Davranışı

Bakım verme davranışı yalnızca ebeveyn-çocuk ilişkilerinde karşımıza çıkmıyor. Üstelik romantik ilişkilerimizde bu davranışlar çok faydalı olabiliyor!

footer