Zor Dönemlerde Başarılı Olmak

Orhun Ogün Yücel

Orhun Ogün Yücel

Zor Dönemlerde Başarılı Olmak

Unknown

Unknown

Daha önce hiç görülmemiş seviyede bir küresel belirsizliğin olduğu bu günlerde çevrenizdeki bazı insanların sizden daha verimli ve olumlu olduğunu düşünebilirsiniz. Bu aslında o insanların yeni tecrübelere daha açık olmasından kaynaklanıyor olabilir.
relate-banner

Kişilik psikolojisi araştırmalarında en çok kullanılan kişilik sınıflandırma yöntemlerinden biri beş büyük faktör kuramı. Bu sınıflandırmaya göre insan karakteri duygusal denge, dışadönüklük, sorumluluk, uyumluluk ve deneyime açıklıktan oluşuyor. Araştırmalara göre açıklık yönü kuvvetli olan insanlar yeni ve anlaması zor durumlara daha büyük bir ilgiyle yaklaşıyor.

Bu konuyla ilgili olarak yapılan deneyler gösteriyor ki yeni tecrübelere açık insanlar aynı zamanda soyut sanat eserlerini veya kompleks oyunları bunların daha basit emsallerine tercih ediyorlar. Aynı zamanda bu kişiler öğretilmek yerine öğrenmeyi tercih ediyorlar. Bütün bunlara sebep olarak ise kafa karıştırıcı, yeni ve belirsiz durumların yeni tecrübelere açık insanlarda korku yerine ilgi uyandırması gösteriliyor.

Fayn, K., Silvia, P. J., Dejonckheere, E., Verdonck, S., & Kuppens, P. (2019). Confused or curious? Openness/intellect predicts more positive interest-confusion relations. Journal of personality and social psychology, 17(5), 1016-1033.

Benzer yazılar

Sahara Novotna - Willing To Take Risks

Riskten Kaçınmanın Riski: Konfor Alanlarımız

Siz de konfor alanınızdan çıkmakta zorlanıyor ve bir türlü risk alamıyorsanız bu yazıdan ilham alabilirsiniz!

Hayatımızı Sabote Eden Düşüncelerimiz ve Onları Değiştirmenin Yolları

“Nasıl beni önemsemez!”, “Şu işi yapana kadar mutluluk haram.”, “Bu iş olmadı, ben beceriksizim.” Bunlar tanıdıksa hayatınızı sabote ediyorsunuz. Çözümleriyse yazıda!

Neden Kaygılanırız?

Neden bazı durumlarda ellerimiz terliyor, kalbimiz hızlı hızlı atıyor ve zihnimiz belli bir düşünceyle ya da bir anda birçok düşünceyle doluyor? İşte kaygı duymamızın sebepleri!
Küçük Prens filminden bir kesit

Ekolojik Kaygı

İklim krizi, su kıtlığı, yangınlar… Tüm bunlar geleceğe dair kaygı duymamıza sebep oluyor. Peki neden?
What's in Store for Me in the Direction I Don't Take? - Adam Lupton

Ulaşamadığımız Hedeflerle Nasıl Baş Edebiliriz?

Uzun vadeli ve ulaşılması güç hedefleri gerçekleştirme çabası, her zaman başarıyla sonuçlanmaz. Başarısızlık durumunda ne yapabilirsiniz?
Untitled - Arkady Plastov

Çocuğumun Korkuları Normal Mi?

Birçok çocuk ebeveynlerinin desteğiyle zamanla korkularının üstesinden geliyor. Peki çocuğunuza korktuğu anlarda nasıl destek olabilirsiniz?
El Tiempo Suspendido - Pilar Lopez Baez

Oyuncu Ebeveynliğin Etkileri

Oyun, çocuk ve ebeveynin yakın ve sıcak bir ilişki kurabilmesini sağlıyor. Oyuncu ebeveynlik size ve çocuğunuza çok iyi gelecek!
Naked Boy - Sally Cummings Shisler

Çocuğumla Çıplaklık Konusunda Nasıl Konuşmalıyım?

Çocuklar erken yaşlardan itibaren çıplaklık konusunda meraklı olabiliyorlar. Peki onlarla bu konuyu en doğru şekilde konuşmanın yolu nedir?
Subway Paintings - Devon Rodriguez

Müzik Dinlemek Sizi Daha Zeki Ve Üretken Yapabilir Mi?

Müziğin duygularımız ve motivasyonumuz üzerindeki etkisi kanıtlanmış bir gerçek. Peki müziği üretkenliği arttırmak için kullanmak mümkün mü?
Self-portrait with Her Daughter - Elisabeth Vigee Le Brun

Çocukluk Çağında Duygusal İhmale Maruz Kalmak

Bir çocuğun en çok ihtiyacı olan şeylerden biri de ilgi görmek! Ebeveyni tarafından ihmal edilen çocuğun öz benliği zedelenebiliyor.

footer