Zor ama Gerekli Konuşmalar Nasıl Yapılmalı?

Orhun Ogün Yücel

Orhun Ogün Yücel

Zor ama Gerekli Konuşmalar Nasıl Yapılmalı?

Untitled - Melissa McFeeters

Untitled - Melissa McFeeters

Yalnızca iş hayatında değil, hayatımızın her alanında zaman zaman zorlandığımız, çekindiğimiz ve hatta belki de korktuğumuz konuşmalar yapmamız gerekebiliyor. Bir romantik ilişkide ayrılık konuşması yapmak, sevdiği bir insana kötü bir haber vermek veya bir iş arkadaşına yaptığı bir hatayı anlatmak zor ve hassas bir şekilde yapılması gereken bir konuşma olabiliyor. Bir yandan da bu konuşmayı yapmak, öğrenilmesi ve alışılması gereken bir beceri.
relate-banner

Araştırmalar zor konuşmalarda nazik ve dürüst bir tutumun daha verimli olduğunu gösteriyor. Dürüst olmamak ortadaki sorunu karşıya aktarmayı engellerken nazik olmamak ise karşı tarafın söyleneni reddetmesine veya kişisel algılamasına sebep oluyor. İnsanların dürüst ve nazik kalamamaları durumuna ise iki ana sebep gösteriliyor: Konuşma sırasında yalnızca kendi duygularını düşünmeleri ve uzun vadede nazik olmaktansa anı kurtarmaya odaklanmaları. Bir tarafın yalnızca kendisini düşünmesi karşı tarafı anlayamamasına ve karşı tarafa mesajının doğru gidip gitmediğini algılayamamasına sebep oluyor. Çoğu zaman bizi zorlayan konuşmalara girmemizin amacı uzun vadede iki taraf için de olumlu olacak bir değişikliği başlatmak olduğu için anı kurtarmaya çalışmak aslında zor konuşmaların amacıyla çelişiyor.

Peki bu konuşmaları nasıl nazik ve dürüst bir şekilde yapabiliriz? İstenilen değişikliğin uzun süreli faydalarını önemsediğimizi samimi bir şekilde belli etmeli ve endişelerimizi net bir şekilde açıklamalıyız. Zor konuşmalar hayatımızın bir aşamasında mutlaka içinde bulunmak zorunda kaldığımız durumlar. Bir yandan da büyümek, öğrenmek ve gelişmek için birer fırsat. Karşımızdaki insana nazik ve dürüst davrandığımızda o insana kendisini tanımak ve geliştirmek için bir fırsat vermiş oluyoruz. Son olarak ise beraber zor bir konuşmayı atlatabilmek iki tarafın birbirine ve kendine duyduğu saygıyı olumlu etkileyebiliyor.

[1] Ludden D. (2019, October 23). How to Handle Difficult Conversations. Psychology Today. Retrieved from https://www.psychologytoday.com/intl/blog/talking-apes/201910/how-handle-difficult-conversations
[2] Prossack A. (2018, October 28). How to Have Diffucult Conversations At Work. Forbes. Retrieved from https://www.forbes.com/sites/ashiraprossack1/2018/10/28/how-to-have-difficult-conversations-at-work/#5786d55510b7

Benzer yazılar

Partnerle Seks Hakkında Konuşmak Cinsel Tatmini Artırıyor!

Partnerinizle cinsellik hakkında konuşmak istiyor ama nasıl yapabileceğinizi bilmiyorsanız bu yazımız tam size göre!
Summer Kiss - Irına Redine

Doğayla İç İçe Nesiller Yetiştirmek

Eskisi gibi misket oynayabilmek hala mümkün mü? Çocukların sokağa çıkıp oyun oynayabilmesi için neler yapabiliriz? Öneriler yazımızda!

Duygu Yüklü Konuşmalarda Ara Verme İhtiyacı Duyuyor Musunuz?

Zor bir konuşma esnasında molaya ihtiyacımız olabilir. Peki bunu karşımızdakine nasıl söylemeli?
Untitled - Essam Marouf

Romantik İlişkilerde Empati Kurabilmek

Romantik ilişkilerde empatinin önemini bilmek kadar, nasıl empati kuracağımızı bilmek de ilişki memnuniyeti konusunda önemli rol oynuyor.
Anonim - Acrobats (1822)

İş Yerinde Kültürel Çeşitlilik

Şirketler çalışanlarına kültürel çeşitliliğin ve eşitliğin olduğu çalışma ortamları sağlamalı. Bu doğrultuda atılması gereken adımlar neler?
Küçük Prens filminden bir kesit

Ekolojik Kaygı

İklim krizi, su kıtlığı, yangınlar… Tüm bunlar geleceğe dair kaygı duymamıza sebep oluyor. Peki neden?
Humiliated Ancestor 7 - Salman Toor

İş Yerinde Öz Saygı

İş yerinde öz saygımıza tehdit oluşturabilecek birçok durumla karşılaşsak da öz saygımızı güçlendirebileceğimiz stratejiler bulunuyor!
Unknown

1-3 Yaşındaki Çocuklarda Dil Gelişimi

"Çocuklar ilk ne zaman konuşmaya başlarlar?" ve "Çocuğunuzun hala konuşmaya başlamamış olması normal mi?" gibi soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz!
Henri Merke - Cries of London, No. 3: Last Dying Speech and Confession (1799)

İş yerinde ağlıyor musunuz? Sorun değil!

İş yerinde ağlamak zayıflık belirtisi olarak görülebiliyor. Halbuki bazen yapmamız gereken savunmasızlığımızı kabul etmek oluyor.
Chop Suey - Edward Hopper (1929)

İş Mülakatlarında Sormanız Gereken Sorular

İş mülakatlarında sorulan sorulara verilen cevaplar ne kadar kritik olsa da fırsatınız olduğunda sizin de sorabileceğiniz sorular bulunuyor!

footer