Yalnızca iş hayatında değil, hayatımızın her alanında zaman zaman zorlandığımız, çekindiğimiz ve hatta belki de korktuğumuz konuşmalar yapmamız gerekebiliyor. Bir romantik ilişkide ayrılık konuşması yapmak, sevdiği bir insana kötü bir haber vermek veya bir iş arkadaşına yaptığı bir hatayı anlatmak zor ve hassas bir şekilde yapılması gereken bir konuşma olabiliyor. Bir yandan da bu konuşmayı yapmak, öğrenilmesi ve alışılması gereken bir beceri.
Araştırmalar zor konuşmalarda nazik ve dürüst bir tutumun daha verimli olduğunu gösteriyor. Dürüst olmamak ortadaki sorunu karşıya aktarmayı engellerken nazik olmamak ise karşı tarafın söyleneni reddetmesine veya kişisel algılamasına sebep oluyor. İnsanların dürüst ve nazik kalamamaları durumuna ise iki ana sebep gösteriliyor: Konuşma sırasında yalnızca kendi duygularını düşünmeleri ve uzun vadede nazik olmaktansa anı kurtarmaya odaklanmaları. Bir tarafın yalnızca kendisini düşünmesi karşı tarafı anlayamamasına ve karşı tarafa mesajının doğru gidip gitmediğini algılayamamasına sebep oluyor. Çoğu zaman bizi zorlayan konuşmalara girmemizin amacı uzun vadede iki taraf için de olumlu olacak bir değişikliği başlatmak olduğu için anı kurtarmaya çalışmak aslında zor konuşmaların amacıyla çelişiyor.
Peki bu konuşmaları nasıl nazik ve dürüst bir şekilde yapabiliriz? İstenilen değişikliğin uzun süreli faydalarını önemsediğimizi samimi bir şekilde belli etmeli ve endişelerimizi net bir şekilde açıklamalıyız. Zor konuşmalar hayatımızın bir aşamasında mutlaka içinde bulunmak zorunda kaldığımız durumlar. Bir yandan da büyümek, öğrenmek ve gelişmek için birer fırsat. Karşımızdaki insana nazik ve dürüst davrandığımızda o insana kendisini tanımak ve geliştirmek için bir fırsat vermiş oluyoruz. Son olarak ise beraber zor bir konuşmayı atlatabilmek iki tarafın birbirine ve kendine duyduğu saygıyı olumlu etkileyebiliyor.