Pandemide Evden Çalışan Ebeveynler İçin 7 Öneri

yer tutucu

Sena Kirezçik

Pandemide Evden Çalışan Ebeveynler İçin 7 Öneri

Unknown

Unknown

Koronavirüs salgını sebebiyle birçok şirket, home-office çalışma düzenine geçti. Okulların kapanması ve çocukların evden eğitime devam etmesiyle aileler tüm günlerini evde beraber geçirir oldu. Bu durum, çalışma hayatını evden devam ettiren ebeveynler için birtakım sıkıntılar yaratabiliyor. Evde geçirdiğiniz süreçte, iş yaşantınızla çocuklarınızla geçirdiğiniz vakti dengeleyebilmeniz için birkaç önerimiz var.
relate-banner

1. Takviminizi Oluştururken Yaratıcı Olun.

Eğer evde sizinle birlikte yaşayan bir başka yetişkin varsa takviminizi karşılıklı olarak hazırlayın. Çalışma saatlerinizi ve çocuklarınıza ayıracağınız vakti dengelemek için günü belli saatlerden bölerek zaman grupları oluşturun. Hangi zaman grubunda kimin çocuklarla ilgileneceğine ve kimin çalışacağına birlikte karar verin. Örneğin; sabah erken kalkabilen biriyseniz, çocukların uyanma saatine kadar kendi işinizi halledebilir ve gün içinde partnerinizle iş bölümü yapabilirsiniz. Mesai saatinden sonrasını ise işlerini tamamlaması için partnerinize ayırabilirsiniz.

2. Müdürünüze Karşı Açık Olun.

Çocuklarınızla ilgilenebilmek için gün içindeki çalışma düzeninizi değiştirmeniz gerekebiliyor. Bunu yapmadan önce mutlaka müdürünüzle konuşun ve mümkünse ona durumunuzu açıklayın. Bu durumun kişisel olmadığını ve tüm dünyanın bu süreçten geçtiğini vurgulayın. Açık iletişim kurmanın herkes açısından en verimlisi olduğunu unutmayın.

3. Rutininize Bağlı Kalın.

Günlük bir rutin oluşturup bu rutine bağlı kalmak yaşadığınız değişiklikle ve değişimin getirdiği stresle başa çıkmanızı kolaylaştırıyor. Kendinize bir takvim oluşturun. Takviminize çocuklarınızın da günlük planlarını ekleyin ve bu takvimi onlarla paylaşın.

4. Bölünmenizi Engellemek İçin Ayrı Çalışma Alanları Yaratın.

Çalışırken sıkça bölünmek odaklanmanızı ve motivasyonunuzu olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durumu önlemek için kendinize ayrı bir çalışma alanı yaratın. Eğer evde çocuklarla ilgilenebilecek başka bir yetişkin varsa o çocuklarla ilgilenirken siz de farklı bir odaya geçip çalışabilirsiniz. Her iki taraf da çalışıyorsa dönüşümlü olarak bu görevi üstlenebilirsiniz. Eğer çalışmak için kullanabileceğiniz ayrı bir odanız yoksa evdeki bir bölümü çalışma alanınız olarak belirleyin. Bu alan mutfak masanız veya oturma odanızdaki bir koltuk olabilir. Çalışırken sürekli olarak bu alanı kullanın ve bunu çocuklarınıza açıklayın. Ayrıca dış sesleri engelleyen kulaklıklar da bölünmemeniz için oldukça yardımcı olabiliyorlar. Evdeki tek yetişkin iseniz bilgisayarınıza veya çalışma alanınızdaki bir duvara "Dur" işareti asabilir; bu işaret asılıyken konuşulmaması gerektiğini çocuklarınıza anlatabilirsiniz. Hatta bu işareti çocuklarınızla birlikte tasarlayabilirsiniz.

5. Çocuklarınıza Seçim Yapabilmeleri İçin Alan Tanıyın.

Çocuklarınıza yapacakları aktiviteleri seçmek veya kendilerine atıştırmalıklar hazırlamak konusunda alan tanıyın. Böylelikle kendi bağımsızlıklarını kazanabilir ve çalışırken sizi daha az rahatsız edebilirler. Çocuklarınız yaşça daha küçüklerse gün içinde tüketecekleri yiyeceklerini bir gün öncesinden hazırlayabilir ve ulaşabilecekleri bir yere bırakabilirsiniz.

6. Çalışma Arkadaşlarınızla İletişim Kurun.

Her şeyi planlasanız ve tüm önlemleri alsanız bile anlık bir durumdan ötürü çalışırken bölünebilirsiniz. Toplantı esnasında çocuklar arasında bir tartışma çıkabilir veya çocuğunuz görüntülü konuşmanızı bölebilir. Çalışma arkadaşlarınızla içinde bulunduğunuz durumu paylaşırsanız çok daha anlayışlı olacaklardır. Unutmayın yaşadığınız kişisel bir süreç değil; hemen herkes aynı süreçlerden geçiyor. Muhtemelen birçoğu sizinle aynı sıkıntıları paylaşıyor. Toplantı öncesinde diğer katılımcıları çocuklar konusunda uyarmak ve toplantı esnasında mikrofonunuzu kapatıp yalnızca konuşurken açmanız size yardımcı olabilir.

7. Hem Çocuklarınızla Geçireceğiniz Hem de Yalnız Kalacağınız Molalar Planlayın.

Sabahın erken saatlerinde veya akşam çocuklar uyuduktan sonra birkaç saat çalışmak, size gün içinde mola verme imkanı tanıyor. Bu molaları çocuklarınızla birlikte farklı aktiviteler yaparak geçirebilirsiniz. Molalarda tüm ilginizi çocuklarınıza vermeniz, onların da çalışmak için ayırdığınız zamanı daha kolay atlatmalarına yardımcı oluyor. Molalarınızı planlarken kendinize de vakit ayırmayı unutmayın. Evde birden fazla yetişkin varsa dönüşümlü olarak çocuklarla ilgilenebilir veya kendinize zaman ayırabilirsiniz. Tek ebeveyn iseniz de gündüz erken saatleri veya gece geç saatleri aynı şekilde kullanabilirsiniz.

Douglas T. (n.d.) 7 Tips For Working From Home With Kids When Coronavirus Has Shut Everything Down. The Muse. Retrieved from
https://www.themuse.com/advice/work-from-home-kids-coronavirus

Benzer yazılar

Brita Grangström - A Jug for the Flowers (Tarihi bilinmiyor)

İş Yerinde Obsesif Kompulsif Bozukluk

Takıntılı düşünceleriniz, tekrar tekrar kontrol ettiğiniz işler veya ritüelleriniz iş hayatınızda büyük problemler yaşamanıza sebep oluyor mu?
Sorrow - Paul Cézanne (1867)

İş Kaybı Sonrası Yaşanan Yas Dönemi

Bir işe sahip olmak bize statü, öz güven ve sağlamlık getiriyor. Peki bu işi kontrolümüz dışında kaybedersek ne oluyor?
Hermine in a Blue Hat - Jules Pascin (1918)

Mutsuz Olmanıza Rağmen İşinizi Neden Bırakmıyorsunuz?

Her sabah işe giderken ayaklarınız geri geri gidiyor, pazartesi günlerinden nefret mi ediyorsunuz? İşten ayrılmanın neden zor olduğu üzerine bir yazı hazırladık.
All the President's Man

Profesyonel İş Yaşamına Dair 3 Film

Profesyonel hayat hayatımızı yakından etkiliyor. İş yaşamındaki ilişkileri ve bu ilişkilerin psikolojik etkilerini konu alan 3 farklı film!
İsimsiz (Green Blouse)- Aino Kannisto (2013)

Birbiriyle Çatışan Duygular Hissetmek

Hepimiz birbiriyle çatışan duygular, düşünceler ve davranışlar içine girebiliyoruz. Peki en çok hangi konularda çatışmalı anlar yaşıyoruz?
Submarine Filminden Bir Kesit

Aşkın 6 Mil Derinliğinde Su Üstünde Kalmanın Çabası: Submarine

Bozuk bir aile yapısı içinde, ergenliğin getirdiği karakter bunalımıyla uğraşan Oliver, ebeveynlerinin evliliklerini kurtarmaya çalışıyor.
Portrait of Sir Richard Thompson - Diarmuid Kelley (2015)

Hibrit Çalışmaya Geçişin Uyandırdığı Kaygıyla Baş Etmek - Part 2

Uzun süre evden çalışmanın ardından hibrit sisteme geçmek sizi strese mi sokuyor? Bu sorular yardımıyla stresle daha kolay baş edebilirsiniz.
TEAMWORK - Tom Furey

İdeal Takım Büyüklükleri ve Sosyal Kaytarma

Kişi sayısı arttıkça verim artar mı yoksa az insanla daha verimli çalışılabilir mi? İdeal takım sayısı kaç kişidir? Cevabı yazımızda.
Mr and Mrs Andrews - Thomas Gainsborough

Bizim için Anlamlı Bir İşte Çalışıyor Olmak

Bizim için anlamlı bir işe sahip olmamız için amaçlarımızın, değerlerimizin ve zevklerimizin işimizle örtüşüyor olması gerekiyor.
Alexandra Levasseur - İsimsiz

Hibrit Çalışmaya Geçmenin Uyandırdığı Kaygıyla Baş Etmek - 1

Uzun süre evden çalışmanın ardından hibrit sisteme geçmek sizi strese mi sokuyor? Kendinize sorduğunuz bazı sorular, stresle baş etmenize yardımcı olacak.

footer