Öz Bakımınıza Dikkat Etmeniz İçin 5 Öneri

İdil Salih

İdil Salih

Öz Bakımınıza Dikkat Etmeniz İçin 5 Öneri

Mother Earth - Painter Unknown

Mother Earth - Painter Unknown

Kendinizi işinize dair bıkkın ve bunalmış mı hissediyorsunuz? Son zamanlarda bıkkınlık, yorgunluk ve bunalmış hisseden kişi sayısı giderek artıyor. Böyle zamanlarda öz bakımın önemini vurgulamak gerekiyor. Çünkü birçok çalışma öz bakımına önem veren kişilerin bu hisleri daha rahat atlatabildiğini gösteriyor. Bu kişiler psikolojik problemlere ve strese karşı daha dirençli oluyor. Öz bakımınıza dikkat etmenin farklı yolları bulunuyor:
relate-banner

  1. Sizi sürekli eleştiren iç sesinizi dinlemeyin ve öz şefkatinizi artırmaya çalışın.
  2. Uykunuza, yediklerinize ve hijyeninize dikkat edin. Hobilerinize zaman ayırın.
  3. Sizi seven ve destekleyen insanlarla görüşün, eleştiren ve aşağı çeken insanlarla ise aranıza bir mesafe koyun.
  4. Rahatlayabildiğiniz, size zamanı ve mekanı unutturan, anı yaşamanızı sağlayan aktivitelere yönelin.
  5. İç sesinizi dinleyebileceğiniz, yapmanız gereken şeylerden uzak kalabileceğiniz bir ortam oluşturun.


Öz bakım pratiklerini bir rutin haline getirmek uzun vadede bu pratiklerin etkilerini artırıyor. Bunu başarabilmek için ise belli noktalara dikkat etmek gerekiyor. Bunlardan biri öz bakıma özen göstermek için bunalmayı beklememek. Düzenli olarak yukarıda sayılan maddelere zaman ayırmaya çalışmak gerekiyor. İkincisi her bir maddeye zaman ayırmaya çalışmaktan geçiyor. Bu maddelerden sadece birini yapmak öz bakımınızı tamamladığınız anlamına gelmiyor. Aynı zamanda özellikle hangi maddelerin size iyi geldiğini bulmak için ise önce onları uygulamanız ve keşfetmeniz gerekiyor. Üçüncüsü ise öz bakımın kendinize zaman ayırmak olduğunu her daim hatırlamak. Birçok kişi başkalarına zaman ayırmaktan çekinmezken aynı zamanı kendine ayırmakta güçlük çekiyor. Oysa kendinize önemli olduğunuzu hatırlatarak ve bu zamanı ayırmanın iyi bir yatırım olduğunu anlayarak öz bakımın faydalarını artırabilirsiniz.

Unutmayın; öz bakım bencillik ya da ayrıcalık göstermek değildir ve bir şeyin olmasını önlemek onu daha sonra tamir etmeye çalışmaktan daha kolaydır.

Lee, K. (2019, October 4). Self-care isn't selfish or superficial. Psychology Today. Retrieved from https://www.psychologytoday.com/us/blog/rethink-your-way-the-good-life/201910/self-care-isn-t-selfish-or-superficial

Benzer yazılar

Sahara Novotna - Willing To Take Risks

Riskten Kaçınmanın Riski: Konfor Alanlarımız

Siz de konfor alanınızdan çıkmakta zorlanıyor ve bir türlü risk alamıyorsanız bu yazıdan ilham alabilirsiniz!

Taşınmayı Keyifli Hale Getirmenin 6 Yolu

Bu yazımızda taşınma gibi zorlayıcı hayat olaylarından nasıl keyif alabileceğimizi anlatıyoruz.

Kontrol Edemediklerimizden Misiniz?

Kontrolümüz dışında olan dört durumdan ve bu durumlara nasıl yaklaşmamız gerektiğinden bahsettik.
Gourment- Victoria Kharchenko (2008)

Stres ve Duygusal Yeme

Mutsuzken eliniz buzdolabına gidiyor mu? Çikolatanın bütün dertlerinizi alıp götüreceğine inanıyor musunuz? Ya açlığınız fiziksel değil de duygusalsa?
Never Lettin Go - Cbabi Bayoc

İlk Aşk veya İlk Nefret: Babalar Ve Kızları

Kız çocuklarının babalarıyla kurdukları ilişkinin partner seçimlerine, vücut algılarına ve cinselliklerine yansımalarını inceliyoruz.

Partnerinize destek olamayacak kadar stresli misiniz?

Bazı faydaları olsa da genellikle stres hayatımızı ve ilişkilerimizi kötü etkiler. Stresle baş etmeye çalışmak enerjimizi zorlar, kaynaklarımızı tüketir ve partnerimize destek vermemize engel olabilir.
Ramon Casas i Carbó

Çocuklarda Kaygı

Çocuklarda kaygı; baş ağrısı, mide bulantısı ve konsantrasyon eksikliğine yol açıyor. Bu durumun sebepleri ve çözümleri neler?
In Her Arms- Malcolm Liepke (2001)

Romantik İlişkilerde Bakım Verme Davranışı

Bakım verme davranışı yalnızca ebeveyn-çocuk ilişkilerinde karşımıza çıkmıyor. Üstelik romantik ilişkilerimizde bu davranışlar çok faydalı olabiliyor!
Alexandra Levasseur - İsimsiz

Hibrit Çalışmaya Geçmenin Uyandırdığı Kaygıyla Baş Etmek - 1

Uzun süre evden çalışmanın ardından hibrit sisteme geçmek sizi strese mi sokuyor? Kendinize sorduğunuz bazı sorular, stresle baş etmenize yardımcı olacak.

Öz şefkat, Boşanma Sonrası Stresle Baş Etmeye Yardımcı Oluyor.

Ayrılık sonrası yaşanan süreç çok da kolay olmuyor. Peki öz şefkat geliştiren kişiler bu süreci daha kolay atlatabilir mi?

footer