Kariyer ve Aile Arasında: Sandviç Nesil

Gökçenay Kaplan

Gökçenay Kaplan

Kariyer ve Aile Arasında: Sandviç Nesil

The Way They Live- Thomas Anshutz (1879)

The Way They Live- Thomas Anshutz (1879)

Günlük hayatta sahip olduğumuz farklı rollere ayrı ayrı enerjimizi ve zamanımızı ayırmamız gerekiyor. Daha fazla rolümüz oldukça daha fazla rol çakışması ve daha fazla enerji-zaman eksikliği yaşıyoruz. Bu rollerimizden biri olan aile içindeki rolümüz de bize farklı yükümlülükler getiriyor. Aile içindeki yükümüzün kaldırabileceğimizden fazla olması, iş yerindeki performansımızı ve iyi oluşumuzu etkiliyor. Aile içinde bakım veren rolüne sahip olduğumuzda ve iş yerindeki yükümüz de fazla olduğunda işimiz ile ilgili negatif sonuçlar alma riskimiz artıyor.
relate-banner

İş ve ev dengesini korumak denildiğinde aklımıza ilk olarak çalışırken çocuk büyüten kişiler geliyor. Fakat bazı kişiler ise yaşlanan ebeveynlerinin bakımıyla ilgilenirken iş ve ev dengesini korumaya çalışıyor. Üstelik, toplumda hem yaşlanan ebeveynlerinin bakımıyla ilgilenen hem de kendi çocuklarının bakımıyla ilgilenen kişiler de bulunuyor ve bu grup sandviç nesil olarak tanımlanıyor. Sandviç nesilde bulunan kişiler aile içindeki fazla yükümlülükleriyle başa çıkmak için iş yeri alışkanlıklarını daha çok değiştirmeye meyilli oluyorlar. Örneğin, işe gitmedikleri gün sayısını artırıyorlar, daha yüksek bir pozisyon ihtimalini reddediyorlar, bu hareketlerinden doğan düşük maaşı kabul etmek zorunda kalıyorlar. Ayrıca bu kişiler sadece yaşlanan ebeveyninin bakımıyla ilgilenen kişilere göre iş yüklerini dengelemek için kişisel hayatlarından daha çok feragat ediyorlar.

Aile içi ve iş yeri sorumluluklarını dengelemek için kişiler, iş yerinde ve iş yeri dışında uygulamak üzere bazı stratejiler geliştirebiliyor. Örneğin; evde yapılması gereken bazı işleri yapmamak, iş yerindeki çalışma süresini azaltmak, iş yeri üretkenliğinden feragat etmek, sosyal aktiviteleri azaltmak veya daha az uyumak gibi. Fakat yapılan araştırmalar bu başa çıkma mekanizmalarının kişilerin iyi oluşlarına veya iş yerinden elde ettikleri sonuçlara olumlu bir katkısının bulunmadığını ortaya koyuyor.

Halinski, M., Duxbury, L. & Stevenson, M. (2020). Employed caregivers' response to family-role overload: The role of control-at-home and caregiver type.Journal of Business and Psychology,35,99-115. https://doi.org/10.1007/s10869-019-09617-y

Benzer yazılar

Ailemizle Siyaset Konuşmanın Sağlıklı Bir Yolu Var Mı?

Siyasi görüşlerimiz her zaman sevdiklerimizin düşünceleriyle aynı olmayabilir ve bu konuda tartışabiliriz elbette. Ancak siyaset konuşmalarını aile ilişkilerimize zarar vermeden nasıl gerçekleştiririz?

Taşınmayı Keyifli Hale Getirmenin 6 Yolu

Bu yazımızda taşınma gibi zorlayıcı hayat olaylarından nasıl keyif alabileceğimizi anlatıyoruz.

The End of the F***ing World

Ergenlik dönemindeki iki gencin yaşadıkları travmatik deneyimlerin kendileriyle ve başkalarıyla olan ilişkilerini nasıl şekillendirdiğine odaklanan, kara mizah ve dram türünde bir mini dizi izlemek ister misiniz?

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!
Pencere - Oyun Atölyesi

İlişkileri Merkezine Alan Tiyatro Oyunları

İnsanı insana insanla anlatma sanatı: tiyatro! Yakın ilişkileri sahneye taşıyan tiyatro oyunlarını sizler için derledik.
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Alexey Venetsianov

Eyvah, çocuğumun hayvanlara alerjisi var!

Hayvan alerjilerinin sebepleri neler? Çocuğumun hayvanlara alerjisi var ama biz hayvan sahiplenmek istiyoruz, ne yapmalıyız? Bu soruların cevapları bu yazıda!
Lorraine Christie

Mutlu çiftler aynı zamanda mutluluk saçan ebeveynler midir?

Partneriniz tarafından sevilmek ve partnerinizi sevmek sizi daha mutlu, daha neşeli biri yapıyor ve bu mutluluk bulaşıcı.
Spending Time- Martin Parr (1986)

Ebeveynlerimizden Sürekli Duyduğumuz 6 Cümle

Zihnimize ebeveynlerimizin sesiyle kazınan bazı cümleler var. O cümlelerden altısını seçtik. Bakalım aralarında size de tanıdık gelenler var mı?

footer