İş Yerinde Stresle Nasıl Baş Ederiz?

Orhun Ogün Yücel

Orhun Ogün Yücel

İş Yerinde Stresle Nasıl Baş Ederiz?

Managing Stress and Emotions When Working Remotely - Liz Fosslien

Managing Stress and Emotions When Working Remotely - Liz Fosslien

Stres her zaman ve her yerde hayatımızın parçası olan bir duygu. Bu kadar yoğun ve sık hissettiğimiz bir duyguyla sağlıklı bir şekilde baş etmek hayat kalitemizi olumlu bir yönde etkileyebiliyor. Birçoğumuzun hayatındaki en önemli stres kaynaklarından biri olan iş hayatımızda da stresle baş etmek gerek sağlığımızı gerek iş performansımızı oldukça etkileyebiliyor.
relate-banner

İş hayatında yoğun stres altında kalan insanların depresyon veya anksiyete yaşama ihtimalleri daha fazla oluyor. Aynı zamanda kortizol seviyesinin artması bağışıklık sistemini olumsuz etkileyerek vücudun hastalıklara karşı savunmasız kalmasına sebep oluyor. Peki, iş hayatının üzerimizde yarattığı stresle nasıl mücadele edebiliriz?

BDT (Bilişsel Davranışçı Terapi)'de kullanılan bazı yöntemler stresle baş etme konusunda etkili olabiliyor. Bunlar:

  1. Farkındalık teknikleri: Kendimizi sert bir şekilde eleştirmek, geçmişte yaşadıklarımıza takılıp kalmak veya gelecek için endişelenmek yerine içinde bulunduğumuz ana odaklanabilmek, kendi hissettiklerimize merak ve şefkatle yaklaşabilmek stres seviyemizi azaltabiliyor. Meditasyon veya farkındalık yürüyüşleri gibi farkındalık pratiklerini alışkanlığa dönüştürmek stres seviyemizi olumlu yönde değiştirebiliyor.
  2. Rahatlama teknikleri: Rahatlama egzersizleri yapmak, stresin beraberinde getirdiği "savaş ya da kaç tepkisi"ni nötrlemeye yardımcı olabiliyor. Bütün vücudu içeren kas gevşetme ve esneme egzersizleri stres seviyemizi düşürmekte yardımcı olabiliyor.
  3. Negatif düşünceleri yeniden değerlendirmek: Uzun süre yüksek stres altında kalmak kendimizi gerçekliğini sorgulamadığımız bir negatif düşünce döngüsüne sokmamıza sebep olabiliyor. Bu negatif düşüncelerle baş etmek için bunları mutlak doğru olarak kabul etmek yerine bunları birer hipotez olarak görmek ve diğer olasılıklara açık olabilmek bu negatif döngüyü kırmamıza yardımcı olabiliyor.


Bir sorun yaşarken veya yoğun stres altında hissederken bu yöntemleri düşünebilmek ve aktif bir şekilde uygulayabilmek her zaman mümkün olamayabilir ancak elimizden geldiğince bu yöntemleri bir alışkanlık haline getirmek uzun vadede stres seviyemizi düşürerek hayat kalitemizi gözle görülür bir seviyede artırabiliyor.

[1] Melchior, M., Caspi, A., Milne, B. J., Danese, A., Poulton, R., & Moffitt, T. E. (2007). Work stress precipitates depression and anxiety in young, working women and men. Psychological Medicine, 37(8), 1119-1129. https://doi.org/10.1017/S0033291707000414
[2] Nicole J. LeBlanc, M. (2019, April 15). How to handle stress at work. Harvard Health Publishing. Retrieved from https://www.health.harvard.edu/blog/how-to-handle-stress-at-work-2019041716436

Benzer yazılar

Sahara Novotna - Willing To Take Risks

Riskten Kaçınmanın Riski: Konfor Alanlarımız

Siz de konfor alanınızdan çıkmakta zorlanıyor ve bir türlü risk alamıyorsanız bu yazıdan ilham alabilirsiniz!

Kontrol Edemediklerimizden Misiniz?

Kontrolümüz dışında olan dört durumdan ve bu durumlara nasıl yaklaşmamız gerektiğinden bahsettik.
The Letter - David Hettinger

Bitmek Bilmeyen Erteleme Döngüsü

İşlerini son ana bırakanlardan mısınız? Yumurta kapıya dayanmadan odaklanıp çalışamadığınızı mı düşünüyorsunuz? Erteleme davranışının pençesine takılmış olabilirsiniz!
Gourment- Victoria Kharchenko (2008)

Stres ve Duygusal Yeme

Mutsuzken eliniz buzdolabına gidiyor mu? Çikolatanın bütün dertlerinizi alıp götüreceğine inanıyor musunuz? Ya açlığınız fiziksel değil de duygusalsa?
Brita Grangström - A Jug for the Flowers (Tarihi bilinmiyor)

İş Yerinde Obsesif Kompulsif Bozukluk

Takıntılı düşünceleriniz, tekrar tekrar kontrol ettiğiniz işler veya ritüelleriniz iş hayatınızda büyük problemler yaşamanıza sebep oluyor mu?
Waheed in lord’s robes - Liu Xiaodong (2011)

Örgütsel Bağlılık Neden Önemli?

Örgütsel bağlılık ile çalışanların iş performansı, motivasyonları, işten ayrılmaları ya da devam etmeleri arasında bir ilişki bulunuyor.
Sorrow - Paul Cézanne (1867)

İş Kaybı Sonrası Yaşanan Yas Dönemi

Bir işe sahip olmak bize statü, öz güven ve sağlamlık getiriyor. Peki bu işi kontrolümüz dışında kaybedersek ne oluyor?
Going Out - Fabienne Jenny Jacquet

Duygusal Zeka Nedir? - 2

Duygusal zeka ilişkilerimizi yakından etkiliyor. Duygusal zekanın nelerden etkilendiğini ve nasıl geliştirilebileceğini açıklıyoruz!
Hermine in a Blue Hat - Jules Pascin (1918)

Mutsuz Olmanıza Rağmen İşinizi Neden Bırakmıyorsunuz?

Her sabah işe giderken ayaklarınız geri geri gidiyor, pazartesi günlerinden nefret mi ediyorsunuz? İşten ayrılmanın neden zor olduğu üzerine bir yazı hazırladık.

Partnerinize destek olamayacak kadar stresli misiniz?

Bazı faydaları olsa da genellikle stres hayatımızı ve ilişkilerimizi kötü etkiler. Stresle baş etmeye çalışmak enerjimizi zorlar, kaynaklarımızı tüketir ve partnerimize destek vermemize engel olabilir.

footer