İleri Yaş Dostu İş Yerleri İle Yaş Ayrımcılığını Önlemek

Gökçenay Kaplan

Gökçenay Kaplan

İleri Yaş Dostu İş Yerleri İle Yaş Ayrımcılığını Önlemek

Morning Security Briefing at the Minneapolis Institute of Art, Basement Door Open onto the Guard Lounge Pet Wall - Aliza Nisenbaum

Morning Security Briefing at the Minneapolis Institute of Art, Basement Door Open onto the Guard Lounge Pet Wall - Aliza Nisenbaum

Bugün yaş ayrımcılığı birçok iş yerinde üzücü bir gerçek olarak varlığını sürdürüyor. Daha genç çalışanlara yer açılması için yaşı ilerlemiş olan çalışanlar erkenden emekli olmaya teşvik ediliyor veya buna mecbur bırakılıyorlar. Bu durum onların psikolojik ve fiziksel sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Üstelik istemedikleri halde yaşları dolayısıyla işten ayrılan kişiler, daha sonra ciddi ekonomik sıkıntılar yaşayabiliyorlar.
relate-banner

Diplomasını 1980'li yıllarda almış birinin büyük bir şirketteki iş mülakatına girebilme şansı oldukça düşük görünüyor. Bunun yanında 50 yaşlarında veya daha da yaşlı olan kişilerin yönetici pozisyonlara alınmaması çok fazla konuşulmayan ama yaygın olan bir durum. Bu kişiler yaşları ilerlediği için iş yerlerinden uzak tutulurken onların muazzam deneyimlerinin olası faydaları da kaybedilmiş oluyor.

Tıpkı ırkçılık ve cinsiyet ayrımcılığı gibi yaş ayrımcılığı da mücadele edilmesi gereken bir ayrımcılık türü. Böyle bir ayrımcılığın önüne geçmenin yollarından biri de toplum için önemli olan birçok yeri (alışveriş yerleri, eğitim kurumları, iş yerleri, aile) ileri yaş dostu olan yerler haline getirmek. İleri yaş dostu olmak için ileri yaştaki insanlara daha kapsayıcı bir yaklaşımda bulunmak ve yaşın hem birey için hem de toplum için pozitif yönde bir etkisi olduğu fikrini benimsemek gerekiyor. Bu doğrultuda iş yerleri yaş ayrımcılığını önlemede ilk adımların atılabileceği yerlerden biri. İleri yaştaki çalışanlar; çalıştıkları yere deneyim, bilgi ve farklı bir bakış açısı getiriyor. Aynı zamanda hem kısa vadeli hem uzun vadeli karar verme becerileri gelişmiş olduğu için iş yerlerine olumlu katkıları oluyor. Buralarda geliştirilen ileri yaş dostu bir tutum aile, eğitim, sağlık, alışveriş gibi alanlarda da yaş ayrımcılığının azalmasına destek olabiliyor.

[1] Samuel, L. R. (2020, November 19). How we can end ageism in the workplace. Psychology Today. Retrieved from https://www.psychologytoday.com/us/blog/boomers-30/202011/how-we-can-end-ageism-in-the-workplace
[2] Samuel, L. R. (2020, November 23). 7 ways to make America more age friendly. Psychology Today. Retrieved from https://www.psychologytoday.com/us/blog/boomers-30/202011/7-ways-make-america-more-age-friendly

Benzer yazılar

Lionel Le Jeune - Indian Summer

Daha Motive Hissetmeniz Mümkün!

Uzun süredir motivasyonsuz ve amaçsız hissediyor, günlerinizin durağan ve birbirinin aynısı gibi geçtiğini düşünüyorsanız languishing yaşıyor olabilirsiniz.

Cinsellik Neden Planlanmalı?

İki taraf da cinselliğin devam etmesine istekliyse işlerin şansa bırakılmaması ve cinselliğin planlanması ilişki kalitesinin devamlılığı açısından alınabilecek olumlu bir aksiyon oluyor.
Druk - Thomas Vinterberg (2020)

Tehlikeli Bir Alkol Deneyi: DRUK

Yaşamanın keyfini unutmuş orta yaş krizindeki dört öğretmenin içlerindeki coşkuyu bulmaya çalışma öyküsünü anlatan bir Danimarka filmi.
Carl Little

Ergenlikte Spor Yapmanın Mental Sağlığa Etkileri

Ergenlik döneminde spor yapmak kişileri mental açıdan nasıl etkiliyor? Kız çocukları depresyona daha mı meyilli?
Gustav Klimt - La Vergine (1912)

Çalışan Bağlılığını Artırmanın 7 Yolu

Bağlılığı fazla olan kişiler, işlerinde daha mutlu ve üretken oluyorlar. Yöneticiler çalışan bağlılığını artırmak için neler yapabilirler?
İsimsiz (Green Blouse)- Aino Kannisto (2013)

Birbiriyle Çatışan Duygular Hissetmek

Hepimiz birbiriyle çatışan duygular, düşünceler ve davranışlar içine girebiliyoruz. Peki en çok hangi konularda çatışmalı anlar yaşıyoruz?
In Her Arms- Malcolm Liepke (2001)

Romantik İlişkilerde Bakım Verme Davranışı

Bakım verme davranışı yalnızca ebeveyn-çocuk ilişkilerinde karşımıza çıkmıyor. Üstelik romantik ilişkilerimizde bu davranışlar çok faydalı olabiliyor!
Love - Liu Xiaodong

Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar ve Romantik İlişkiler

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar hem fiziksel hem de psikolojik sağlığı olumsuz etkiliyor. Peki, ilişkiler bu etkileri azaltabiliyor mu?
Battersea, London- Niall McDiarmid (2017)

İlişkinde Kaygı Mı Duyuyorsun?

Arkadaşları beni sevecek mi? Onu çok mu bunalttım? Kaygılı biriyseniz bu düşüncelere yabancı değilsiniz. Gelin bunları yakından inceleyelim!
Woman leaning on table (Mujer acodada en mesa) - Olga Sacharoff (1915)

Neden Ulaşamayacağımız Hedefler Belirliyoruz?

Hedef belirlemek bizi motive eder. Fakat bazı hedefler neredeyse ulaşılmazdır. Ulaşılması zor hedefler koymamızın sebebi ve etkileri neler?

footer