Hedeflerinizi Gerçekleştirebilmek İçin 8 İpucu

Alperen Karaca

Alperen Karaca

Hedeflerinizi Gerçekleştirebilmek İçin 8 İpucu

The Dinky Bird - Eugene Fields

The Dinky Bird - Eugene Fields

Tek tuş ile çağırılan ulaşım araçları, tek telefonla kapımıza gelen yemekler, hatta 5 dakika içerisinde çekebildiğimiz krediler… Artık her şey bu kadar hızlıyken plansız yaşamak hepimiz için çok daha kolay görünüyor. Bir taraftan da bu hızlılık gözümüzü korkutuyor ve geleceğimiz için planlar yapmaya çalışıyoruz. Planlar yapmak ve spontane yaşamak arasında bir ikileme düşüyor olabilirsiniz. Peki hangisi bizi daha mutlu ediyor?
relate-banner

Uzun soluklu kurduğumuz hayaller kuvvetli bir motivasyon kaynağı ve bir hayat amacı olarak bize geri dönüyor. Fakat bu hayallerin gerçekleşmemesi, kendimize verdiğimiz sözleri tutamamak ya da gerçekleştirdiğimiz hayallerin bizi düşündüğümüz kadar tatmin etmemesi ise öz saygının zarar görmesi ve kuvvetli hayal kırıklıkları ile sonuçlanabiliyor. Spontane yaşayan ve uzun vadeli planlar yapmayan kişilerde ise uzun soluklu planların getirdiği hayal kırıklığının yerini geleceği planlamamış olmaktan doğan anksiyete alıyor. Aslında planlı bir hayat sürdürebilmek ve bu planlara ulaşabilmek için izlenebilecek bazı yollar bulunuyor. Bunlardan birkaçını sizin için derledik:

  1. Planlarınızı mümkün olduğunca detaylandırın. Ne? Nasıl? Neden? Ne zaman? Nerede? Bu gibi soruları cevapsız bırakmak planlarınızın bir hayal olarak kalmasına sebep olabilir. Ancak bu çizgileri çok keskin çekmek de planlarınızı gerçekleştirme yolunda kendi kendinizi engellemenize sebep olabilir, doğru noktayı bulmak önemli.
  2. Bu planın gerçekleşmesi size ne kazandıracak sorusunun cevabı en büyük motivasyonunuz olabilir; yüklü miktarda para, fit bir vücut, sosyal statü… Yola neden çıktığınızı kendinize hatırlatın.
  3. Çevrenize katacağınız değeri hesaplayın. Kazandığınız para ile ailenize neler katabilirsiniz? Yeni pozisyonunuzda organizasyonunuza ne gibi değişimler getirebilirsiniz? Odak nokta siz olsanız da motivasyonunuzu kaybettiğiniz anlarda çevrenizden destek bulabilmek adına onları da planlarınıza dahil etmek akıllıca olabilir.
  4. Ne tür engeller ile karşılaşabileceğinizi düşünün. İnsanlar, zaman, para… Planlarınıza giden yolda karşılaşabileceğiniz pek çok sıkıntı olabiliyor. Bunlar ile sonradan karşılaşmak yerine çıkabilecek sorunları önceden plana dahil etmek hem yaşanacak hayal kırıklıklarını hem de süreç boyunca yaşayabileceğiniz kaygıları minimuma indirebiliyor.
  5. Doğabilecek sorunlara olası çözümler düşünün. Hazır bu kadar problemi ortaya dökmüşken ve henüz kriz anı gelip çatmamış, stres başlamamışken aklınıza gelen olası çözümleri sıralamakta fayda var.
  6. Süreci parçalara bölün. Bu hem süreç boyunca katettiğiniz yolu hem de büyük resmin içindeki detayları ayrı ayrı inceleyip geriye baktığınızda nerede yanlışlar yaptığınızı görebilmeniz için iyi olacaktır.
  7. Kendinize verdiğiniz sözlere sadık kalın. Kendinize verdiğiniz sözleri bir kağıda yazabilir hatta bu kağıdı imzalayıp bir sözleşmeye bile dönüştürebilirsiniz. Verdiğiniz bu sözlere her gün göz atmak ve sorumluluklarınızı görmek içinizdeki tutkunun ilk günkü sıcaklığında kalmasını sağlayabilir. Ayrıca kendimize verdiğimiz sözleri tutmamak öz saygımızı ve kendimize olan güvenimizi kuvvetli bir biçimde zedeleyebiliyor.
  8. Çevrenizdeki insanlara planlarınızdan bahsetmek ve onların desteğini almak da oldukça kuvvetli bir motivasyon kaynağı. Ancak planlarınızı anlatırken böbürlenmek veya çevrenizden sürekli olumlu yorumların gelmesi, erken başarmışlık hissi ile gelen rehavete kapılmanıza sebep olabilir.

[1] Goldsmith, B. (2021, January 21). 10 Steps to Help You Accomplish Any Goal. Psychology Today. Retrieved from https://www.psychologytoday.com/intl/blog/emotional-fitness/202101/10-steps-help-you-accomplish-any-goal

Benzer yazılar

Winslow Homer – On the Stile

Romantik İlişkilerde Takım Olabilmek: Ortak Hedefler

Aşk ve uyum mutlu bir romantik ilişki için önemli olsa da ortak ilişki hedefleri belirlemek, güçlü ve sürdürülebilir bir ilişkiye sahip olmamızda önemli bir rol oynuyor.
Lionel Le Jeune - Indian Summer

Daha Motive Hissetmeniz Mümkün!

Uzun süredir motivasyonsuz ve amaçsız hissediyor, günlerinizin durağan ve birbirinin aynısı gibi geçtiğini düşünüyorsanız languishing yaşıyor olabilirsiniz.

Taşınmayı Keyifli Hale Getirmenin 6 Yolu

Bu yazımızda taşınma gibi zorlayıcı hayat olaylarından nasıl keyif alabileceğimizi anlatıyoruz.
Gustav Klimt - La Vergine (1912)

Çalışan Bağlılığını Artırmanın 7 Yolu

Bağlılığı fazla olan kişiler, işlerinde daha mutlu ve üretken oluyorlar. Yöneticiler çalışan bağlılığını artırmak için neler yapabilirler?
İsimsiz (Green Blouse)- Aino Kannisto (2013)

Birbiriyle Çatışan Duygular Hissetmek

Hepimiz birbiriyle çatışan duygular, düşünceler ve davranışlar içine girebiliyoruz. Peki en çok hangi konularda çatışmalı anlar yaşıyoruz?
In Her Arms- Malcolm Liepke (2001)

Romantik İlişkilerde Bakım Verme Davranışı

Bakım verme davranışı yalnızca ebeveyn-çocuk ilişkilerinde karşımıza çıkmıyor. Üstelik romantik ilişkilerimizde bu davranışlar çok faydalı olabiliyor!
Mr and Mrs Andrews - Thomas Gainsborough

Bizim için Anlamlı Bir İşte Çalışıyor Olmak

Bizim için anlamlı bir işe sahip olmamız için amaçlarımızın, değerlerimizin ve zevklerimizin işimizle örtüşüyor olması gerekiyor.
What's in Store for Me in the Direction I Don't Take? - Adam Lupton

Ulaşamadığımız Hedeflerle Nasıl Baş Edebiliriz?

Uzun vadeli ve ulaşılması güç hedefleri gerçekleştirme çabası, her zaman başarıyla sonuçlanmaz. Başarısızlık durumunda ne yapabilirsiniz?
Woman leaning on table (Mujer acodada en mesa) - Olga Sacharoff (1915)

Neden Ulaşamayacağımız Hedefler Belirliyoruz?

Hedef belirlemek bizi motive eder. Fakat bazı hedefler neredeyse ulaşılmazdır. Ulaşılması zor hedefler koymamızın sebebi ve etkileri neler?
Unhappy Woman; Domestic Sorrows - Jozef Israëls

Kariyer Seçiminiz ile İlgili Çok Düşündüğünüzün 5 Kanıtı

"Ya seçimlerimden pişmanlık duyarsam?", "Ya bu iş bana uygun değilse?" Kariyerinizi düşünmek uyumanıza engel olmaya başlamış olabilir.

footer