Hatalarımızı Kabul Etmek Bizi Nasıl Etkiliyor?

İdil Salih

İdil Salih

Hatalarımızı Kabul Etmek Bizi Nasıl Etkiliyor?

Julie x 2 - Brooks Frederick

Julie x 2 - Brooks Frederick

Hiç çevrenizde bir tartışmanın içinden bir türlü çıkamayan insanlar gördünüz mü ya da kendinizi böyle bir tartışmanın içinde buldunuz mu? Birisinin size tehdit edilmiş hissettirdiği, sizi hayal kırıklığına uğrattığı, düşüncesizce konuştuğu, bir şeyleri yanlış anladığı veya sizi bir şekilde olumsuz etkilediği anları düşünün. Bu kişi hatasını kabul etmediği zaman kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Büyük ihtimalle daha mesafeli, savunmacı, huzursuz ve hayal kırıklığına uğramış. Bu kişiyle olan tüm etkileşiminiz ve hatta ilişkiniz, bu kabul edilmeyen hatanın etkisi altında kalabiliyor.
relate-banner

Karşınızdaki kişi hatasını kabul ettiği zaman kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Birçok kişi karşısındaki kişi hatasını kabul ettiğinde ona daha ılımlı ve yapıcı yaklaşıyor. Üstelik karşı taraf hatasını kabul edince sizin de ilerideki hatalarınızı kabul etme olasılığınız artıyor. Hataları kabul etmek kaygı seviyesini ve öfke gibi duyguları azaltıyor. Bir hatayı kabul etmek artık o konunun kapanmasını sağlıyor ve kişiler başka konulara ilgi gösterebiliyor. Bu sebeple hatalarını kabul etmek, ilişkilerin sağlıklı ilerleyebilmesi için son derece önem taşıyor. Peki siz hatalarınızı kabul etmeye başlamak ister misiniz?Hataları sağlıklı bir şekilde kabul etmenin 6 adımı bulunuyor:

  1. Öncelikle kendinize hataları kabul etmenin önemini ve etkilerini hatırlatın. Bunu bir hayat felsefesi haline getirin. Birçok insan hataları kabul etmeyi bir zayıflık olarak görüyor, ancak aslında hataları kabul etmek bir güçlülük işaretidir.
  2. Hatalarınızı ilişkinin tamamını temsil ediyormuş gibi düşünmeyin, o hatayı ilişkinizin dışında değerlendirin. Hata olarak gördüğünüz şey konusunda açık ve net olun. Size göre yaptığınız hata neydi? Bunu tanımlayın.
  3. Hatanızı kabul ederken net cümleler kurun, lafı dolandırmayın. Hatanızın sebebini açıklayabilirsiniz ancak hatanızı haklı göstermeye çalışmaktan kaçının. Mesela "Bugün sana kaba davrandım çünkü aklım başka bir yerdeydi ve çok stresliydim" gibi cümleler yaptığınız hatanın üstünü örtmek oluyor.
  4. Yaptığınız hatanın karşı tarafı nasıl etkilemiş olabileceği konusunda şefkatli ve empatik olun. Hatanızı kabul ettikten hemen sonra başka bir konuya geçmeyin, karşı tarafın hislerine kulak verin. Ancak bu noktada dengeyi korumak çok önemli oluyor. Siz hatanızı kabul ettiğiniz halde hatanızı yüzünüze vurmalarına izin vermeyin.
  5. Karşı taraf ile ya da sadece kendi zihninizde bir anlaşma yapın. Bu hatayı bir daha yapmayacağınıza dair söz verin.
  6. Doğru zamanın geldiğini düşündüğünüz zaman hatanızı tekrarlamamak için neler yapabileceğinizi düşünün ya da karşı tarafla bunun üzerine konuşun.


Birçok tartışmanın çözülememesinin sebeplerinden biri kişilerin hatalarını kabul edememesi ve aradaki bu gerilimin diğer olumlu şeyleri gölgelemeye başlaması olarak karşımıza çıkıyor. Bu sebeple hem iş hayatınızda hem de diğer ilişkilerinizde ilerleyebilmek için hatalarınızı kabul etmekten çekinmeyin.

[1] Hanson, R. (2019, November 11). Move on After You Admit Fault. Psychology Today. Retrieved from https://www.psychologytoday.com/us/blog/your-wise-brain/201911/move-after-you-admit-fault

Benzer yazılar

Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.
Ron Hicks

Tartışsak da Beraberiz

Hiç tartışılmayan bir ilişki güzel olurdu, öyle değil mi? Aslında tam olarak öyle değil. Tartışmalar sağlıklı yapıldığında ilişkimize çok iyi geliyor. Gelin birlikte bakalım.

Ailemizle Siyaset Konuşmanın Sağlıklı Bir Yolu Var Mı?

Siyasi görüşlerimiz her zaman sevdiklerimizin düşünceleriyle aynı olmayabilir ve bu konuda tartışabiliriz elbette. Ancak siyaset konuşmalarını aile ilişkilerimize zarar vermeden nasıl gerçekleştiririz?

Kalıcı İlişkilerin Temel Özellikleri

Kalıcı romantik ilişkiler ve arkadaşlıklar kurmak imkânsız değil! İşte kalıcı ve sağlıklı romantik ilişkilerin ve arkadaşlıkların en önemli 5 özelliği.

Bu Ne Biçim Özür?

Bazen partnerimiz bizden özür dilediğinde ya da biz ondan özür dilediğimizde “Bu ne biçim özür!” diye karşılık alabiliyor ya da verebiliyoruz. Bunu işitmemenin ya da söylememenin bir yolu ise ilişkinizdeki farklı özür dileme biçimlerini bilmek ve bunlara hakim olarak özür dilemekten geçiyor.

Cinsellik Nasıl Planlanmalı?

Cinselliği nasıl planlayabiliriz? Cinselliğin planlanması zannettiğimiz gibi cinselliğin spontaneliğini bozan bir durum olmayabilir mi?

Cinsellik Neden Planlanmalı?

İki taraf da cinselliğin devam etmesine istekliyse işlerin şansa bırakılmaması ve cinselliğin planlanması ilişki kalitesinin devamlılığı açısından alınabilecek olumlu bir aksiyon oluyor.

Romantik İlişkiler ve Psikolojik Sağlık

Romantik ilişkiler psikolojik sağlığı nasıl etkiliyor? Bu yazıda psikolojik sağlık ile ilişkiler arasındaki ilişkiyi derledik.

Sorunun Kimde Olduğunu Ben Nereden Bileyim?

İlişkilerinizde oluşan problemler karşısında “sorun sahiden de bende mi?” diye soruyorsanız yazımıza bir göz atmanızı öneririz.

Çatışmalar En İyi Ne Zaman Çözümlenir?

Siz de son zamanlarda hayatınızda pek çok çatışmayla başa çıkmaya çalışıyorsanız bu yazı tam size göre!

footer