Zor İlişkilerle Nasıl Baş Ederiz?

İdil Salih

İdil Salih

Zor İlişkilerle Nasıl Baş Ederiz?

Unknown

Unknown

Kurduğumuz ilişkiler hayatımızın birçok alanını olduğu gibi iş hayatımızı da etkiliyor. Olumlu ilişkiler duygusal ihtiyaçlarımızı karşılıyor, motivasyonumuzu artırıyor ve genel iyilik halimize katkıda bulunuyor. Aynı zamanda, olumlu ilişkilere sahip olan kişilerin daha yüksek bir gelire sahip oldukları ve daha hızlı iş buldukları görülüyor. Son zamanlarda olumlu ilişkiler içinde yer alan "enerji verici ilişkiler" (energizing relationships) araştırmalarda önem kazanmaya başladı. Enerji, iş yerinde verimli bir üretim süreci yaşamamız için en temel gerekliliklerden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Enerji seviyemiz ise iş yerinde kurduğumuz ilişkilerden etkilenebiliyor. Mesela yorucu, kaba, zorlayıcı ve rahatsız edici ilişkiler enerji seviyemizi düşürebiliyor. Bu ilişkilere "enerji düşürücü ilişkiler" (de-energizing relationships) deniyor.
relate-banner

Enerji verici ilişkiler şirkete ve yapılan işe duyulan aidiyet hissini artırıyor. Öte yandan enerji düşürücü ilişkiler aidiyet hissini ve performansı olumsuz etkiliyor. İş yerinde yapılan birçok iş, bir takım çalışmasının ürünü olarak karşımıza çıkıyor. Enerji düşürücü ilişkilere sahip olduğumuz kişilerle ortak bir çalışma yapmak o işe yeterince konsantre olmamızı engelliyor. Aynı zamanda yaratıcılığımızın engellendiğini hissedebiliyoruz ve ileride yapılacak olan çalışmaların nasıl geçeceğine dair kendimizi uzun uzun düşünür halde bulabiliyoruz. Enerji düşürücü ilişkiler bilişsel süreçleri de olumsuz etkileyebiliyor. İş yerinde bu tip ilişkilerin içinde bulunan kişilerin öğrenme süreçleri ve hafızaları olumsuz etkileniyor.Peki enerji düşürücü ilişkilerin etkisinden kurtulmak imkansız mı? Yapılan çalışmalar gelişme duygusunun (sense of thriving) enerji düşürücü ilişkilerin olumsuz etkilerini ortadan kaldırabildiğini gösteriyor. Gelişme duygusu, yaptığı işte gün geçtikçe daha iyi olduğunu düşünen ve kendisinin de işi sayesinde geliştiğini düşünen kişilerde daha fazla oluyor. Gelişme duygusunun kişiye verdiği kendisine has bir enerji oluyor ve bu sayede olumsuz ilişkiler kişinin işteki performansını etkilemiyor. Bu kişiler iş yerindeki olumsuz deneyimlere karşı daha dirençli oluyorlar ve kendilerini sürekli bir öğrenme süreci içinde değerlendiriyorlar.

[1] Gerbasi, A., Porath, C. L., Parker, A., Spreitzer, G., & Cross, R. (2015). Destructive de-energizing relationships: How thriving buffers their effect on performance. Journal of Applied Psychology, 100(5), 1423-1433.

Benzer yazılar

Anonim - Acrobats (1822)

İş Yerinde Kültürel Çeşitlilik

Şirketler çalışanlarına kültürel çeşitliliğin ve eşitliğin olduğu çalışma ortamları sağlamalı. Bu doğrultuda atılması gereken adımlar neler?
TEAMWORK - Tom Furey

İdeal Takım Büyüklükleri ve Sosyal Kaytarma

Kişi sayısı arttıkça verim artar mı yoksa az insanla daha verimli çalışılabilir mi? İdeal takım sayısı kaç kişidir? Cevabı yazımızda.
Humiliated Ancestor 7 - Salman Toor

İş Yerinde Öz Saygı

İş yerinde öz saygımıza tehdit oluşturabilecek birçok durumla karşılaşsak da öz saygımızı güçlendirebileceğimiz stratejiler bulunuyor!
Henri Merke - Cries of London, No. 3: Last Dying Speech and Confession (1799)

İş yerinde ağlıyor musunuz? Sorun değil!

İş yerinde ağlamak zayıflık belirtisi olarak görülebiliyor. Halbuki bazen yapmamız gereken savunmasızlığımızı kabul etmek oluyor.
Chop Suey - Edward Hopper (1929)

İş Mülakatlarında Sormanız Gereken Sorular

İş mülakatlarında sorulan sorulara verilen cevaplar ne kadar kritik olsa da fırsatınız olduğunda sizin de sorabileceğiniz sorular bulunuyor!
Subway Paintings - Devon Rodriguez

Müzik Dinlemek Sizi Daha Zeki Ve Üretken Yapabilir Mi?

Müziğin duygularımız ve motivasyonumuz üzerindeki etkisi kanıtlanmış bir gerçek. Peki müziği üretkenliği arttırmak için kullanmak mümkün mü?
Manipulation - Kareem Helmy

Manipülasyonla Nasıl Baş Edebiliriz?

Manipülasyon hepimizin yapabildiği ya da maruz kalabildiği bir davranış. Peki sık sık karşılaştığımız bu davranışla nasıl baş edebiliriz?
Untitled - Herman Henry Wessel

İş Yerinde Zehirli İlişkileri Tanımak

İş yerinizde kontrolcü ve manipülatif kişilerle muhattap oluyor olabilir misiniz? İşte bunu anlamanın yolları!
Social Anxiety - Marla Edwards

Ofis Ortamındaki Öfke Ev Hayatına Nasıl Yansıyor?

Ofis ortamında karşılaştığımız ve ruh halimize etki eden kabalık, eve gittiğimizde kolaylıkla etkisini yitirmiyor. Peki ya ne yapmalı?
Office at Night - Edward Hopper

İş Yerinde Tükenmişliğe Neler Sebep Olur ve Bunlarla Nasıl Baş Edilir?

Tükenmişlik hissedenler işlerinden keyif almıyor, takdir gördüklerini hissetmiyor ve sürekli yorgun hissediyorlar. İşte baş etme yolları…

footer