Çalışanların Sağlığı Neden Liderlerin Birinci Önceliği Olmalıdır?

İlayda Deringör

İlayda Deringör

Çalışanların Sağlığı Neden Liderlerin Birinci Önceliği Olmalıdır?

Workers of The Kerch Factory - Aristarkh Vasilyevich Lentulov (1930)

Workers of The Kerch Factory - Aristarkh Vasilyevich Lentulov (1930)

Birçok çalışan hayatı ve işi arasında bir denge kurmaya çalışırken bitkinlik, kaygı ve uyku bozukluğu çekebiliyor. Bu sorunlara karşın her gün iş yerinde bulunma gayreti gösteriyor veya teknolojiyle iç içe olarak çalışmaya devam ediyor ve tam performans göstermeye çalışıyorlar. Bazı ülkelerde tükenmişliğin önüne geçmek için yasalar çıkıyor olsa da şirketlerin ve lider konumundaki kişilerin bu konuda daha aktif olması gerekiyor.
relate-banner

Profesyoneller çalışanların zihinsel iyilik hallerinin kurumlar için öncelik olması gerektiğini söylüyor. Çalışanların dengede, işiyle ve diğer çalışanlarla bağlantılı hissetmesi ve başlarına gelebilecek zorluklarla başa çıkabilecek bir zihinsel durumda olmaları için psikologlar 6 önemli faktör sunuyor: Kişinin kendini kabullenmesi, hayatta bir gayesi olması, çevresini yönetebiliyor ve kurgulayabiliyor olması, çevresiyle olumlu ilişkiler kurması, özerklik ve kişisel gelişime alan açmak.

Aynı zamanda çalışanların kişisel iyilik hallerinin sağlanması liderlerden ve kurumların stratejilerinden geçiyor. Liderler öncelikle çalışanlarının kendi hayat gerçekliklerini işe getirdiklerinin ve herkesin insan olduğunun farkında olmalı.Hem şirket içi hem de şirket dışı aktiviteleri desteklemek iyi bir başlangıç olabilir, çalışanların hayat stresleriyle başa çıkmaları için birtakım atölyeler, fiziksel egzersiz dersleri, fitness dersleri koymak gibi önemli adımlar atılabilir.

Birçok kurum köklü ve yerleşik kültüre sahip olabilir ancak liderler bu alışılmışlığın içinde çalışanlara rahatsızlık verebilecek boşlukları da gözden geçirebilmeli. Örneğin bir lider kendisine şöyle sorular sorabilir:

  1. Çalışanlarımıza amaçlarının bilincinde olmaları ve bu amaçlarını kurumumuzla birleştirebilmeleri için yeterli desteği sağlayabiliyor muyuz?
  2. Çalışanlarımızın ofis içi ve dışı iletişimlerini geliştirmelerine nasıl yardımcı oluyoruz?
  3. İşlerindeki akışın sağlanması ve işlerinden memnuniyet duymaları için çalışanlarımıza nasıl yardımcı oluyoruz?
  4. Gelişim odaklı bir zihne sahip olmaları için çalışanlarımıza nasıl yardımcı oluyoruz?
  5. Stresli hayatlarında neşe ve sakinlik bulmaları için çalışanlarımıza nasıl yardımcı oluyoruz?
Bu soruları sormak daha insani bir iş yeri kurmak için ilk adım olarak kabul edilebilir. Bu soruların cevabını bulunca, ikinci adım olarak bu cevapları çözümlere dönüştürecek stratejiler oluşturmaya başlayabilirsiniz.Unutmayın, bu stratejileri uygularken tutarlı olmalısınız, çünkü istikrar ve tutarlılık değişimin uzun vadede kalıcılığını sağlayacak unsurlar.

[1] Vanacker, A. (2020, May 11). Council Post: Why Your Employees' Mental Health Should Be Top Priority. Forbes. Retrieved from https://www.forbes.com/sites/forbesbusinesscouncil/2020/05/11/why-your-employees-mental-health-should-be-top-priority/
[2] Why Your Employees' Mental Health Should Be Top Priority. (2020, May 27). Psychological Science. Retrieved from https://www.psychologicalscience.org/news/why-your-employees-mental-health-should-be-top-priority.html

Benzer yazılar

Deseos - William Sergeant Kendall (1892)

Destek İstemekte Neden Bu Kadar Zorlanıyoruz?

Destek almak zayıflık mıdır? Profesyonel destek alırsak toplumdan dışlanır mıyız? Kimlerden destek isteriz? Ya aradığımız desteği alamazsak?

Sağlıksız Bir İlişkinin 11 İşareti

Eğer siz de kendinize sağlıksız bir ilişkide olduğumu nasıl anlarım diye soruyorsanız yazımıza bir göz atmalısınız.
Brita Grangström - A Jug for the Flowers (Tarihi bilinmiyor)

İş Yerinde Obsesif Kompulsif Bozukluk

Takıntılı düşünceleriniz, tekrar tekrar kontrol ettiğiniz işler veya ritüelleriniz iş hayatınızda büyük problemler yaşamanıza sebep oluyor mu?
Modern Loneliness - Lionel Le Jeune

Çevrimiçi Arkadaşlıklarda Güven İlişkisi

Çevrimiçi ilişkiler eskisinden çok daha gündemimizde. Sanal ortamda kurulan arkadaşlıklar, yüz yüze arkadaşlıklar gibi güven verir mi?
Going Out - Fabienne Jenny Jacquet

Duygusal Zeka Nedir? - 2

Duygusal zeka ilişkilerimizi yakından etkiliyor. Duygusal zekanın nelerden etkilendiğini ve nasıl geliştirilebileceğini açıklıyoruz!
All the President's Man

Profesyonel İş Yaşamına Dair 3 Film

Profesyonel hayat hayatımızı yakından etkiliyor. İş yaşamındaki ilişkileri ve bu ilişkilerin psikolojik etkilerini konu alan 3 farklı film!
İsimsiz (Green Blouse)- Aino Kannisto (2013)

Birbiriyle Çatışan Duygular Hissetmek

Hepimiz birbiriyle çatışan duygular, düşünceler ve davranışlar içine girebiliyoruz. Peki en çok hangi konularda çatışmalı anlar yaşıyoruz?
Submarine Filminden Bir Kesit

Aşkın 6 Mil Derinliğinde Su Üstünde Kalmanın Çabası: Submarine

Bozuk bir aile yapısı içinde, ergenliğin getirdiği karakter bunalımıyla uğraşan Oliver, ebeveynlerinin evliliklerini kurtarmaya çalışıyor.

Arkadaş canlısı insanların yanında daha mı dışa dönük oluruz?

Çevremizde dışa dönük insanların bulunması bizim de daha dışa dönük olmamıza sebep olabiliyor.
Anonim - Acrobats (1822)

İş Yerinde Kültürel Çeşitlilik

Şirketler çalışanlarına kültürel çeşitliliğin ve eşitliğin olduğu çalışma ortamları sağlamalı. Bu doğrultuda atılması gereken adımlar neler?

footer