"Zoom Bitkinliği" İle Baş Etme Rehberi

Yonca Fener

Yonca Fener

"Zoom Bitkinliği" İle Baş Etme Rehberi

Sad Sleep - Sergec Sovlov

Sad Sleep - Sergec Sovlov

COVID-19 salgınıyla birlikte yaşantımızda önemli yer eden görüntülü görüşmeler eğitim, iş ya da sosyal hayatımızda aktif olarak kullanılıyor. Artık her birimizin tanıdığı "Zoom" benzeri platformları kullanmanın üzerimizde oluşturduğu stres ve yorgunluğu "Zoom Bitkinliği" şeklinde tanımlanıyor. Peki Zoom bitkinliğiyle hangi yollarla baş edebiliriz?
relate-banner

  1. Öncelikle, aslında her alanda yapacağımız her görüşme için görüntülü iletişim yollarını kullanmak durumunda olmayabiliyoruz. Görüntülü görüşmeye ihtiyaç duyulup duyulmadığı ya da katılımcıların kameralarını açmalarının gerekip gerekmediği noktasında iyi analizler yapılabiliyor. Eğer analiz size görüntü paylaşımının gerekmediğini söylüyorsa, görüşmeyi telefon üzerinden gerçekleştirmeyi teklif edebilirsiniz.
  2. Görüntülü görüşmelerinizi rutin halinde yapmanız, günlük yaşantınızda daha sağlıklı bir yer edinmelerine destek olabiliyor.
  3. Görüntülü görüşme aracılığıyla gerçekleşecek bir toplantıda, toplantı saatinden önce ilgili notların ya da belgelerin katılımcılarla paylaşılmış olması herkesin toplantıya dair hazırlığını tamamlayarak odaklanmış biçimde başlamasına yardımcı olabiliyor.
  4. Toplantı ya da eğitim başladığında ilk dakikalarda kısa süreli bir sohbet ortamı oluşturmak, katılımcıların nasıl olduklarını ya da süreçle nasıl baş ettiklerini sormak katılımcılara hislerine önem verildiğini hissettirebiliyor. Böylelikle stres faktörlerinde azalma beklenebiliyor.
  5. Görüşmeler esnasında diğer insanların görüntülerindeki dekor ya da objeler dikkat dağıtıcı olabiliyor. Tüm bu görüntüler aynı anda birden fazla alanda bulunma hissiyatı vererek zihinsel bir bitkinliğe sebep olabiliyor. Bu nedenler ile görüştüğünüz kişilerin daha sade ortamlarda görüşmeyi yapmasını ya da görüşme yapılan platformun ayarları üzerinden eklenebilen sade duvar kağıtlarını kullanmalarını tavsiye edebilirsiniz.
  6. Görüşme esnasında kısa molalar verebilirsiniz. Bir ekran önünde saatlerce durmak zaten yorucu olacağından bu kısa molalarda televizyon, bilgisayar ya da telefonunuzda uzak durmaya ve dinlenmeye çalışın.
  7. Görüşme esnasında mail bildirimlerinizi, telefonunuzu uzakta tutarak odaklanmaya çalışın. Bulunduğunuz rahatsız edici durumdan kurtarıcı ya da uzaklaştırıcı gibi gözükse dahi hem görüşmenizin hem de kuracağınız iletişimin verimini düşürebiliyor.
  8. Görüşme öncesi ve sonrasında rahatlatıcı egzersizler yapmak ya da uzanıp dinlenerek sevilen bir içeceği içmek gibi yöntemlerle günlük hayata bir geçiş süreci oluşturulabilir. Bulunduğunuz ortamda eğer başka insanlar varsa geçiş süreci ve sonrasında başkalarıyla yüz yüze iletişime geçmeniz de faydalı olabiliyor.

[1]Fosslien, L., Duffy, M. W. (2020, April 29). How to Combat Zoom Fatigue. Harvard Business Review. Retrieved from https://hbr.org/2020/04/how-to-combat-zoom-fatigue
[2] Jiang, M. (2020, April 22). Video chat is helping us stay employed and connected. But what makes it so tiring - and how can we reduce 'Zoom fatigue'?. BBC. Retrieved from bbc.com/worklife/article/20200421-why-zoom-video-chats-are-so-exhausting
[3] Callahan, M. (2020, May 11). 'Zoom Fatigue' is real. Here's why you're feeling it, and what can you do about it. News@Northeastern. Retrieved from https://news.northeastern.edu/2020/05/11/zoom-fatigue-is-real-heres-why-youre-feeling-it-and-what-you-can-do-about-it/

Benzer yazılar

Sahara Novotna - Willing To Take Risks

Riskten Kaçınmanın Riski: Konfor Alanlarımız

Siz de konfor alanınızdan çıkmakta zorlanıyor ve bir türlü risk alamıyorsanız bu yazıdan ilham alabilirsiniz!

Her Zaman Mutlu Olmak Zorunda Değiliz!

Her duygunun hayatımızda bir yeri, görevi ve işlevi olsa da en çok mutluluk hakkında konuşuyor ve en çok mutlu hissetmek istiyoruz. Oysa, mutlu hissetmemek de mutlu hissetmek kadar normal.

Kontrol Edemediklerimizden Misiniz?

Kontrolümüz dışında olan dört durumdan ve bu durumlara nasıl yaklaşmamız gerektiğinden bahsettik.
Gourment- Victoria Kharchenko (2008)

Stres ve Duygusal Yeme

Mutsuzken eliniz buzdolabına gidiyor mu? Çikolatanın bütün dertlerinizi alıp götüreceğine inanıyor musunuz? Ya açlığınız fiziksel değil de duygusalsa?

Partnerinize destek olamayacak kadar stresli misiniz?

Bazı faydaları olsa da genellikle stres hayatımızı ve ilişkilerimizi kötü etkiler. Stresle baş etmeye çalışmak enerjimizi zorlar, kaynaklarımızı tüketir ve partnerimize destek vermemize engel olabilir.
Ramon Casas i Carbó

Çocuklarda Kaygı

Çocuklarda kaygı; baş ağrısı, mide bulantısı ve konsantrasyon eksikliğine yol açıyor. Bu durumun sebepleri ve çözümleri neler?
In Her Arms- Malcolm Liepke (2001)

Romantik İlişkilerde Bakım Verme Davranışı

Bakım verme davranışı yalnızca ebeveyn-çocuk ilişkilerinde karşımıza çıkmıyor. Üstelik romantik ilişkilerimizde bu davranışlar çok faydalı olabiliyor!
Alexandra Levasseur - İsimsiz

Hibrit Çalışmaya Geçmenin Uyandırdığı Kaygıyla Baş Etmek - 1

Uzun süre evden çalışmanın ardından hibrit sisteme geçmek sizi strese mi sokuyor? Kendinize sorduğunuz bazı sorular, stresle baş etmenize yardımcı olacak.
Getting Ready for the Day - Jason Tako

Karantina Sonrası İş Yerine Dönmeye Kendimizi Hazırlamak

Pandeminin etkisi giderek azalıyor. Fakat iş yerine yeniden dönme fikri kaygı uyandırıcı olabiliyor. Bu kaygıyla nasıl başa çıkabiliriz?

Öz şefkat, Boşanma Sonrası Stresle Baş Etmeye Yardımcı Oluyor.

Ayrılık sonrası yaşanan süreç çok da kolay olmuyor. Peki öz şefkat geliştiren kişiler bu süreci daha kolay atlatabilir mi?

footer