Ergenlikte Spor Yapmanın Mental Sağlığa Etkileri

Büşra Kösem

Büşra Kösem

Ergenlikte Spor Yapmanın Mental Sağlığa Etkileri

Carl Little

Carl Little

Spor yapmanın faydalarını hepimiz okuyor, dinliyor veya kendi yaşantımızda deneyimliyoruz. Genellikle bedensel sağlığa olan olumlu etkilerinden söz edilen sporun iyilik halimize ve mental sağlığımıza da olumlu bir etkisi bulunuyor.
relate-banner

Birçok ülkenin psikolojik sağlık verileri incelendiğinde risk grubunun ağırlıklı olarak ergen ve genç yetişkinlerden oluştuğu görülüyor. Ergenlik döneminde spor yapmanın stres, kaygı, yalnızlık ve depresyon gibi mental sağlık ile ilgili konularda önleyici bir gücü olabildiğine dair veriler bulunuyor. Fakat ergenlik döneminde spor yapan kişiler incelendiğinde, kız çocuklarının erkek çocuklarına kıyasla daha az aktif olduğu görülüyor. Buna bağlı olarak, kız çocuklarında psikolojik problemlere daha sık rastlanıyor. Yani, kız çocuklarının spora katılımı fiziksel sağlığın yanı sıra ayrıca psikolojik durumlarını da olumlu etkileyebiliyor.

Yapılan bir araştırmada ergenlik döneminde kişilerin spor yapma eğilimleri ve ne kadar süre spor yaptıkları temel alınarak bu kişilerin mental sağlıkları inceleniyor. Sonuçlar, daha uzun süre boyunca takım sporlarında yer alan kişilerin erken yetişkinlik döneminde depresyon eğilimlerinin düşük olduğunu gösteriyor.

Beden memnuniyetsizliği ve kişinin psikolojik durumu arasındaki ilişkiyi inceleyen uzmanlar, beden memnuniyetsizliğinin depresif semptomlar gösteren kişilerde daha yaygın olduğunu söylüyor. Bu veriye dayanarak, sporun özellikle de genç yetişkinlerin yaşamında beden memnuniyetsizliğine karşı önleyici bir güç olabileceğini söyleyebiliriz.

Sporun başka bir olumlu sonucu olarak erken yaşta spor yapmaya başlamanın özgüveni ve öz yeterliliği pozitif yönde etkilemesi gösterilebilir. Bahsi geçen özgüven ve öz yeterlilik yalnızca fiziksel alanda değil, kişilerin yaşamının genelini kapsayan bir şekilde karşılık buluyor.

Özetle, ergenlik döneminde spor yapmak kişiyi içinde bulunduğu gelişim sürecinin dezavantajlı olabilecek yönlerinden koruyabiliyor. Özellikle kız çocuklarında yaygın görülen depresif semptomlar ve beden memnuniyetsizliğinin şiddetinin azaltılmasında sporun bu anlamda çok önemli bir rolü bulunuyor.

1 - Gomez-Baya, Diego; Mendoza, Ramon; Matos, Margarida Gaspar de; Tomico, Alvaro (2017). Sport participation, body satisfaction and depressive symptoms in adolescence: a moderated-mediation analysis of gender differences. European Journal of Developmental Psychology, (), 1"“15. doi:10.1080/17405629.2017.1364988
2 - Richman, E. L., & Shaffer, D. R. (2000). If you let me play sports: How might sport participation influence the self-esteem of adolescent females? Psychology of Women Quarterly, 24(2), 189"“199. https://doi.org/10.1111/j.1471-6402.2000.tb00200.x

Benzer yazılar

The End of the F***ing World

Ergenlik dönemindeki iki gencin yaşadıkları travmatik deneyimlerin kendileriyle ve başkalarıyla olan ilişkilerini nasıl şekillendirdiğine odaklanan, kara mizah ve dram türünde bir mini dizi izlemek ister misiniz?
Two On A Bridge - Igor Krapar Shcherbakov (2021)

Aşk İksiri: Feromon

Tanıştığınız andan itibaren birine ilgi duydunuz fakat nedenini anlamakta güçlük mü çekiyorsunuz? Bazı kişilere ise ilk andan beri arkadaş gözüyle mi bakıyorsunuz?

Psikolojik Sağlık Yoklaması!

Psikolojik iyilik halimizin ne durumda olduğunu bazı sorularla kontrol etmek mümkün. Gelin bu sorulara birlikte bakalım.
Kirsty Harris (Artist) - Jenny Lewis

Terapi Sürecinin İyi Gittiğini Gösteren İşaretler

“Bazen iyi hissediyorum bazen kötü. Seansta ağlıyorum ama çıkınca rahatlamış hissediyorum.” Terapi sürecinin nasıl gittiğine dair kafanız karışıksa yazımıza göz atın!
Never Lettin Go - Cbabi Bayoc

İlk Aşk veya İlk Nefret: Babalar Ve Kızları

Kız çocuklarının babalarıyla kurdukları ilişkinin partner seçimlerine, vücut algılarına ve cinselliklerine yansımalarını inceliyoruz.
Menstruation on The Rocks- Brian Sims

Regl Nedir?

Regl olmak ayıp ya da gizlenecek bir durum değil. Peki regl çocuklarla nasıl konuşulmalı?
Two Friends - Salman Toor

Bir Taraf Her Zaman Daha mı Çok Sever?

İki taraf da eşit sevebilir, kıskanabilir ve sevgi gösterebilir mi? Daha çok sevilmek mi daha çok sevmek mi iyi? Bağlanma stillerimiz bu konuda ne söylüyor?
View through a Door to Running Figures - Christoffer Wilhelm Eckersberg

Psikiyatrik Problemlerin Etiketlenmesini Nasıl Aşabiliriz?

Psikiyatrik rahatsızlıklar hakkında ne kadar bilgilisiniz? Psikiyatrik bir hastalığı olan birine nasıl yaklaşırsınız? Etiketlemenin önüne nasıl geçilebilir, cevabı yazımızda.
Carl Little

Ergenlikte Spor Yapmanın Mental Sağlığa Etkileri

Ergenlik döneminde spor yapmak kişileri mental açıdan nasıl etkiliyor? Kız çocukları depresyona daha mı meyilli?
Sophie Lécuyer

Ebeveyn Olarak Psikolojik Yardım Almak

Psikolojik yardım alan bir ebeveynseniz bunu çocuğunuzla paylaşmak konusunda çekinceleriniz olabilir. Bu konuda içinize su serpmeye geldik!

footer