Çocuk Sahibi Olduktan Sonra İlişkiyi Canlandırmak

Pelin Gömleksiz

Pelin Gömleksiz

Çocuk Sahibi Olduktan Sonra İlişkiyi Canlandırmak

Inna Montano

Inna Montano

En son ne zaman partnerinizle açıp bir film izlediniz? Ne zaman birlikte dışarı çıkıp romantik bir akşam yemeği yediniz veya sabah istediğiniz saatte uyanıp uzun bir pazar kahvaltısı yapabildiniz?
relate-banner

Çocuk sahibi olduktan sonra bu tarz aktivitelere vakit bulmak pek mümkün olmuyor. Partnerle kaliteli zaman geçirmek zor olduğu gibi bir de çocuk sahibi olmanın getirdiği değişimlere ayak uydurmaya çalışırken ilişki memnuniyeti düşebiliyor. Bir araştırmaya göre çiftlerin yüzde doksanı çocuk sahibi olduktan sonra daha mutsuz hissettiklerini belirtiyorlar. Uykusuz geçen geceleri, bitmek bilmeyen ağlamaları ve çocuk bakımı üzerine yapılan tartışmaları düşündüğümüzde bu aslında çok şaşırtıcı bir durum değil.

Bu dönemde çiftlerin genellikle kendilerine zaman ayırma, fiziksel yakınlığın azalması, kimin daha çok uyuduğu ya da uykuya ihtiyacı olduğu, takdir edilmediğini hissetme, bebek bakımının nasıl olması gerektiği ve kimin daha çok iş yaptığı gibi konular üzerine tartıştıkları görülüyor. Uzmanlar, bu tartışmaların yaşanmasının en önemli sebeplerinden birinin iletişim eksikliği olduğunu söylüyor.

Çocuk sahibi olduktan sonra hayatın eskisi gibi olmayacağını biliyoruz. Her yeni gelen dönem bir dönüm noktası olma potansiyeline sahip ve kendi içinde bir zorluk barındırıyor. Bu sebeple çocuk sahibi olduktan sonra ilişkiyi güçlendirmenin ve eski yakınlığı yeniden inşa etmenin yollarını bulmak gerekiyor. Sizin için ilişkinizi güçlendirmenize yardımcı olacak 4 madde sıraladık:

  1. Gün sonunda kısa da olsa konuşmak için zaman ayırın.
Gün sonunda ayırdığınız bu zamanlarda sorunlarınızı veya sadece o gününüzün nasıl geçtiğini konuşabilirsiniz. O gün içerisinde yaşadığınız bir problemi mümkün olduğunca o gün içerisinde partnerinizle paylaşmalısınız. Endişeleri açık bir şekilde ifade etmek problem çözme konusunda kritik bir öneme sahip. Sorunlar dile getirilmediğinde kendisini pasif-agresif davranışlar ile gösterebiliyor. Partnere duyulan öfke büyüyebiliyor ve ev içerisinde gerginlik oluşabiliyor.

Gün sonunda birbirinize ayırdığınız bu zamanda kimin bezi değiştireceği veya kimin çocuğu okuldan alacağı üzerine değil, hissettikleriniz üzerine konuşmaya çalışın. İşte ne olduğunu, dün gece rüyanızda ne gördüğünüzü veya arkadaşınızla yaşadığınız bir olayı anlatın. Ne kadar küçük görünseler de bu tarz paylaşımlar aranızdaki yakınlığın güçlenmesi için önem taşıyor.

  1. Küçük anların kıymetini bilin.
Kanepeye uzanıp bir bölüm dizi izlemek veya keyfini çıkararak bir kahve içmek gibi aktiviteler gözümüze çok sıradan ve bir gün içerisinde herkesin yapabileceği şeyler gibi görünebiliyor. Fakat ebeveyn olunduğunda sadece 5 dakika gözünü kapatıp dinlenebilmenin bile hayali kurulabiliyor. Bu durum partnerinizle aranızdaki ilişki için de geçerli. Eskiden belki bir akşam dışarı çıkmanız veya hafta sonu yakın bir şehre gezmeye gitmeniz mümkündü. Fakat şu anda içinde bulunduğunuz koşullarda bunları yapmanız zorsa küçük anları iyi değerlendirmelisiniz.

Partnere sevgi göstermenin basit yolları bu anlamda size iyi gelebilir:

  • El ele tutuşmak veya yanaktan öpmek gibi eylemlerle fiziksel yakınlık göstermek
  • Evin farklı yerlerine sevgi cümleleri yazan notlar bırakmak
  • Siz çocuklarla ilgilenirken ona uyuyabileceğini veya duş alabileceğini söylemek
  • Partnere işe gitmeden önce bir bardak kahve hazırlamak
  • Partnerin yapmayı sevmediği ev işini yapmak
  • Fark edilmediğini düşündüğü olumlu bir davranışı için partnere teşekkür etmek
  • Partnerin favori yemeğini hazırlamak veya sipariş etmek
  • Partnere masaj yapmak


  1. Akşam randevularına öncelik verin.
Çocukların uyku zamanları, plan yapmak ve birlikte vakit geçirmek için ideal olabiliyor. Eğer onların yanında kalabilecek bir yakınınız, tanıdığınız biri veya bakıcınız varsa o çocukların yanındayken siz akşamı birbirinize ayırın. Romantik bir akşam yemeğine, film izlemeye veya yürüyüşe çıkabilirsiniz.

Onların yanında değilken çocuklarınız için endişelenmeniz ne kadar doğalsa sadece kendinize ve partnerinize ayırdığınız zamanlar olması da bir o kadar doğal. Partnerinizle birlikte bir akşamı kendinize ayırmanız sizi kötü ebeveynler yapmaz. Böyle zamanlar yaratmak, çocukların yanına daha dinlenmiş ve kendinizi iyi hissederek dönebilmenize yardımcı olur.

  1. Fiziksel yakınlığınızı yeniden güçlendirin.
Çocuk sahibi olduktan sonra cinsel hayatın eski haline dönmesi zaman alabiliyor. Özellikle kadınlar, vücutlarında yaşadıkları değişimler sebebiyle seks yapmaya başlama konusunda daha çok zamana ihtiyaç duyabiliyorlar. İlk zamanlarda seks yapabilmek için zar zor vakit ayarlamanız gerekiyormuş gibi hissedebilirsiniz ve bu oldukça doğal. Çocuklar olduğunda ebeveynler planlarını onların yaşamları etrafında şekillendirebiliyorlar. Bir araştırmaya göre haftada bir kez seks yapan çiftler, daha az seks yapan çiftlere kıyasla ilişkilerinden daha memnun olduklarını belirtiyorlar. Bu araştırmaya göre haftada birden fazla seks yapmak ise ilişki memnuniyetini daha fazla artırmıyor. Yani önemli olan haftada bir kez o zamanı yaratabilmek gibi görünüyor. Başlangıçta bunu takvime koyarak yapmanız gerekse de fiziksel yakınlığınızı yeniden sağlamanız için bu iyi bir adım olabilir. Bu takvimi oluşturmak için uzmanlar çocuklarla araya bazı sınırlar koyulmasını da öneriyor. Örneğin, uygun zaman geldiğinde çocukla uyumayı bırakmak, çocuğu kendi odasında uyuması için teşvik etmek veya çocukların uyuma saatini çok geç bir saat olarak belirlememek gibi.

Vance, A. (2021). 4 ways to focus on your relationship when the Kids Keep You Busy. VeryWell Mind. Retrieved from https://www.verywellfamily.com/ways-to-focus-on-your-relationship-after-having-kids-5190310

Benzer yazılar

İlişkimize Zarar Veren 7 Düşünce Kalıbını Nasıl Değiştiririz?

Zihnimizde dönen bazı düşünce kalıpları partnerimizle aramızda çatışmalar ve hatta ayrılıklar yaşamamıza sebep olabiliyor. Gelin birlikte bize ve ilişkimize zarar veren bu düşünce kalıplarına ve bu kalıpları nasıl değiştirebileceğimize bakalım.

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!
We Need to Talk About Kevin - Lynne Ramsay (2012)

Bir Anne-Oğul Çatışması: We Need to Talk About Kevin

Hazırlıksız annenin, oğlu Kevin ile bağ kuramamasını anlatan bu film, istenmediğini hisseden çocuğun neler yapabileceğini gösteriyor.
Never Lettin Go - Cbabi Bayoc

İlk Aşk veya İlk Nefret: Babalar Ve Kızları

Kız çocuklarının babalarıyla kurdukları ilişkinin partner seçimlerine, vücut algılarına ve cinselliklerine yansımalarını inceliyoruz.
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?
Alexey Venetsianov

Eyvah, çocuğumun hayvanlara alerjisi var!

Hayvan alerjilerinin sebepleri neler? Çocuğumun hayvanlara alerjisi var ama biz hayvan sahiplenmek istiyoruz, ne yapmalıyız? Bu soruların cevapları bu yazıda!
Lorraine Christie

Mutlu çiftler aynı zamanda mutluluk saçan ebeveynler midir?

Partneriniz tarafından sevilmek ve partnerinizi sevmek sizi daha mutlu, daha neşeli biri yapıyor ve bu mutluluk bulaşıcı.

Aile İlişkilerini Konu Alan Kitaplar

Büyüdüğümüz evin üzerimizdeki etkisini anlamak hayatımıza yön vermemizi kolaylaştırıyor. Size bu konuda yardımcı olacak kitapları derledik!

footer