Çocuğunuza Onu Sevdiğinizi Göstermenin 7 Yolu

İdil Salih

İdil Salih

Çocuğunuza Onu Sevdiğinizi Göstermenin 7 Yolu

Rudolf Epp

Rudolf Epp

Çocukların en çok ihtiyaç duydukları şeylerden birisi sevildiklerini hissetmek. Bir çocuğa verilebilecek en güzel hediye kabul, değer ve sevgi gördüğü bir ortam yaratmak oluyor. Biz de bu yazımızda çocuğunuza bu ortamı yaratabilmeniz için bazı önerilerde bulunduk!
relate-banner

  1. Çocuğunuzu dinleyin.
Çocuklar duygularının ve düşüncelerinin önemsendiğini bilmeye ihtiyaç duyuyor. Bunu göstermenin en iyi yolu ise onları dinlemek oluyor. Ancak sadece onların anlatmasını beklemeyin. Sizin için önemli olan konuları onlarla paylaşın ve neler düşündüklerini ve hissettiklerini sorun.

  1. Birlikte eğlenin.
Birlikte yaptığınız her aktivitenin öğretici bir yanı olmak zorunda değil, bazen de sadece birlikte saçmalamayı deneyin. Onların dünyasına girmenin en etkili yolu oyunlarına dahil olmak. Bunun için bir zaman dilimi yaratın. Onlara zamanınızı ayırmak için çaba sarf ediyor oluşunuz kendilerini değerli hissetmelerini sağlıyor.

  1. Daha sık sarılın.
Çocuğunuza "Seni seviyorum" demek çok güçlü bir etki yaratıyor, ancak fiziksel temasın gücünü de her zaman aklınızda tutun. Çocuğunuz belki söylediğiniz kelimeleri unutabilir, ama ona sarıldığınızda neler hissettiğini unutması daha zor olacaktır. Çocuklar ergenlik dönemine geçtikleri zaman eskisi kadar fiziksel temas talebinde bulunmamaya başlıyor, ancak bu artık ihtiyaçları olmadığı anlamına gelmiyor. Çocuğunuz ergenlik döneminde dahi olsa onunla olabildiğince sık fiziksel temasta bulunun.

  1. Küçük sürprizler yapın.
Okula götürmesi için yemek hazırlıyorsanız içine küçük notlar koyabilirsiniz, yaptığı küçük bir şey için dahi ona ödüller verebilirsiniz. Hem diğer insanların yanında hem de yalnızken ona güzel sözler söyleyin.

  1. Birlikte bir rutin yaratın.
Yarattığınız rutinin çok büyük bir şey olmasına gerek yok, küçük rutinler de yaratabilirsiniz. Örneğin her gece yatmadan kitap okumak, pazar günleri sofrayı birlikte hazırlamak veya her hafta sevilen bir tatlıyı birlikte yapmak gibi rutinler olabilir.

  1. Çocuğunuzu aile kararlarına dahil edin.
Hem küçük hem de büyük kararlar alınacağı zaman çocuğunuzu da bu kararların bir parçası yapın. Mesela akşam yemeği dışarıda yiyecekseniz neresi olacağına birlikte karar verin veya başka bir şehre taşınmanız gerekiyorsa bu konudaki fikirlerini sorun. Bu sayede çocuğunuz ailenizde bir yeri olduğunu daha iyi anlayacak ve kendisini ait hissedecektir.

  1. Çocuğunuz hata yapsa dahi onu destekleyin.
Her çocuk hata yapma hakkına sahip. Böyle zamanlarda onları hala sevdiğinizi ve desteklediğinizi bilmeye ihtiyaç duyuyorlar. Bu durumlarda neler öğrendiklerine odaklanın, neden hata yaptıklarına değil.

Lamberg, E. (2020, October 26). 11 simple ways to show your child your love. Parents. https://www.parents.com/parenting/better-parenting/simple-ways-to-show-your-child-your-love/

Benzer yazılar

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!
Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.
Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.

Ebeveynleşme Travması

Çocukken gereğinden fazla üstlenilen yükler, ebeveynleşmemize neden olunuyor ve travmatik etkiler bırakıyor. İşte 10 maddede ebeveynleştirme travması.

Yanıldığımız 7 Durum

Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.
Two Friends - Salman Toor

Bir Taraf Her Zaman Daha mı Çok Sever?

İki taraf da eşit sevebilir, kıskanabilir ve sevgi gösterebilir mi? Daha çok sevilmek mi daha çok sevmek mi iyi? Bağlanma stillerimiz bu konuda ne söylüyor?
Tantrum Painting- Kelci Pauk

Çocuğum Neden Öfke Nöbetleri Geçiriyor?

Çocuklar duygularını öfke nöbetleri aracılığıyla ifade edebiliyorlar. Öfke nöbetleri sırasında çocuğunuza nasıl yardımcı olabilirsiniz?
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?

footer