Kardeşler Arasındaki Çatışmalarda Ebeveynin Rolü

Feyza Hilal Dilmaç

Feyza Hilal Dilmaç

Kardeşler Arasındaki Çatışmalarda Ebeveynin Rolü

Unknown

Unknown

Kardeş ilişkilerinde çatışmalar gelişimsel süreçlere göre değişiklik gösterebiliyor. Genellikle ebeveynler tarafından 'normal' görülen bu çatışmaların, çocukların gelişiminde yapıcı bir rolü olduğu da biliniyor. Fakat her çatışma yapıcı mıdır? Araştırmacılara göre kardeşler arasında iki çeşit çatışma türü gözlemleniyor: yapıcı ve yıkıcı çatışmalar. Yapıcı çatışmalar; çocuğun gelişimine destek olan, problem ve çatışma çözme becerilerini, sosyal becerilerini güçlendiren çatışmalar oluyor. Yıkıcı çatışmalar ise agonistik davranışlar olarak nitelendirilen saldırgan davranışları içeriyor. Ebeveynler kardeşler arası kavgalara dahil olmamanın çocuklarının kardeşlik ilişkilerinin güçlenmesine fayda sağlayacağını düşünebiliyorlar. Fakat özellikle yıkıcı çatışmalarda ebeveyn müdahalesinin olmaması olumsuz etkilerle sonuçlanabiliyor.
relate-banner

Ebeveynlerin kavga anına müdahale şekli, çocukların nasıl tartışılacağını ve kavga durumunda nasıl çözüm üreteceklerini öğrenmelerinde önemli görülüyor. Ayrıca yapılan bir araştırmaya göre kardeş kavgalarında ebeveyn müdahaleleri; kavganın şiddetinin ve yoğunluğunun azalmasında, güç dengesizliğinin yarattığı eşitsizliklerde ve saldırgan davranışların azalmasında etkili oluyor.

Ebeveynlerin kavga anına dolaylı ve direkt olmak üzere iki farklı müdahale edebildikleri biliniyor. Dolaylı müdahale, ebeveynlik yaklaşımları olarak tanımlanıyor. Çocuk ile kurulan iletişimi büyük ölçüde belirleyen ebeveynlik yaklaşımları genel olarak üçe ayrılıyor: demokratik ebeveynlik, otoriter ebeveynlik ve izin verici ebeveynlik. Demokratik ebeveynlik, yakın ebeveyn-çocuk ilişkisi, cezalandırıcı olmayan disipline etme becerileri gibi özellikleri içeriyor. Otoriter ebeveynlik yaklaşımı ise daha mesafeli ebeveyn-çocuk ilişkisi, katı kurallar ve sert disiplin uygulamalarını içeriyor. Yapılan araştırmalara göre, demokratik ebeveynlik yaklaşımına sahip ebeveynlerin çocuklarında, otoriter ebeveynlik yaklaşımıyla büyüyen çocuklara kıyasla daha destekleyici kardeş ilişkileri olduğu gözlemleniyor. Bu sebeple ebeveynlik yaklaşımınız dolaylı olarak çocuklarınızın arasındaki kardeşlik dinamiklerini etkiliyor.

Ebeveynlerin kardeşler arası kavgaya direkt müdahalesi de dolaylı müdahale kadar önemli oluyor. Ebeveyn müdahaleleriyle ilgili yapılan geçmiş araştırmalara göre, ebeveyn arabuluculuğunun çocukların birbirlerinin penceresinden bakabilmesinde, çatışma çözme becerilerinin gelişmesinde, kardeşlerinin birbirleriyle kendi perspektiflerini paylaşarak ortak bir çözüm üretebilmelerinde etkili olduğu belirtiliyor.

Peki ebeveynler direkt müdahalede nasıl bir yol izlemeliler? Araştırmacılar sıraladığımız 5 adımın yardımcı olabileceğini belirtiyorlar:

1- Kavga anında hemen müdahale etmeyin. Çocuklarınızı gözlemleyin. Eğer fiziksel veya sözel olarak birbirlerine saldırmaya başlarlarsa adım atın. Sürekli müdahale, kardeşlerin sağlıklı ve güçlü iletişim kurmalarını olumsuz yönde etkileyebilir.

2- Çocuğunuza pozitif çatışma çözme becerilerini öğretin. Çocuklarınıza önce kardeşini dinlemesini söyleyin. Böylece karşı tarafın perspektifinden bakabilme becerisini kazanmasına yardımcı olacaksınız.

3- Her iki tarafı da dinleyin. Çocuklarınızın her ikisini de dinleyin. Kendilerini eşit şekilde ifade ettiklerini görmelerini sağlayın. Çocuklar ön yargısız ve tarafsız bir şekilde müdahalede bulunduğunuzu bilmeli.

4- Problemi spesifik olarak tanımlamalarını isteyin. Çocukların birbirlerini suçlayıcı yüzeysel problemler belirtmelerindense spesifik olarak onları neyin üzdüğünü, kızdırdığını söylemelerini isteyin.

5- Çözüm önerileri sunmalarını isteyin. Çocuklarınızdan içinde bulundukları çatışma durumu için kendi çözüm yollarını paylaşmalarını isteyin.

[1] Pickering, J. A., & Sanders, M. R. (2017). Integrating parents

Benzer yazılar

Mother and Child by Katie M. Berggren

Aile İçinde Öğrendiğimiz İlişki Modeli Gelecek Romantik İlişkilerimize Nasıl Yansıyor?

Hepimiz ilişki kurmanın farklı yollarını ailemizde öğreniyoruz. Ancak öğrendiğimiz bu yollar her zaman bizi mutlu etmeyebiliyor.

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!

Çatışmalar En İyi Ne Zaman Çözümlenir?

Siz de son zamanlarda hayatınızda pek çok çatışmayla başa çıkmaya çalışıyorsanız bu yazı tam size göre!
Yellow Bird- David Hettinger

Travma Geçmişi Olan Ebeveynler

Yaşanan travmatik olaylar kişilerin davranışlarını doğrudan etkileyebiliyor. Peki, bu travmalar kişinin ebeveynliğini nasıl etkiliyor?
Daughters of Famous Businessman- Michele Del Campo

Arkadaşlık İlişkilerinin Mutsuz Sonu: Arkadaş Ayrılığı

Bir zamanlar bizi bizden iyi bilen dostlarımız zamanla birçok sebeple hayatımızdan çıkabiliyor. Bu yazıda arkadaş ayrılıklarını ve ayrılık acısını inceledik!

Yanıldığımız 7 Durum

Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?
Alexey Venetsianov

Eyvah, çocuğumun hayvanlara alerjisi var!

Hayvan alerjilerinin sebepleri neler? Çocuğumun hayvanlara alerjisi var ama biz hayvan sahiplenmek istiyoruz, ne yapmalıyız? Bu soruların cevapları bu yazıda!

footer