Güçlü ve Sağlıklı Torun ve Büyükanne-Büyükbaba İlişkisi

Feyza Yeliz Bayındır

Feyza Yeliz Bayındır

Güçlü ve Sağlıklı Torun ve Büyükanne-Büyükbaba İlişkisi

Mothers - Likhachev Mikhail Ivanovich

Mothers - Likhachev Mikhail Ivanovich

Hayatımızda çoğumuzun büyükannemiz ve büyükbabamız ile yaşadığı ve unutamadığı pek çok anı vardır. Çocukken beraber gidilen oyun parkları, marketten alınan kaçak çikolatalar, ihlal edilen kurallar, yazlık ziyaretleri, şakalaşmalar, oynadığımız oyunlar ve dahası… Bu deneyimleri yaşamak, ailede üç nesil arasındaki bağı ve dayanışmayı kuvvetlendirirken torun-büyük ebeveyn ilişkisinden mahrum kalmak da aileleri "kuşaklar arası dayanışma" kavramından uzaklaştırabiliyor. Bu ilişkiyi beslemeye ve nesiller arasındaki dayanışmayı artırmaya yarayan 6 önemli faktör bulunuyor.
relate-banner

1- Fiziksel yakınlık

Bütün sosyal ilişkilerimizde olduğu gibi torun-büyük ebeveyn ilişkisinde de fiziksel temas ve fiziksel yakınlık ilişkinin kalitesini etkiliyor. Aynı şehirde yaşayan torun ve büyük ebeveyn bir araya geldiğinde fiziksel yakınlık sayesinde daha fazla deneyim paylaşma imkanına sahip oluyorlar ve bu paylaşım aradaki ilişkiyi güçlendiriyor. Öte yandan, teknolojinin yüz yüze iletişimin yerini tutamayacağını bilseler de sağlık ya da uzaklık gibi faktörler sebebiyle torunuyla fiziksel olarak bir araya gelemeyen büyükanne veya büyükbaba için telefon ya da sosyal medya aracılığıyla iletişim kurmak da ilişkiye katkı sağlıyor.

2- İletişim Sıklığı

Fiziksel mesafe engeline takılan torun-büyük ebeveyn ilişkisinde, iletişimin kalitesi ve iletişim sıklığı fiziksel mesafenin olumsuz etkisini azaltabiliyor. İletişim sıklığını etkileyen önemli faktörlerin başında ise anne-babanın boşanmış olması geliyor. Bu durumda, çocuğun velayet sahibi ebeveyni ve bu ebeveynin anne-babası ile iletişim sıklığı ve teması artarken diğer tarafla olan temasta da azalma görülüyor. Annelerin babalara kıyasla daha fazla velayet almasından dolayı anne tarafındaki büyükanne-büyükbaba ile torun arasındaki ilişkinin rolü artıyor.

3- Büyükanne ve Büyükbabanın Aile İçindeki Rolü

Günümüzde kadınların iş hayatına eskiye kıyasla daha fazla katılmasıyla beraber ve uzun çalışma saatlerinin etkisiyle çocukların bakımı ve eğitimi konusunda ebeveynlerin desteklenmeye ihtiyaçları olabiliyor. Bu noktada, büyük ebeveynler torunlarının bakımını sağlayabiliyor, ancak bakım sürecine dahil olmak bazen büyük ebeveynler için stres kaynağı olabiliyor. Örneğin, torununun bir başarısızlığı karşısında kendisini sorumlu ve suçlu hissedebiliyor veya gün içinde fiziksel olarak yorgun hissedebiliyor. Öte yandan, bakım sayesinde torun ve büyükanne-büyükbaba arasındaki ilişki ve bağ desteklenebiliyor. Torunuyla ilgilenen büyük ebeveynler daha aktif bir hayat tarzına sahip olduğu için kendilerini daha sağlıklı hissedebiliyorlar.

4- Olağan Olma Hali

Ebeveynlerin, torun ve büyükanne-büyükbaba arasında bir köprü görevi kurması ve bu köprünün bilincinde olması nesiller arasında güçlü bağların kurulması ihtimalini artırıyor. Erken çocukluk döneminden itibaren başlayan bu ilişki sayesinde aile üyeleri birbirlerine karşı sorumluluklarının bilincinde oluyor ve bu sorumlulukları daha fazla paylaşıyor. İlişkinin olağanlığı ve sorumlulukların paylaşılması sayesinde aile üyeleri iş birliği yapan ve birbirini destekleyen bir tutum sergiliyor.

5- Duygusal Bağlanma

Aile ortamında çocukların birincil temasta bulunduğu kişiler genellikle ebeveynleri ve kardeşleri oluyor. Çocukların zamanla çevreleri genişliyor ve arkadaşlık ilişkileri de onlar için önemli bir noktaya geliyor. Bu durumda büyükanne-büyükbaba biraz arka planda kalabiliyor. Öte yandan, büyük ebeveynler torunlarına göre nispeten daha küçük dünyalarda yaşıyorlar, bu durum torunları ile daha fazla yakınlık kurmalarını etkiliyor. Erken yıllarda kurulan duygusal bağlar, sonraki yıllarda da varlığını devam ettirebilen bağlara dönüşebiliyor. Ek olarak, yapılan bir araştırmaya göre, anne-babanın kendi ebeveynleri ile olan ilişkisi, torun ve büyükanne-büyükbaba arasındaki yakınlığı ve duygusal bağı belirlemede önemli bir rol oynuyor.

6- Ortak Değerlerde Buluşma

Erken çocukluk döneminde oluşmaya başlayan değerler algısı çevrenin etkisiyle şekilleniyor. Çocuğun değer şeması oluşurken, ebeveynlerin ve büyükanne-büyükbabanın da etkisi oldukça fazla oluyor. Bu algı, her ne kadar çocukluk döneminde oluşmaya başlasa da geliştikçe, farklı duygu ve düşüncelerle karşılaştıkça, okudukça, sorguladıkça ve deneyimledikçe algılar değişebiliyor ve renklenebiliyor. Bu noktada, nesiller arasında sosyal hoşgörü, kapsayıcılık ve saygı gibi ortak değerlerin bulunması bütün aile bireylerine iyi geliyor.

Özetle, torun ve büyükanne-büyükbaba arasındaki yakın ilişkiyi etkileyen 6 önemli faktör bulunuyor. Tüm bu faktörlerin yanı sıra, araştırmalar ilişkiyi besleyen en güçlü kaynağın büyük ebeveynin tutumu olduğunu belirtiyor. Başka bir deyişle, torunun büyükanne-büyükbabaya verdiği değeri şekillendiren en kıymetli şey büyükanne-büyükbabanın torunuyla bir araya geldikçe, temas kurdukça ve iletişime geçtikçe sergilediği olumlu sosyal davranışlar. Sonuç olarak, nesiller arasında güçlü ve sağlıklı ilişkiler kurabilmek ve devam etmesini sağlamak için büyükanne-büyükbabaya, orta kuşağa ve çocuğa büyük sorumluluk düşüyor.

[1] Adcox, S. (2020, May 17). 6 Factors of Grandparent-Grandchild Closeness. Very Well Family. Retrieved from https://www.verywellfamily.com/grandparents-and-grandchildren-keeping-them-close-1695871
[2] Bengtson, V. L., & Oyama, P. S. (2010). Intergenerational solidarity and conflict: What does it mean and what are the big issues? In M. A. Cruz-Saco & S. Zelenev (Eds.), Intergenerational solidarity: Strengthening economic and social ties (pp. 35-52). New York: Palgrave Macmillan.
[3] Doyle, M., O'Dywer, C. & Timonen, V. (2010). How Can You Just Cut Off a Whole Side of the Family and Say Move On?: The Reshaping of Paternal Grandparent-Grandchild Relationships Following Divorce or Separation in the Middle Generation. Family Relations, 59(5), 587-98.
[4] Hughes, M. E., Waite, L. J., LaPierre, T. A. & Luo, Y. (2007). All in the Family: The Impact of Caring for Grandchildren on Grandparents

Benzer yazılar

Sizin Aşkınız Hangisi?

Hiç aşık oldunuz mu? Peki aşkın ne anlama geldiğini düşündünüz mü? Aşk ne demek, hadi gelin birlikte bakalım.

Ailemizle Siyaset Konuşmanın Sağlıklı Bir Yolu Var Mı?

Siyasi görüşlerimiz her zaman sevdiklerimizin düşünceleriyle aynı olmayabilir ve bu konuda tartışabiliriz elbette. Ancak siyaset konuşmalarını aile ilişkilerimize zarar vermeden nasıl gerçekleştiririz?

The End of the F***ing World

Ergenlik dönemindeki iki gencin yaşadıkları travmatik deneyimlerin kendileriyle ve başkalarıyla olan ilişkilerini nasıl şekillendirdiğine odaklanan, kara mizah ve dram türünde bir mini dizi izlemek ister misiniz?

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!
The Letter - David Hettinger

Bitmek Bilmeyen Erteleme Döngüsü

İşlerini son ana bırakanlardan mısınız? Yumurta kapıya dayanmadan odaklanıp çalışamadığınızı mı düşünüyorsunuz? Erteleme davranışının pençesine takılmış olabilirsiniz!

“Sanki aramıza bir duvar örüldü, şimdi ne yapmalı?”

Bazen romantik partnerlerin arasına duygusal bir mesafe girebiliyor. Bu durumun işaretlerini ve bu durumla nasıl başa çıkılabileceğini sizin için derledik.
Pencere - Oyun Atölyesi

İlişkileri Merkezine Alan Tiyatro Oyunları

İnsanı insana insanla anlatma sanatı: tiyatro! Yakın ilişkileri sahneye taşıyan tiyatro oyunlarını sizler için derledik.
Montmartre Nights - Ania Hobson

Aşırı Paylaşım Yapmak

Neden iyi tanımadığımız birine bir anda bir sürü şey anlatmak isteriz? Kuaförümüz neden aile ilişkilerimizi bilir? Aşırı paylaşım yapmanın nedenlerini ele aldık!
Alexey Venetsianov

Eyvah, çocuğumun hayvanlara alerjisi var!

Hayvan alerjilerinin sebepleri neler? Çocuğumun hayvanlara alerjisi var ama biz hayvan sahiplenmek istiyoruz, ne yapmalıyız? Bu soruların cevapları bu yazıda!

Partnerinize destek olamayacak kadar stresli misiniz?

Bazı faydaları olsa da genellikle stres hayatımızı ve ilişkilerimizi kötü etkiler. Stresle baş etmeye çalışmak enerjimizi zorlar, kaynaklarımızı tüketir ve partnerimize destek vermemize engel olabilir.

footer