Çocuklar İçin Felsefe Egzersizleri

Begüm Yılmaz

Begüm Yılmaz

Çocuklar İçin Felsefe Egzersizleri

Noortje met beer- Dorus Brekelmans

Noortje met beer- Dorus Brekelmans

1. Cesaret Egzersizi
relate-banner

Çocuğunuzdan bir kurbağa hayal etmesini ve bu kurbağayı çizmesini isteyin. Daha sonra bu kurbağanın ormanda zorlu patikalardan geçeceğini, önüne engeller çıkacağını ve kurbağanın bu engelleri aşması için cesur olması gerektiğini söyleyin.

Daha sonra çocuğunuza cesur olmanın ne demek olduğunu sorun. "Cesur bir insan ne demek?","Cesur birisi hangi özelliklere sahip olur?", "Senin etrafında tanıdığın cesur birisi var mı?", "Bu kişinin neden cesur olduğunu düşünüyorsun?" gibi sorular yöneltebilirsiniz.

Sonrasında, çocuğunuza bir insanın sadece dış görünüşüne bakarak onun cesur olup olmadığını anlayıp anlayamayacağımızı sorun. "Cesur olmak dışarıdan gözüken bir şey midir yoksa onu içimizde mi ararız?" sorusunu yöneltin. Ardından, kendisini cesur olarak değerlendirip değerlendirmediğini öğrenin. Eğer bu egzersizden hoşlandıysa, hangi meslek gruplarının daha cesur olduğunu düşündüğünü sorun. Bu sayede, çocuğunuzun sahip olmaya başladığı yargıları da keşfe çıkabilir ve düşünce sistemini daha yakından görebilirsiniz.

Bu egzersiz boyunca sizin sadece bir başlatıcı, esas egzersizi gerçekleştiren kişinin ise çocuk olduğunu unutmayın. Bu egzersizde bir yandan çocuğunuzun felsefi düşünme yeteneğini geliştirdiğinizi ama bir yandan da konuşmanın gideceği yönü belirlemesi için ona alan tanımanız gerektiğini es geçmeyin.

Not: Bu egzersiz, 8 yaş üzeri çocuklar için uygundur.



2. "İyi Arkadaşlık Nedir?" Egzersizi

Çocuğunuzdan bir çiftlik hayal etmesini isteyin. Bu çiftliğin bakımını yapan amcanın, aynı zamanda bu çiftlikteki tüm hayvanlarla arkadaş olduğunu ve onların sağlıklarını her daim önemsediğini ekleyin. Bir gün, amca hasta olduğunda tüm hayvanların onu ziyarete gittiğini söyleyin. Daha sonra çocuğunuza şu soruları yöneltin: "Sence bu arkadaşlık hayvanlara ne katıyor?", "Tüm hayvanlara bakım yapan amca hasta olduğunda onu neden ziyarete gitmiş olabilirler?", "Peki arkadaşlarımızdan beklenti içerisinde olabilir miyiz? Eğer evetse, onlardan ne gibi şeyler beklemeye hakkımız var?". Ardından, konuyu çocuğunuzun kendi arkadaşlarıyla olan ilişkilerine çevirebilirsiniz. Ona, "Eğer bir arkadaşını her zaman mutlu etmiyorsan, bu seni kötü bir arkadaş yapar mı?" sorusunu sorabilir, ardından da iyi arkadaşlığın ne demek olduğunu sorgulamasına yardımcı olabilirsiniz.

Bu egzersiz, çocuğunuzun kendi ahlaki yargılarını oluşturabilmesine bir zemin sağlamaya yardımcı olabilir.

Not: Bu egzersiz 4 yaş üzeri çocuklar için uygundur.


[1] Wartenberg, T. E. (2014). Big ideas for little kids: Teaching philosophy through children's literature. Rowman & Littlefield.
[2] Stead, P. & Stead E. (n.d.). A sick day for Amos McGee. The Prindle Institute for Ethics. Retrieved from https://www.prindleinstitute.org/books/a-sick-day-for-amos-mcgee/

Benzer yazılar

Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.
Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.

Ebeveynleşme Travması

Çocukken gereğinden fazla üstlenilen yükler, ebeveynleşmemize neden olunuyor ve travmatik etkiler bırakıyor. İşte 10 maddede ebeveynleştirme travması.
Tantrum Painting- Kelci Pauk

Çocuğum Neden Öfke Nöbetleri Geçiriyor?

Çocuklar duygularını öfke nöbetleri aracılığıyla ifade edebiliyorlar. Öfke nöbetleri sırasında çocuğunuza nasıl yardımcı olabilirsiniz?
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?
Alexey Venetsianov

Eyvah, çocuğumun hayvanlara alerjisi var!

Hayvan alerjilerinin sebepleri neler? Çocuğumun hayvanlara alerjisi var ama biz hayvan sahiplenmek istiyoruz, ne yapmalıyız? Bu soruların cevapları bu yazıda!
Carl Little

Ergenlikte Spor Yapmanın Mental Sağlığa Etkileri

Ergenlik döneminde spor yapmak kişileri mental açıdan nasıl etkiliyor? Kız çocukları depresyona daha mı meyilli?
Jaro-Zbijar

3-5 Yaş Dil Gelişimi

3,4 ve 5 yaşlarındaki çocuklar neleri anlıyor, öğrendikleri kelimeleri nasıl kullanıyorlar ve nasıl cümleler kurabiliyorlar?

footer