Montessori Ekolünde Oyunun Yeri

Rengim Lal Kılavuz

Rengim Lal Kılavuz

Montessori Ekolünde Oyunun Yeri

Wooden Toy from Ohhappytree

Wooden Toy from Ohhappytree

Montessori eğitim ekolü oyun ile öğrenmeyi ortak bir paydada buluşturmayı hedefliyor. Geleneksel okullarda benimsenen didaktik öğrenme; çocuğun bir şeylerle uğraşmasına değil, oturup bir yetişkinin sözlerini dinlemesine dayanıyor. Çocuğun özgür bırakıldığı serbest oyun ise çocuğun tamamen kendi isteği doğrultusunda kurduğu, yönlendirme içermeyen oyunlara deniyor. Montessori ekolü, bu iki aktivitenin ortasını bularak çocukların oyun ile öğrenmelerini sağlıyor. Bu oyunla öğrenme hali çocuk odaklı, çocuğun aktif olduğu, olumlu duyguları hedefleyen aktiviteleri içeriyor.
relate-banner

Ortamda bulunan yetişkin, çocuğu karşısına oturtup anlattığı şeyleri dinlemesini sağlamaya çalışmaktansa çocuğun keşif ihtiyacına ve keşifleri üzerine yaptığı yorumlarla öğrenmesine destek oluyor. Bu sırada yetişkin çocuğun oyununa dahil oluyor, oyun sırasında karşılarına çıkan şeyler hakkında çocuğa açık uçlu sorular soruyor ve çocuğa önlerindeki materyallerle yapmayı düşünmediği yeni oyun çeşitleri sunuyor. Yapılan araştırmalara göre, çocuğu keşif yoluyla öğrenmeye yönlendirmek, hem didaktik öğrenmeden hem de çocuğun sadece keşifle öğrenmesinden daha yararlı oluyor.

Montessori, çocukların keşifle öğrenebilmesi için sınıflarda ve çocuk odalarında oyuncakların açık ve çocukların erişebileceği raflarda dil, matematik, boyama gibi kategorilere ayrılarak bulundurulmasını öneriyor. Yetişkinlerin çocuklara hangi aktiviteleri yapmaları gerektiğine dair dayatmalarda bulunmasındansa çocuklar kendi ilgi alanları doğrultusunda zaman geçiriyorlar. Yetişkinler sadece çocuklara seçebilecekleri aktiviteleri, nesneleri sunuyor ve çocukların materyallerle olan etkileşiminde onlara rehberlik ediyorlar. Eğer çocuk bir aktiviteyle ilgilenmek istemiyorsa yetişkin onu zorlamıyor. Ancak çocuklar sürekli serbest keşif yapmaya bırakıldıklarında öğrenme gerçekleşmeyebiliyor. Bu sebeple yetişkinlerin çocuğa keşif sırasında eşlik ve rehberlik etmesi oyunu daha yapılandırılmış bir noktaya taşıyor.

Son olarak Montessori ekolünün en önemli yanlarından birinin öğrenmenin nesnelerle gerçekleşmesi olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin; geleneksel eğitimde sayılar, şekiller ya da harfleri eğitmen tahtaya yazıp çiziyor. Çocukların da gözleri ve kulaklarıyla öğrenmesi gerekiyor. Bu yöntem, çocukların elleriyle öğrenmesini desteklemiyor. Montessori ekolünde görülen oyunla öğrenmede ise çocukların nesneler ile öğrenmesi sağlanıyor. şekilleri öğrenen çocuklar, farklı biçimlerdeki nesneleri gözlemlemenin yanı sıra parmaklarıyla da keşfediyor. Bu şekilde farklı duyularını çalıştıran çocukların öğrenmelerinin geliştiği görülüyor. Nesnelerle haşır neşir olan çocuklar öğrenime elleriyle katılıyor ve bu sayede sürecin içinde aktif bir şekilde rol aldıkları için daha iyi öğrenebiliyorlar. 7 farklı okuldaki anaokullarının incelenmesiyle yapılan bir çalışmaya göre çocukların nesneleri yöneterek öğrenmesi bilişsel gelişimlerini besliyor.

Özetle çocukların aktif katılımının sağlandığı Montessori eğitim ekolünde nesnelerle haşır neşir olmaları, özgürce keşfetmeleri ve oyunlarla öğrenmeleri gelişimlerine destek oluyor.

[1] Lillard, A. S. (2013). Playful learning and Montessori education. NAMTA Journal, 38(2), 137-174.

Benzer yazılar

Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.

Partnerle Seks Hakkında Konuşmak Cinsel Tatmini Artırıyor!

Partnerinizle cinsellik hakkında konuşmak istiyor ama nasıl yapabileceğinizi bilmiyorsanız bu yazımız tam size göre!
Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.

Ebeveynleşme Travması

Çocukken gereğinden fazla üstlenilen yükler, ebeveynleşmemize neden olunuyor ve travmatik etkiler bırakıyor. İşte 10 maddede ebeveynleştirme travması.
Menstruation on The Rocks- Brian Sims

Regl Nedir?

Regl olmak ayıp ya da gizlenecek bir durum değil. Peki regl çocuklarla nasıl konuşulmalı?
Two Friends - Salman Toor

Bir Taraf Her Zaman Daha mı Çok Sever?

İki taraf da eşit sevebilir, kıskanabilir ve sevgi gösterebilir mi? Daha çok sevilmek mi daha çok sevmek mi iyi? Bağlanma stillerimiz bu konuda ne söylüyor?
Tantrum Painting- Kelci Pauk

Çocuğum Neden Öfke Nöbetleri Geçiriyor?

Çocuklar duygularını öfke nöbetleri aracılığıyla ifade edebiliyorlar. Öfke nöbetleri sırasında çocuğunuza nasıl yardımcı olabilirsiniz?
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?

footer