İtiş-Kakış Oyunları

R. Pınar Karan

R. Pınar Karan

İtiş-Kakış Oyunları

Todos Los Instantes- Pilar Lopez Baez (2020)

Todos Los Instantes- Pilar Lopez Baez (2020)

Çocuğunuz arkadaşlarıyla ya da aile bireyleriyle güreşiyor, birbirlerini yumruklamaya çalışıyor ve aynı zamanda gülüyor ve kahkahalar atıyor mu? Sıklıkla karşılaşılan bu oyun türüne roughhousing yani itiş kakış oyunları deniliyor. İtiş kakış oyunları, karşılıklı güvenin olduğu bir alanda çocukların interaktif bir şekilde fiziksel güce dayalı oyunlar oynaması anlamına geliyor. Bu oyunlarda her iki taraf da zarar görmüyor. Peki itiş kakış oyunlarının ne gibi faydaları bulunuyor?
relate-banner

  1. Çocuklara iş birliğini öğretir.
İtiş kakış oyunları, çocukların birbirlerine danışmalarını sağlıyor. Bu durum, özellikle oyunun kuralları belirlenirken geçerli oluyor. Çocuklar fikirlerini söyleyerek ve birbirlerine danışarak kuralları belirliyor. Sonra da oyunu oynamaya başlıyorlar. Bu kuralları ihlal etmemeye çalışıyorlar çünkü kurallar ihlal edildiğinde oyunun bozulacağını biliyorlar. Dolayısıyla, kuralları korumak için iş birliği içinde oluyorlar.

  1. Çocuklara liderliği öğretir.
İtiş kakış oyunlarında çocukların sırayla lider olması gerekebilir. Bunu bir örnek ile açıklayalım: İki çocuk birlikte güreşçilik oynuyorlar. Bir tarafın kazandığı ve bir tarafın kaybettiği bu oyunda, kazanan taraf oyunun lideri oluyor. Çünkü kaybeden tarafın hareketlerini de o belirliyor. Fakat burada önemli bir noktadan bahsetmek istiyoruz: Eğer sürekli aynı taraf kazanır ve aynı taraf kaybederse, itiş kakış oyunu eğlenceli olmaktan çıkıyor ve çocuklar gerçekten sinirlenebiliyor. Bu sebeple, çocuğunuzla bu tarz oyunlar oynuyorsanız dönüşümlü olarak kazanmasına veya kaybetmesine dikkat edebilirsiniz.

  1. Çocukların agresyon ile başa çıkmasına yardımcı olur.
Bazı anne-babalar itiş kakış oyunlarından korkabiliyor çünkü bu tarz oyunların çocuklarının agresif olmalarına sebep olacağını düşünüyorlar. Bu endişeyi bir araştırma ile gidermek istiyoruz: Bu konuda yapılan bir çalışmanın sonuçları, böyle bir durumun olmadığını, hatta bu oyunların agresyona tam tersi bir etkisi olduğunu söylüyor. Yani, itiş kakış oyunları çocukların agresif davranışlarını azaltıyor. Bu durum evde oynanan itiş kakış oyunları için geçerli. Evde oynanan güreşçilik ya da boksçuluk gibi oyunlar, çocukların sağlıklı ve sağlıksız olan itiş kakış oyunlarını ayırt etmesine yardımcı oluyor. Çünkü aile bireyleri arasındaki güçlü bağ çocukların oyunu rahatça keşfetmelerini sağlıyor.

Özetle, itiş kakış oyunları çocuklar için oldukça önemli. Siz de çocuğunuzun liderlik ve iş birliği gibi hayatı boyunca ihtiyacı olacak beceriler kazanması ve agresyon ile başa çıkmayı öğrenmesi için onunla bu tarz oyunlar oynayabilirsiniz.



İtiş kakış oyunları sırasında çocukların zarar görmemesi için neler yapabiliriz?

1) Oyunun oynandığı alanı düzenleyin.

İtiş kakış oyunlarında fiziksel güç kullanıldığı için tehlikeli bir durum oluşabilir. Bunu engellemek için ebeveynlerin olası tehlikeleri fark etmeleri önem taşıyor. Tehlikeleri engellemenin bir yolu oyunun oynandığı yeri düzenlemek. Örneğin, blok ve arabalar gibi sert oyuncakları kaldırıp yerine peluş oyuncakları bırakabilir ya da yatağın yanında bulunan dolabı iterek olası çarpmaları engelleyebilirsiniz.

2) Sınırlar koyun.

Bazı odalar itiş kakış oyunları oynamak için güvenli olmayabilir. Öyle ki ilk maddede bahsettiğimiz eşyaların yerlerinin değişmesi bile o alanı güvenli bir hale getirmeyebilir. Böyle durumlarda, çocuğunuza o odada oynamasını istemediğinizi sebepleriyle birlikte anlatın. Örneğin, "Salondaki kablolar ve televizyondan dolayı burada güreşmenizi istemiyorum" ya da "Mutfak eşyalarının size zarar verebileceğini düşünüyorum. Bu yüzden, bu oyunu burada oynamazsanız sevinirim" gibi cümleler kurabilirsiniz.

3) Çocuğunuzun kurallar koymasına yardımcı olun.

Eğer itiş kakış oyununun çocuğunuza zarar vereceğini hissettiyseniz ve kuralları kendiniz koymak istemiyorsanız çocuğunuzun kurallar koymasına yardımcı olabilirsiniz. Çocuğunuza "Güreşmek çok eğlenceli fakat her iki tarafın da zarar görmemesi için kurallar koymalıyız. Sence bunun için neler yapabiliriz?" ya da "Bir kodumuz olsun. Bu kod söylendiğinde oyunu bırakalım. Sence bu kod ne olabilir?" gibi sorular sorabilirsiniz.

[1] Gambelin, A. (ndd.) Relax, mama: Dad's roughhousing with your kids is good for them- really. Motherly. Retrieved from https://www.mother.ly/child/the-science-benefits-of-roughhousing-with-your-kids-that-will-make-you-less-anxious
[2] Markham, L. (February 26, 2020). Roughhousing: 10 tips to make this transformative tool work. Psychology Today. Retrieved from https://www.psychologytoday.com/us/blog/peaceful-parents-happy-kids/202002/roughhousing-10-tips-make-transformative-tool-work

Benzer yazılar

Partnerle Seks Hakkında Konuşmak Cinsel Tatmini Artırıyor!

Partnerinizle cinsellik hakkında konuşmak istiyor ama nasıl yapabileceğinizi bilmiyorsanız bu yazımız tam size göre!
Summer Kiss - Irına Redine

Doğayla İç İçe Nesiller Yetiştirmek

Eskisi gibi misket oynayabilmek hala mümkün mü? Çocukların sokağa çıkıp oyun oynayabilmesi için neler yapabiliriz? Öneriler yazımızda!

Yaşam Enerjimizi Tüketen Bazı Davranışlarımız

Sıkça başvurduğumuz bazı davranışlarımız aslında enerjimizi alıp götürüyor. Sizin için bu davranışları listeledik.

İlişkinizde Bu 5 Davranışı Göstermeyi Bırakın!

İstemeden yaptığınız bazı davranışlar ilişkinize zarar veriyor olabilir mi? Bu yazımızda ilişkilerinizde uyguluyorsanız gözden geçirmenizin iyi olacağı 5 davranıştan bahsettik.

Yanıldığımız 7 Durum

Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.
Menstruation on The Rocks- Brian Sims

Regl Nedir?

Regl olmak ayıp ya da gizlenecek bir durum değil. Peki regl çocuklarla nasıl konuşulmalı?
Two Friends - Salman Toor

Bir Taraf Her Zaman Daha mı Çok Sever?

İki taraf da eşit sevebilir, kıskanabilir ve sevgi gösterebilir mi? Daha çok sevilmek mi daha çok sevmek mi iyi? Bağlanma stillerimiz bu konuda ne söylüyor?
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?
Untitled - Essam Marouf

Romantik İlişkilerde Empati Kurabilmek

Romantik ilişkilerde empatinin önemini bilmek kadar, nasıl empati kuracağımızı bilmek de ilişki memnuniyeti konusunda önemli rol oynuyor.
Sophie Lécuyer

Ebeveyn Olarak Psikolojik Yardım Almak

Psikolojik yardım alan bir ebeveynseniz bunu çocuğunuzla paylaşmak konusunda çekinceleriniz olabilir. Bu konuda içinize su serpmeye geldik!

footer