Çocukların İnternet Güvenliği

Gökçenay Kaplan

Gökçenay Kaplan

Çocukların İnternet Güvenliği

Met mobieltje op de bank- Hans Versfelt (2017)

Met mobieltje op de bank- Hans Versfelt (2017)

Çocuklar, genellikle ödevlerini yapmak, arkadaşlarıyla ve öğretmenleriyle iletişimde kalabilmek veya oyun oynamak için interneti kullanıyorlar. Fakat çocuklar internette vakit geçirirken birçok riskle karşı karşıya kalabiliyorlar. İnternette rahatsız edici görüntüler ve bilgiler ile karşılaşabiliyor, tanımadığı kişilerle iletişime geçerek kişisel bilgilerini paylaşabiliyor veya istemeden birilerine zarar verebiliyor/zarar görebiliyorlar.
relate-banner

Çocuğunuzun interneti güvenli kullanması için ona internette ne yaptığını, kimlerle konuştuğunu sormak her zaman kolay olmayabiliyor. Bu sebeple tıpkı her gün okulda ne yaptığıyla ilgili konuştuğunuz gibi sık sık ve düzenli olarak internet kullanımıyla ilgili çocuğunuzla konuşabilirsiniz. İnternette vakit geçirirken onları rahatsız eden bir şey olduğunda bunu sizinle rahatlıkla paylaşabileceklerini söyleyebilirsiniz. Böylece çocuklar internet ile ilgili endişelendikleri bir durum olduğunda size bunu rahatlıkla söyleyebilirler. Bu konuda onun hem sanal dünyadaki hayatı hem gerçek hayatı ile ilgilendiğinizi bilmesi çok önemli.

Çocuğunuzla birlikte internette vakit geçirmek de internet güvenliğini sağlamanın bir diğer yolu. Sizinle birlikteyken ödevi için nasıl arama yapması gerektiğini, hangi uygulamaları kullanmaması gerektiğini daha iyi anlayabilir. İnternet güvenliği ile ilgili endişelendiğiniz durumlarda çocuğunuza pozitif ve açık olmanız da olumlu bir etkiye sahip. Örneğin, "Bu siteyi çok sevdim ama diğer sitede gördüklerim beni biraz endişelendirdi." diyebilirsiniz. Çocuğunuz, sizin uygun bulmadığınız bir uygulamayı veya siteyi kullanmak istediğinde ona kullanmak istemesinin sebebini sorabilirsiniz. Onu, birlikte sitenin veya uygulamanın güvenilirliğini değerlendirmeye teşvik edebilirsiniz. Böylece karşılaştığı sitelerin tehlikeli olup olmadığını nasıl anlaması gerektiğini anlayabilir.

Çocuğunuza internet kullanımı ile ilgili hatırlatacağınız birkaç nokta onu potansiyel risklerden koruyabilir. Örneğin, sosyal medyada bir fotoğraf paylaşmadan veya bir yorum yapmadan önce iyice düşünmesi için onu teşvik edebilirsiniz. İnternette çok fazla sahte hesap olduğunu, kişisel bilgilerini tanımadığı kişilerle paylaşmaması gerektiğini ve internette paylaşılan bilgilerin tamamının doğru olmadığını anlatmanız internet güvenliği için önem taşıyor.

[1] Internet Safety: Children 6-8 Years. (2018, December 20). The Australian Parenting Website. Retrieved March 12, 2021, from https://raisingchildren.net.au/school-age/play-media-technology/online-safety/internet-safety-6-8-years
[2] Talking to Your Child about Online Safety. (n.d.). NSPCC. Retrieved March 12, 2021, from https://www.nspcc.org.uk/keeping-children-safe/online-safety/talking-child-online-safety/

Benzer yazılar

Mezun Oluyorum. Peki Ya Sonra?

Gelin mezuniyet kaygısı ile nasıl başa çıkabileceğimize göz atalım.

Duygularımızla ilgili öğrendiğimizi unutmamız gereken 7 şey

Duygularımız söz konusu olduğunda bazı hatalı düşüncelere sahip olabiliyoruz. Bu düşünceleri, doğru ve bize iyi gelecek düşüncelerle değiştirmek mümkün! Buyrun yazımıza…
Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.
Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.
Remembrance Story - Cristina Carol

Bize İyi Gelmeyen 12 Düşünce

Mantıklı ve tutarlı olmak, hata yapmamak, herkes için her zaman uygun olmak… Kendimizden beklentilerimiz neler ve ne kadar gerçekçiler?

Ebeveynleşme Travması

Çocukken gereğinden fazla üstlenilen yükler, ebeveynleşmemize neden olunuyor ve travmatik etkiler bırakıyor. İşte 10 maddede ebeveynleştirme travması.
Tantrum Painting- Kelci Pauk

Çocuğum Neden Öfke Nöbetleri Geçiriyor?

Çocuklar duygularını öfke nöbetleri aracılığıyla ifade edebiliyorlar. Öfke nöbetleri sırasında çocuğunuza nasıl yardımcı olabilirsiniz?
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?

footer