Bebeklerin 1-3 Yaş Arasındaki Sosyo-Duygusal ve Bilişsel Gelişimleri

R. Pınar Karan

R. Pınar Karan

Gökçenay Kaplan

Gökçenay Kaplan

Bebeklerin 1-3 Yaş Arasındaki Sosyo-Duygusal ve Bilişsel Gelişimleri

Untitled- Ingrid Christensen

Untitled- Ingrid Christensen

Bebekler, çevrelerinden ayrı bir birey olduklarını 18-24 ay arasında fark etmeye başlıyorlar. Gelişen öz farkındalık becerileri ile kendilerini ebeveynlerinden ayrı olarak görebiliyorlar. Farkındalık duyguları geliştikçe çevrelerindeki kişilerden farklı hissedebileceklerini anlıyorlar ve empati kurma becerileri artıyor. Aynı zamanda, ebeveynlerinin yardımına ihtiyaç duymadan hareket etmeye ve çevrelerini keşfetmeye çalışıyorlar. Bu keşifler sayesinde arkadaş ediniyorlar.
relate-banner

Öz farkındalığın getirileri sadece çevre ile iletişimin güçlenmesi ile sınırlı değil. Bebekler, öz farkındalıklarının artması ile düşüncelerini, davranışlarını ve duygularını tanımaya başlıyorlar ve yavaş yavaş bunları kontrol etmeyi öğreniyorlar. Örneğin, korktuklarında ya da heyecanlandıklarında tepkilerini düzenleyebiliyor ve sakin kalabiliyorlar. Gün geçtikçe bir oyuna, insanlara veya bir oyuncağa daha rahat bir şekilde odaklanmaya başlıyorlar ve dikkatleri dağıldığında daha kolay toplayabiliyorlar. Peki, bebeklerin farkındalık duygularının geliştiği dönemde ebeveyn olarak neler yapabilirsiniz?

  1. Paylaşmayı öğrenirken ona yardım edin.
Oyuncakları paylaşmak, arkadaş edinmenin en etkili yollarından biri. Siz de bebeğinizin paylaşmayı öğrenmesinde ona yardımcı olabilirsiniz. Bunun için oyuncak kendilerinde değilken belli bir süre beklemelerini sağlayın. Bu süreçte onunla ilgilenerek onu rahatlatabilirsiniz ya da başka bir oyuncak göstererek dikkatini farklı bir yöne çekebilirsiniz.

  1. Evde güvende hissetmesini sağlayın.
Bebeğinizin keşif alanı eskiden içinde bulunduğu oda kadardı çünkü sadece emekliyordu. Şimdi ise yürümeye başladığı için keşif alanı bütün ev oldu. Bu alanın genişlemesi bebeğinizin gerilmesine sebep olabilir. Örneğin, banyodaki çamaşır makinesi onu korkutabilir ve böyle anlarda sizi yanında isteyebilir. Bu keşif sürecinde ona güvende olduğunu hissettirin. Örneğin, o ne zaman seslense cevap verin. Böylece, sizi görmese bile evde olduğunuzu bilecektir.

  1. Kendine güvenmesi ve problem çözebilmesi için ona fırsat tanıyın.
Bebeğinizin problem çözme becerilerini geliştirmek için ona alan açmalısınız. Bunun için her seferinde ayakkabısını giydirmek yerine ayakkabıyı giymesi için ona verin. Neler yapabildiğini gözlemleyin. Eğer zorlanırsa sadece ona yardımcı olmaya çalışın. Buradaki önemli nokta, ona keşfedeceği alanı açarken duygularını da tanımasına izin vermek. Zamanla, gerginliği azalacak ve daha rahat bir şekilde ayakkabısını giymeye başlayacaktır.



Bilişsel Gelişim

Bebeklerin düşünme becerileri dünyayla etkileşim kurdukça gelişiyor. Büyüdükçe birçok yeni şey öğreniyorlar ve günlük hayatlarındaki küçük problemlerini çözmeye başlıyorlar. Bebekler 2-3 yaşlarına geldiklerinde dünyayla ilgili çok meraklı oluyorlar ve sürekli "neden" diye soruyorlar.

2-3 yaşlarında bir bebek, konuşulduğunda sayıların sırasını fark edebiliyor ama henüz sayıları tam olarak kullanamıyor. Oyun oynarken belirli rutinleri takip edebiliyor. Örneğin, oyuncak bebeğini her seferinde zamanı geldiğinde uyuması için yatırabiliyor. Nesnelerin farklı şekillerde olduğunu kavrayabiliyor ve büyük, küçük gibi ayrımları yapabiliyor. Basit üç-dört parçalı yapbozları tamamlayabiliyor.

Bu dönemde bebekler, doğada zaman geçirmeyi çok seviyor ve dünyayı duyu organlarıyla keşfetmeye çalışıyorlar. Hayvanların seslerinin ve hareketlerinin taklidini yapmaya başlıyorlar. Örneğin, oyun oynarken aslan gibi kükreyelim veya penguen gibi yürüyelim dediğinizde bunları yapabiliyorlar. Bunun yanında, oyuncağı al ve kardeşine ver gibi iki adımlı yönergeleri anlayıp yerine getirebiliyorlar. Motor becerilerinin de gelişmesiyle birlikte çizimler yapmaya başlıyorlar.

Bu dönemde bebeğinizin bilişsel gelişimini desteklemek için yapabileceğiniz birçok şey bulunuyor. Örneğin, ona sayı sayma içerikli şarkılar söyleyebilirsiniz. Basit yapbozlarla uğraşmasını destekleyebilir ve bu sırada oyuncakların, yapboz parçalarının büyüklüklerine, şekillerine dikkatini çekebilirsiniz. Birlikte kitap okurken kitaptaki resimler üzerine bir şeyler söylemesi için onu teşvik edebilirsiniz. Kendi çizdiği şekiller ile ilgili konuşmasını ve dikkatini farklı renklere ve şekillere vermesini sağlayabilirsiniz. Birlikte doğada vakit geçirebilirsiniz. Yürüyüşe çıkabilir, rüzgarın sesine kulak verebilir, bulduğunuz benzer yaprakları toplayabilirsiniz. Sıklıkla ve art arda gelen "neden" sorularında sabırlı olmanız ve elinizden geldiğince cevap vermeye çalışmanız da bebeğinizin bilişsel gelişimi için önem taşıyor. Bunun yanında karşı karşıya kaldığı problemlerde acele etmeden onun kendi kendisine problemini çözmeye çalışmasını bekleyebilirsiniz.

[1] Toddlers' Cognitive Development From 24-30 Months. (April 10, 2013). Healthy Families BC. Retrieved from https://www.healthyfamiliesbc.ca/home/articles/toddlers-cognitive-development-24-30-months
[2] Brain Development (Toddlers, 1-3 Years). (n.d.). Kidcentral tn. Retrieved from https://www.kidcentraltn.com/development/1-3-years/brain-development-toddlers-1-3-years
[3] 12-24 Months: Social- Emotional Development (ndd.). Zero to Three. Retrieved from https://www.zerotothree.org/resources/240-12-24-months-social-emotional-development
[4] Social and Emotional Development of Toddlers (November 5, 2019). Victoria State Government Education and Training. Retrieved from https://www.education.vic.gov.au/parents/child-development/Pages/toddlers-social-emotional.aspx

Benzer yazılar

Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.

Duygularımızla ilgili öğrendiğimizi unutmamız gereken 7 şey

Duygularımız söz konusu olduğunda bazı hatalı düşüncelere sahip olabiliyoruz. Bu düşünceleri, doğru ve bize iyi gelecek düşüncelerle değiştirmek mümkün! Buyrun yazımıza…

Yoğun Hissedilen Duygularla Nasıl Baş Edilebilir?

Yoğun duygular aniden zihninize üşüşünce durup kendi içsel kaynaklarınıza göz atmaya ne dersiniz?
Cempasúchil - San José Manialtepec (2020)

Özür Dilemek Neden Bu Kadar Zor?

Özür dilemek zayıflık mı, olgunluk göstergesi mi? Özür dilemenin ve hatalarını kabul etmenin neden zor olabileceğini anlattık.
burn with desire - Billy Dinh (2020)

Terapiye Gitmeniz Gerektiğini Gösteren 9 İşaret

Terapiye gitmeli miyim? Ne zaman terapiye başlamalıyım? Bu soruları bazen hepimiz kendimize soruyoruz. Cevap bulmanıza yardımcı olacak işaretleri yazdık!

Duygusal Olarak Ne Kadar Olgunsunuz?

‘‘Ona hem çok kızgınım hem de onu çok özlüyorum.’’ Kendinizi birbiriyle çatışan duygular içerisinde buluyor musunuz?
Summer Reveries- Claudia Verciani

3-5 Yaş Arası Çocuklarda Sosyo-Duygusal Gelişim

3-5 yaşları arasında çocuğunuzda bağımsızlık, arkadaşlık, farkındalık gibi birçok farklı alanda değişim yaşanır. Bu süreçte neler yaşandığını inceleyelim.
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?
Sophie Lécuyer

Ebeveyn Olarak Psikolojik Yardım Almak

Psikolojik yardım alan bir ebeveynseniz bunu çocuğunuzla paylaşmak konusunda çekinceleriniz olabilir. Bu konuda içinize su serpmeye geldik!
Hélène Delmaire

Tek Çocuklar İle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Tek çocukların daha bencil ve şımarık olduğuna dair yaygın bir inanış bulunuyor. Peki bilimsel çalışmalar bu konuda ne diyor?

footer