Çocukları Duygularını İfade Etmeye Teşvik Edecek Pratikler

Yonca Fener

Yonca Fener

Çocukları Duygularını İfade Etmeye Teşvik Edecek Pratikler

Leep 399- Drunken Cows

Leep 399- Drunken Cows

  1. Sessiz biçimde "yanındayım" mesajı verin.
    relate-banner

    "Kızgın olduğunu görüyorum." ya da "Üzgün olmanda sorun yok, üzülebilirsin." benzeri cümleler her ne kadar iyi bir niyetle söylense de mükemmeliyetçiliğe meyili olan ya da bağımsızlıklarına düşkün çocuklarda ters etki yaratabiliyor. Duyguları vurgulayan bu tarz cümleler, çocukta utanç gibi olumsuz duyguları uyandırabiliyor. Bunun yerine o an sakinliğinizi koruyarak ve sadece "Yanındayım" diyerek çocuğa güvende olduğu mesajını vermeniz ve duygu içermeyen ifadeler kullanmanız faydalı olacaktır.
  1. Büyük duygular için bir metafor geliştirin.

    Doğrudan olaylar hakkında konuşmak yerine, çocuğunuzun yaşadığı duyguyu ve iniş çıkışları anlamlandırabilmesi için metaforlardan faydalanabilirsiniz. Örneğin; asansör metaforunu kullanarak çocuğunuza duygu değişimlerini anlatabilirsiniz: "Hissettiklerimiz bir asansör gibi çalışır. Önce biraz yükselir çünkü yukarıda kullanılması gerekir. Bazen en üst kata kadar çıkar ancak sonra çağırdığında aşağıya geri döner. Duyguların da yaşadığın olaya göre yükselecek ama sonra tekrar alçalacaktır". Çocuğunuzdan o an bir karşılık alamazsanız bile cesaretiniz kırılmasın. Bu tür açıklamalar yapmaya devam ederek duygularını anlamasına destek olun.
  1. Bir oyuna dönüştürün.

    Çocuğunuzun kendi duygularına alışmasına yardımcı olmak için Derecelendirme Oyunu'nu deneyin. "Sana yaşanan olaylarla ilgili sorular soracağım. Eğer doğruysa başparmağınla yukarıyı gösteren 'tamam/doğru' işareti yap. Emin değilsen başparmağını yana döndür. Söylediğim yanlışsa, başparmağını aşağıya döndür." Onu rahatlatmak ve güldürmek için komik bir cümleyle başlayın. Daha sonra "yaşanan olay seni hayal kırıklığına uğrattı." gibi cümlelerle olay ile ilgili sorular sorarak duygularını ifade etmesini sağlayın. Sözlü cevaplar talep etmeseniz dahi, yaşadıklarıyla ilgili duygularını ifade etmesine destek olmuş olacaksınız.

[1] Kennedy, B. (2020). 3 Ways to Help Kids Express Their Feelings. Parents. Retrieved from: https://www.parents.com/kids/development/ways-to-help-kids-express-their-feelings/

Benzer yazılar

Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.

“Her şey yolunda gidiyor, mutlaka kötü bir şey olmalı!”

Yaz Yaklaşırken: Duygusal Yeme Nedir?

Sağlıklı kiloya kavuşamamamızın nedeni nasıl yediğimizden öte neden yediğimizde saklıysa?

Olgun Bir İlişkiye Nasıl Sahip Olurum?

İlişkinizin ne kadar olgun olduğunu merak ediyorsanız bu yazımıza mutlaka bir göz atın!

Duygularımızla ilgili öğrendiğimizi unutmamız gereken 7 şey

Duygularımız söz konusu olduğunda bazı hatalı düşüncelere sahip olabiliyoruz. Bu düşünceleri, doğru ve bize iyi gelecek düşüncelerle değiştirmek mümkün! Buyrun yazımıza…

Yoğun Hissedilen Duygularla Nasıl Baş Edilebilir?

Yoğun duygular aniden zihninize üşüşünce durup kendi içsel kaynaklarınıza göz atmaya ne dersiniz?
Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.
The Letter - David Hettinger

Bitmek Bilmeyen Erteleme Döngüsü

İşlerini son ana bırakanlardan mısınız? Yumurta kapıya dayanmadan odaklanıp çalışamadığınızı mı düşünüyorsunuz? Erteleme davranışının pençesine takılmış olabilirsiniz!
Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.

Duygu Yüklü Konuşmalarda Ara Verme İhtiyacı Duyuyor Musunuz?

Zor bir konuşma esnasında molaya ihtiyacımız olabilir. Peki bunu karşımızdakine nasıl söylemeli?

footer