Engelli Bir Çocuğun Ebeveyni Olmak

Büşra Kösem

Büşra Kösem

Engelli Bir Çocuğun Ebeveyni Olmak

Georgie and Jamie with Ziggy- Susan Ryder (2019)

Georgie and Jamie with Ziggy- Susan Ryder (2019)

Çocuk yetiştirmek veya bir çocuğun bakımını üstlenmek kendi başına yeterince zor bir süreç olabiliyorken daha fazla ilgiye ve bakıma ihtiyaç duyabilen çocukların sorumluluğunu almak ebeveynler açısından daha da yorucu olabiliyor. Engelli bir çocuğa bakım sağlamak hem duygusal hem de fiziksel açıdan ebeveyni tüketebiliyor. Çocuk sahibi olmanın getirdiği kafa karışıklıklarının yanı sıra farklı gelişim gösteren çocukların ihtiyaçlarını karşılamak görüldüğünden daha fazla sorumluluk gerektirebiliyor. Bu süreçte bakım verenlerin eşlerinden, ailelerinden ve arkadaşlarından aldıkları destek kendi süreçlerini olumlu yönde etkiliyor. Engelli çocuğu olan ebeveynlerin çocukları için ellerinden geleni yapma süreçlerinde çocuklarını ön plana koyma gibi bir eğilimi bulunuyor. Fakat ebeveynlerin bu süreci tecrübe eden önemli taraflardan biri olduklarını unutmamaları ve kendi süreçlerini anlamaya ve kendi ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmaları aslında büyük bir önem taşıyor.
relate-banner

Engelli bir çocuğun varlığı yanında yas sürecini de getirebilir. Neredeyse her ebeveyn, çocuğu için hayaller kurar. Bu hayaller genelde çocukların doğal gelişen bireyler olması üzerinden kurulur, fakat deneyim ile hayaller arasında bir fark oluşmaya başlayınca ebeveynlerin üzülmesi de çok olağan bir tepkidir. Çocuğunun engelli olduğu öğrenen ebeveynlerin verdiği en yaygın tepkiler inanmak istememek, suçluluk hissetmek, özgüven düşüklüğü, ebeveynliğini sorgulama ve çocuklarının diğer çocuklar gibi olacağı günü bekleme davranışıdır. Bu üzüntü ve bazen hayal kırıklığı içerebilen sürecin ardından, ebeveyn için bir adapte olma sürecinin gelmesi gerekiyor. Adaptasyon süreci çocuğun sahip olduğu farklılıkları anlamayı ve içinde bulunulan gerçekliği kabullenerek çocuk ile bağ kurmayı içeriyor.

Engelli çocuğu olan anneler ve babalarla yapılan bir çalışmada annelerin babalara kıyasla daha yoğun duygusal stres, kaygı ve depresyon yaşadığı görülüyor. Anneler destek gruplarından faydalanıyorken, babaların pek de yardım aramadığı belirtiliyor. Babalar, çocuklarının durumu ve yaşadıkları söz konusu olunca annelere kıyasla kendilerini açmak ve konuşmak konusunda daha fazla güçlük yaşayabiliyorlar. Bir başka farklılık ise, babalar çocuklarının başkalarını rahatsız edebilme ihtimalinden dolayı çocukları ile pek insan içine çıkmak istemezken anneler yardım ve destek talep etmekten daha az çekiniyorlar. Bu davranış eğilimine bakarak, bazı babaların çocuklarının veya ailelerinin başka insanlar tarafından nasıl değerlendirilebileceğinin stresini yaşadıkları görülüyor.


[1] Barnett, D., Clements, M., Kaplan-Estrin, M., & Fialka, J. (2003). Building new dreams. Infants & Young Children, 16(3), 184-200. doi:10.1097/00001163-200307000-00002
[2] Pelchat, D., Lefebvre, H., & Perreault, M. (2003). Differences and similarities between mothers' and fathers' experiences of parenting a child with a disability. Journal of Child Health Care, 7(4), 231-247. doi:10.1177/13674935030074001

Benzer yazılar

Mother and Child by Katie M. Berggren

Aile İçinde Öğrendiğimiz İlişki Modeli Gelecek Romantik İlişkilerimize Nasıl Yansıyor?

Hepimiz ilişki kurmanın farklı yollarını ailemizde öğreniyoruz. Ancak öğrendiğimiz bu yollar her zaman bizi mutlu etmeyebiliyor.

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!
Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.

Yaşam Enerjimizi Tüketen Bazı Davranışlarımız

Sıkça başvurduğumuz bazı davranışlarımız aslında enerjimizi alıp götürüyor. Sizin için bu davranışları listeledik.
Yellow Bird- David Hettinger

Travma Geçmişi Olan Ebeveynler

Yaşanan travmatik olaylar kişilerin davranışlarını doğrudan etkileyebiliyor. Peki, bu travmalar kişinin ebeveynliğini nasıl etkiliyor?
Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.

Ebeveynleşme Travması

Çocukken gereğinden fazla üstlenilen yükler, ebeveynleşmemize neden olunuyor ve travmatik etkiler bırakıyor. İşte 10 maddede ebeveynleştirme travması.

İlişkinizde Bu 5 Davranışı Göstermeyi Bırakın!

İstemeden yaptığınız bazı davranışlar ilişkinize zarar veriyor olabilir mi? Bu yazımızda ilişkilerinizde uyguluyorsanız gözden geçirmenizin iyi olacağı 5 davranıştan bahsettik.

Yanıldığımız 7 Durum

Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.
Tantrum Painting- Kelci Pauk

Çocuğum Neden Öfke Nöbetleri Geçiriyor?

Çocuklar duygularını öfke nöbetleri aracılığıyla ifade edebiliyorlar. Öfke nöbetleri sırasında çocuğunuza nasıl yardımcı olabilirsiniz?

footer