Hamilelikte Bilinçli Farkındalık

Yonca Fener

Yonca Fener

Hamilelikte Bilinçli Farkındalık

Light in you- Amanda Greavette

Light in you- Amanda Greavette

Bilinçli farkındalık pratikleri, hayatın birçok yerinde olduğu gibi hamilelik döneminde de sayısız fayda sağlıyor. Peki bu faydaları kendi hamilelik döneminizde hangi yollarla yaşayabilirsiniz? İşte farkında hamilelik ile ilgili 5 ipucu!
relate-banner

  1. Yavaşlayın.
Hamilelik, yorucu programlardan sıyrılmak ve kendinize zaman ayırmak için muhteşem bir fırsat. Zaten çok kısa süre sonra bebek arabaları, çocuk bezleri ve süt pompalarını içeren yoğun bir tempoya gireceksiniz. Bu nedenle nefes alın, gülümseyin ve bütün işlerinizi yavaştan alın. Vücudunuz da bunu takdir edecek, ağrılarınız yumuşayacak ve bebeğiniz de endişenizinin azaldığını hissederek minnettar olacaktır.

  1. Sürecin önceden planladıklarınızla birebir uyuşmayabileceğini kabul edin.
Ne tür bir doğum yapmak istediğiniz hakkında bilgi sahibi olmak ve araştırma yapmak, doğumunuzda bilinçli seçimler yapmak için önemli bir adımdır. Ancak işlerin genellikle plana göre gitmediğini kabul etmek de aynı derecede değerlidir. Yolunda gitmeyen planlara takılmak yerine, bebeğinizin yolculuğunun farkında olarak orada var olmak değerlidir. Bunlar, yolunda gitmeyen değişikliklerin sizde yarattığı duygusal tepkileri görmezden gelmenizi ya da içinize gömmenizi tavsiye ettiğimiz anlamına gelmiyor. Aksine, planlarda bir değişiklik olduğunda kendinize zaman tanıyın ve bir nefes alanı bırakın.

  1. Uyku düzeninize önem verin.
Hamilelik ve erken ebeveynlik dönemindeki en büyük zorluklardan biri de annenin uyku düzenindeki bozulmadır. Ancak hamilelik döneminde oluşturacağınız uyku alışkanlıklarınızı doğum sonrasında da devam ettirmeniz mümkün olduğundan, hamilelik sürecini avantaja çevirebilirsiniz. Uykuya dalmakta yaşanan zorluklar için beden farkındalığına yönelik bazı meditasyon uygulamalarını deneyebilirsiniz.

  1. Farkındalık uygulamalarınızın bebeğinizle uyumlu hale gelmesine özen gösterin.
Farkındalık pratiğiniz, tıpkı hamileliğiniz süresince değiştiği gibi, bebeğiniz dünyaya geldiğinde de kaçınılmaz olarak değişecektir. Örneğin, önceden günde 2 saati yoga ve meditasyona ayırabiliyorken, bebeğiniz dünyaya geldikten sonra onun sabah uykusu sırasında yapacağınız 10 dakikalık bir meditasyon, bebeğinizi kucağınıza aldığınızda 10 dakikalık bir esneme ve bebeğinizi beslerken 10 dakikalık bir nefes farkındalığı gibi bir programa geçebilirsiniz.

Bebeğiniz biraz büyüyene kadar hamilelik dönemindeki ya da daha eski meditasyon ve farkındalık rutinlerinize dönmeniz biraz zaman alacaktır. Ancak her gün farkındalık pratikleri için zaman ayırmak, enerji seviyenizi ve sabrınızı artıracak ve daha önemlisi bebeğiniz ve diğer sevdiklerinizle daha olumlu etkileşimlerde bulunmanıza yardımcı olacaktır.

[1] Mindful Staff (2014). Mindful Pregnancy. Mindful. Retrieved from: https://www.mindful.org/mindful-pregnancy/

Benzer yazılar

Mezun Oluyorum. Peki Ya Sonra?

Gelin mezuniyet kaygısı ile nasıl başa çıkabileceğimize göz atalım.

Duygularımızla ilgili öğrendiğimizi unutmamız gereken 7 şey

Duygularımız söz konusu olduğunda bazı hatalı düşüncelere sahip olabiliyoruz. Bu düşünceleri, doğru ve bize iyi gelecek düşüncelerle değiştirmek mümkün! Buyrun yazımıza…
Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.
Remembrance Story - Cristina Carol

Bize İyi Gelmeyen 12 Düşünce

Mantıklı ve tutarlı olmak, hata yapmamak, herkes için her zaman uygun olmak… Kendimizden beklentilerimiz neler ve ne kadar gerçekçiler?
Two Friends - Salman Toor

Bir Taraf Her Zaman Daha mı Çok Sever?

İki taraf da eşit sevebilir, kıskanabilir ve sevgi gösterebilir mi? Daha çok sevilmek mi daha çok sevmek mi iyi? Bağlanma stillerimiz bu konuda ne söylüyor?
Su Yu

Beklenmeyen Hamilelik Psikolojimizi Nasıl Etkiliyor?

Beklenmeyen bir hamilelik yaşandığında bu duruma psikolojik açıdan hazır olmak adına gerçekleştirebileceğimiz birkaç yöntem bulunuyor.

İlişkinizde Yakınlık ve Tutkuyu Artırmak Üzerine Öneriler

İlişkinizdeki yakınlık ve tutkuyu artırabilecek bazı egzersizleri derledik! Partnerinizle bu egzersizleri denemeye başladığınızda ilişkinizde neler olacağını gözlemlemeye ne dersiniz?
Hélène Delmaire

Tek Çocuklar İle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Tek çocukların daha bencil ve şımarık olduğuna dair yaygın bir inanış bulunuyor. Peki bilimsel çalışmalar bu konuda ne diyor?
Shy- Sir Lawrence Alma Tadema

Partnerlerin Sorun Çözme Becerilerinin İlişkiye Etkileri

Tartışmalar sağlıklı bir şekilde çözülemediği zaman ilişkiye zarar verebiliyor. Sorun çözme becerilerimiz bu süreci nasıl etkiliyor?

Beden algımız romantik ilişkimizi etkileyebiliyor.

Daha olumlu bir beden algısına sahip olan kişiler partnerleriyle kurdukları romantik ve cinsel ilişkilerde daha fazla memnuniyet duyabiliyorlar. Peki neden?

footer