Duygu Düzenleme Becerisi Çocukların Mental Sağlığını Nasıl Etkiliyor?

Feyza Hilal Dilmaç

Feyza Hilal Dilmaç

Duygu Düzenleme Becerisi Çocukların Mental Sağlığını Nasıl Etkiliyor?

Goce Ilievski

Goce Ilievski

Duygu düzenleme becerileri, insanların zihninde çeşitli anlamlar çağrıştırabiliyor. Genellikle duyguları 'kontrol' etme becerisi olarak algılandığından, bazen olumsuz bir kavram veya beceri olduğunu varsayabiliyoruz. Duygu düzenleme becerileri, kişilerin kendi duygu durumlarını anlamaları ve eylemlerini de duygu durumlarıyla eş zamanlı olarak düzenleyebilmeleri olarak tanımlanıyor. Bu beceriler, çocukların mental sağlığı için koruyucu bir faktör oluyor. Yapılan araştırmalara göre, çoğu çocukluk psikopatolojisinde, zayıf duygu düzenleme becerisi bir risk faktörü olarak ortaya çıkıyor. Diğer taraftan, duygu düzenleme becerilerinin 'kontrolcü' bir formda olduğu durumlarda da olumsuz sonuçlar gözlemlenebiliyor. Örneğin, 14 yaşında bir çocuk okul dışı aktivitelerinin aşırı yoğun olmasından dolayı derslerine yetişmekte zorluk çekiyor ve arkadaşlarıyla zaman geçirecek vakti bulamıyor. Yoğunluğu bazen baş ağrılarına, bazen strese, bazen yoğun kaygı taşımasına sebep olabiliyor. Çocuk, yaşıtlarıyla kaçırdığı eğlenceli vakitlerden dolayı da hep 'geride kalmış' hissedebiliyor. Fakat bu duygularını ebeveyniyle paylaşmak yerine duygularını, stresini bastırıyor ve kendi başına halletmeye çalışıyor. Bu durum, duygu düzenleme becerilerinin daha çok 'bastırma' formunda kullanılmasından kaynaklanabiliyor. Aşırı duygu kontrolü, örnekte de görüldüğü gibi çocuklarda stres ve kaygı bozukluklarına ortam hazırlayabiliyor.
relate-banner

Bebekliğin ilk yıllarında ortaya çıkan ve mental sağlık üzerinde önemli rol oynayan duygu düzenleme becerileri birçok faktörden etkileniyor. Ancak buradaki en önemli faktör çocuğun yetiştiği ve büyüdüğü ortam oluyor. Özellikle bebeklik döneminde bakım vereni ile olan ilişkisi, bebeğin duygu düzenleme becerilerini etkiliyor. Yapılan bir araştırmaya göre, prematüre bebeklerde zayıf duygu düzenleme becerileri görülebiliyor. Prematüre doğan bebekler, prematüre olmayan bebeklere oranla daha az göz kontağı kuruyor ve daha asabi ve hassas bir mizaca sahip olabiliyorlar. Bağlanma teorisine göre ise, güvenli bağlanmayan bebeklerde duygu düzenleme becerileri daha zayıf olabiliyor ve bu sebeple mental problemlerin ortaya çıkma riski daha yüksek oluyor.

Duygu düzenleme becerileri, çocuğun arkadaş ilişkilerinde de önemli bir rol oynuyor. Duygu düzenleme becerileri daha gelişmiş olan çocukların, arkadaş ortamına daha kolay uyum sağladıkları belirtiliyor. Diğer taraftan, zayıf duygu düzenleme davranışlarına sahip olan çocuklar, arkadaş ortamında dışlanmaya daha meyilli oluyorlar. Yapılan araştırmalara göre, arkadaş ortamında dışlanan çocuklar ilerleyen dönemlerde mental problemlere sahip olma eğilimi gösterebiliyorlar.

[1] Keenan, K. (2000). Emotion dysregulation as a risk factor for child psychopathology. Clinical Psychology: Science and Practice, 7(4), 418-434.
[2] Zeman, J., Cassano, M., Perry-Parrish, C., & Stegall, S. (2006). Emotion regulation in children and adolescents. Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics, 27(2), 155-168.
[3] Kim, J., & Cicchetti, D. (2010). Longitudinal pathways linking child maltreatment, emotion regulation, peer relations, and psychopathology. Journal of child psychology and psychiatry, 51(6), 706-716.

Benzer yazılar

Yoğun Hissedilen Duygularla Nasıl Baş Edilebilir?

Yoğun duygular aniden zihninize üşüşünce durup kendi içsel kaynaklarınıza göz atmaya ne dersiniz?
Two On A Bridge - Igor Krapar Shcherbakov (2021)

Aşk İksiri: Feromon

Tanıştığınız andan itibaren birine ilgi duydunuz fakat nedenini anlamakta güçlük mü çekiyorsunuz? Bazı kişilere ise ilk andan beri arkadaş gözüyle mi bakıyorsunuz?

Psikolojik Sağlık Yoklaması!

Psikolojik iyilik halimizin ne durumda olduğunu bazı sorularla kontrol etmek mümkün. Gelin bu sorulara birlikte bakalım.
Kirsty Harris (Artist) - Jenny Lewis

Terapi Sürecinin İyi Gittiğini Gösteren İşaretler

“Bazen iyi hissediyorum bazen kötü. Seansta ağlıyorum ama çıkınca rahatlamış hissediyorum.” Terapi sürecinin nasıl gittiğine dair kafanız karışıksa yazımıza göz atın!

Duygusal Olarak Ne Kadar Olgunsunuz?

‘‘Ona hem çok kızgınım hem de onu çok özlüyorum.’’ Kendinizi birbiriyle çatışan duygular içerisinde buluyor musunuz?
Two Friends - Salman Toor

Bir Taraf Her Zaman Daha mı Çok Sever?

İki taraf da eşit sevebilir, kıskanabilir ve sevgi gösterebilir mi? Daha çok sevilmek mi daha çok sevmek mi iyi? Bağlanma stillerimiz bu konuda ne söylüyor?
View through a Door to Running Figures - Christoffer Wilhelm Eckersberg

Psikiyatrik Problemlerin Etiketlenmesini Nasıl Aşabiliriz?

Psikiyatrik rahatsızlıklar hakkında ne kadar bilgilisiniz? Psikiyatrik bir hastalığı olan birine nasıl yaklaşırsınız? Etiketlemenin önüne nasıl geçilebilir, cevabı yazımızda.
Carl Little

Ergenlikte Spor Yapmanın Mental Sağlığa Etkileri

Ergenlik döneminde spor yapmak kişileri mental açıdan nasıl etkiliyor? Kız çocukları depresyona daha mı meyilli?
Sophie Lécuyer

Ebeveyn Olarak Psikolojik Yardım Almak

Psikolojik yardım alan bir ebeveynseniz bunu çocuğunuzla paylaşmak konusunda çekinceleriniz olabilir. Bu konuda içinize su serpmeye geldik!
Tijana Draws

Oyun Rehberi

Çocuğunuzla oynadığınız oyunları daha keyifli hale getirecek ve oyun davranışlarınıza katkı sağlayacak bir oyun rehberi hazırladık.

footer