Çocuk ve Ebeveyn Arasındaki Güç Mücadeleleri

Yonca Fener

Yonca Fener

Çocuk ve Ebeveyn Arasındaki Güç Mücadeleleri

Mama's Boy - Rene Wiley

Mama's Boy - Rene Wiley

Çocuk ve ebeveyn arasındaki güç mücadelelerinin ebeveynliğin doğru yapılmadığının bir işareti olarak algılanması sık karşılaşılan bir hata. Aslında çocukların ısrarcı tavırları kişiliklerinin inşasında önemli bir ifade biçimidir. Peki bu süreçte ebeveynler nasıl davranmalı?
relate-banner

  1. Bağımsızlığı teşvik edin.
Çocuğunuz seçimlerini yaparken bireyselliğini ifade etmek istiyor, bu yüzden dirençli tavrını anlamaya çalışın. Örneğin ödevini okuldan hemen sonra yapmak istemiyorsa nedenini sorun. Aç mı? Molaya mı ihtiyacı var? Bunu bir problem çözme fırsatı olarak düşünün. Mola vermesine karar verirseniz ekran başında vakit geçirmemesini isteyebilirsiniz. Karar verme sürecine katıldığında çocuğunuz belirlenen sınırları daha kolay kabul edecektir. Kahvaltılıklardan hangilerini seçeceği, hangi kıyafetleri giyeceği gibi şeyleri kontrol etmesi için ona alan tanıyın. Bazı kararlarda söz sahibi olmak, çocuğunuzun diğer kararlarınızı kabul etmesini de kolaylaştıracaktır.

  1. Duygusal tetikleyicilere dikkat edin.
Her direniş bir güç mücadelesi değildir. Çocuklar da yetişkinler gibi strese duyarlıdır. Aç hissetmesi, yorgun olması gibi faktörler çocuğunuzun isteklerinize karşı direncini arttıracaktır. Oyuncaklarından ayrılıp okula gitmek konusunda isteksiz davranabilir ya da pazartesi sabahlarının bunaltısını hissedebilir. Ruh halini rahatlatmak için sarılmak gibi fiziksel temasları ya da mizah kullanmayı deneyebilirsiniz.

  1. Duygularınızı kontrol edin.
Saygısızlığa maruz kalma, takdir görememe ya da otorite sarsıntısı yaşamak gibi tetikleyicilerinizi belirlemeye çalışın. Bazen bu tür tetikleyiciler nedeniyle gereksiz kısıtlama ya da cezalandırma yöntemleri uygulamaya çalışabilirsiniz. Bunun yerine durumu nasıl ele alacağınızı düşünmek için çocuğunuza ikinizin de üzgün olduğunu ve birkaç dakika içinde konuşacağınızı açıklayarak kısa bir mola verin. Sohbete geri döndüğünüzde birlikte bir çözüme varabilir ya da anlaşmazlığın nedenini keşfedebilirsiniz.

[1] Dress, A.R. (2016). How to Avoid Power Struggles with Your Child. Parents. Retrieved from: https://www.parents.com/kids/discipline/tantrum/how-to-avoid-power-struggles-with-your-child/

Benzer yazılar

Mother and Child by Katie M. Berggren

Aile İçinde Öğrendiğimiz İlişki Modeli Gelecek Romantik İlişkilerimize Nasıl Yansıyor?

Hepimiz ilişki kurmanın farklı yollarını ailemizde öğreniyoruz. Ancak öğrendiğimiz bu yollar her zaman bizi mutlu etmeyebiliyor.

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!
Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.

Yaşam Enerjimizi Tüketen Bazı Davranışlarımız

Sıkça başvurduğumuz bazı davranışlarımız aslında enerjimizi alıp götürüyor. Sizin için bu davranışları listeledik.
Yellow Bird- David Hettinger

Travma Geçmişi Olan Ebeveynler

Yaşanan travmatik olaylar kişilerin davranışlarını doğrudan etkileyebiliyor. Peki, bu travmalar kişinin ebeveynliğini nasıl etkiliyor?
Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.

Ebeveynleşme Travması

Çocukken gereğinden fazla üstlenilen yükler, ebeveynleşmemize neden olunuyor ve travmatik etkiler bırakıyor. İşte 10 maddede ebeveynleştirme travması.

İlişkinizde Bu 5 Davranışı Göstermeyi Bırakın!

İstemeden yaptığınız bazı davranışlar ilişkinize zarar veriyor olabilir mi? Bu yazımızda ilişkilerinizde uyguluyorsanız gözden geçirmenizin iyi olacağı 5 davranıştan bahsettik.

Yanıldığımız 7 Durum

Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.
Tantrum Painting- Kelci Pauk

Çocuğum Neden Öfke Nöbetleri Geçiriyor?

Çocuklar duygularını öfke nöbetleri aracılığıyla ifade edebiliyorlar. Öfke nöbetleri sırasında çocuğunuza nasıl yardımcı olabilirsiniz?

footer