Çocuğuma Dürüstlüğü Nasıl Aşılayabilirim?

Rengim Lal Kılavuz

Rengim Lal Kılavuz

Çocuğuma Dürüstlüğü Nasıl Aşılayabilirim?

Vera - Dorus Brekelmans

Vera - Dorus Brekelmans

Çocuklukta yalan söylemenin yaygın görülen bir özellik olduğu biliniyor. Hatta yalan söyleme becerisi, çocuğun başkalarının ondan farklı düşüncelere sahip olabileceğini anlaması gibi önemli gelişmeler gösterdiğine işaret ediyor. Yani küçük çocuğunuz yalan söylüyor diye tedirgin olmanıza gerek yok ancak dürüstlük kavramına aşina olması da sizin elinizde.
relate-banner

Dürüst olmayan davranışlar, hem aile içinde hem de okulda anlaşmazlıklara yol açabiliyor. Çünkü dürüstlük, güvenli ve sağlıklı ilişkiler kurulmasında büyük bir rol oynuyor. Aynı zamanda araştırmalara göre, çocuklar yalan ve hileye başvurmadan da kendilerine verilen görevleri yerine getirmeyi başardıklarını gördükçe öz güven seviyelerinde artış gözleniyor.

Peki bir ebeveyn olarak bunu nasıl sağlayabilirsiniz? Çocuklar itibarlarına çok önem verdikleri için onları överken ne kadar zeki veya akıllı olduklarından bahsederseniz bu itibarı korumak için gerektiğinde hileye de başvurabilirler. Başarısız olduklarında başkalarının onları yargılayacağından endişelenirler, çünkü onlar için bu durum diğer çocuklardan daha akıllı olamadıkları anlamına gelir.

Eğer çocuğunuzu överken çalışma azmine, performansına ve sorunlara ne kadar yaratıcı çözümler sunduğuna odaklanırsanız, hileye başvurma olasılıkları da azalacaktır. Çünkü bu sayede itibarını korumak için gerekli olan şeyin çabalaması ve etkili bir şekilde çalışmayı sürdürmesi olduğunu düşünecektir.

"Ne kadar akıllısın, bu işi de başardın!" ya da "Sen bir dahisin!" gibi cümleler yerine "Bu işi bitirene dek farklı yöntemler üzerinde dur durak bilmeden çalıştığını görebiliyorum!" şeklinde daha samimi ve ayakları yere basan cümleler kurabilirsiniz. Böylelikle çocuğunuz akıllı olma itibarını sarsmamak uğruna yalan söyleme ya da hileye başvurma baskısı hissetmeyecektir.

[1] Lee, K. Encouraging Kids Towards Honesty. Retrieved from https://ggia.berkeley.edu/practice/encouraging_kids_toward_honesty

Benzer yazılar

Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.
Deseos - William Sergeant Kendall (1892)

Destek İstemekte Neden Bu Kadar Zorlanıyoruz?

Destek almak zayıflık mıdır? Profesyonel destek alırsak toplumdan dışlanır mıyız? Kimlerden destek isteriz? Ya aradığımız desteği alamazsak?

Yaşam Enerjimizi Tüketen Bazı Davranışlarımız

Sıkça başvurduğumuz bazı davranışlarımız aslında enerjimizi alıp götürüyor. Sizin için bu davranışları listeledik.
Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.
burn with desire - Billy Dinh (2020)

Terapiye Gitmeniz Gerektiğini Gösteren 9 İşaret

Terapiye gitmeli miyim? Ne zaman terapiye başlamalıyım? Bu soruları bazen hepimiz kendimize soruyoruz. Cevap bulmanıza yardımcı olacak işaretleri yazdık!
Vampire - Edvard Munch

Ait Hissetmenin Özlemini Duyuyor Musunuz?

Ait olma hissine, sahip olduğumuz her ilişki içinde ihtiyaç duyuyoruz. Bu yazımızda aidiyet hissinin yaşamımızdaki yerinden bahsediyoruz.

Ebeveynleşme Travması

Çocukken gereğinden fazla üstlenilen yükler, ebeveynleşmemize neden olunuyor ve travmatik etkiler bırakıyor. İşte 10 maddede ebeveynleştirme travması.

İlişkinizde Bu 5 Davranışı Göstermeyi Bırakın!

İstemeden yaptığınız bazı davranışlar ilişkinize zarar veriyor olabilir mi? Bu yazımızda ilişkilerinizde uyguluyorsanız gözden geçirmenizin iyi olacağı 5 davranıştan bahsettik.

Yanıldığımız 7 Durum

Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.
Tantrum Painting- Kelci Pauk

Çocuğum Neden Öfke Nöbetleri Geçiriyor?

Çocuklar duygularını öfke nöbetleri aracılığıyla ifade edebiliyorlar. Öfke nöbetleri sırasında çocuğunuza nasıl yardımcı olabilirsiniz?

footer