Pozitif Psikolojinin Çocuk Gelişimine Yararları

Rengim Lal Kılavuz

Rengim Lal Kılavuz

Pozitif Psikolojinin Çocuk Gelişimine Yararları

Sisters - Nancy Franke

Sisters - Nancy Franke

Pozitif psikoloji kavramı, psikoloji biliminin genellikle olumsuzu düzeltmeye olan eğilimini fark eden Martin Seligman tarafından ortaya atılmıştır. Bu bağlamda pozitif psikoloji, bireylerin hayatlarını yaşamaya en değer haline getirebilmeleri için neler yapılabileceğini inceler.
relate-banner

İnsanların bu yönde gelişmeleri; bireyin güçlü olduğu alanlar, iyimserlik, memnuniyet, mutluluk, iyi oluş hali, minnettarlık ve şefkat gibi duygular hakkında düşünmeleri sayesinde gerçekleşir. Tüm bunların daha somut halde deneyimlenebilmesi için araştırmalar sonucunda oluşturulmuş belli başlı pozitif psikoloji pratikleri vardır. Özellikle ebeveynlerin pozitif psikoloji hakkında bilgilenmesi, çocuklarının gelişiminde güçlü ve pozitif yanlarına odaklanmalarını sağlar. İlerleyen zamanlarda evde çocuklarınızla da uygulayabileceğiniz bu pratiklere odaklanıyor olacağız.

Peki pozitif psikoloji neden yararlı?

  1. Mutluluk bulaşıcıdır, mutlu arkadaşlara sahip olanlar gelecekte daha mutlu olmaya yatkındır.
  2. Başkalarına nezaketli davranışlarda bulunan insanlar, sadece kendi iyilik hallerini artırmakla kalmazlar; arkadaşları tarafından da daha fazla kabul görürler.
  3. Minnettarlık, kişinin mutluluğuna katkıda bulunan en önemli faktörlerden biridir. Daha mutlu olmak adına gösterdiğimiz çaba, bizi bu amacımıza yaklaştırabilir.
  4. Oksitosin; insanlarda güven, empati ve erdemin artışına yol açar. Bu nedenle de başkalarına sarılarak veya farklı şekillerde fiziksel temaslarla hem kendimizin hem de başkalarının genel iyi oluş halini artırabiliriz.
  5. Paramızı materyallere sahip olmak için harcamaktansa deneyimler kazanmaya yönelik harcamak mutluluğumuzu artırabilir.
Siz de çocuklarınızın yaşam kalitesini artırmaya yönelik bir çaba göstermek isterseniz hem kendiniz için hem de çocuklarınız için pozitif psikoloji pratiklerini deneyebilirsiniz!

[1] Fowler, J. H., & Christakis, N. A. (2008). Dynamic spread of happiness in a large social network: longitudinal analysis over 20 years in the Framingham Heart Study. Bmj, 337.
[2] Layous, K., Nelson, S. K., Oberle, E., Schonert-Reichl, K. A., & Lyubomirsky, S. (2012). Kindness counts: Prompting prosocial behavior in preadolescents boosts peer acceptance and well-being. PloS One, 7(12), e51380.
[3] Seligman, M. E., Steen, T. A., Park, N., & Peterson, C. (2005). Positive psychology progress: empirical validation of interventions. American Psychologist, 60(5), 410.
[4] Barraza, J. A., & Zak, P. J. (2009). Empathy toward strangers triggers oxytocin release and subsequent generosity. Annals of the New York Academy of Sciences, 1167, 182-189. https://doi.org/10.1111/j.1749-6632.2009.04504.x
[5] Howell, R. T., & Hill, G. (2009). The mediators of experiential purchases: Determining the impact of psychological needs satisfaction and social comparison. The Journal of Positive Psychology, 4(6), 511-522.
[6] Little Active People (2019). Positive Psychology and Children's Wellbeing. Retrieved from https://www.littleactivepeople.com/positive-psychology-and-childrens-wellbeing/

Benzer yazılar

Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.
Lionel Le Jeune - Indian Summer

Daha Motive Hissetmeniz Mümkün!

Uzun süredir motivasyonsuz ve amaçsız hissediyor, günlerinizin durağan ve birbirinin aynısı gibi geçtiğini düşünüyorsanız languishing yaşıyor olabilirsiniz.

Aldım, Verdim, Kabul Ettim 777... Evrene Mi Mesaj Verelim, Kendimize mi?

Olumlamaların bazı diğer tekniklerle birleşince daha verimli sonuçlara ulaşabileceğini biliyor muydunuz?

Her Zaman Mutlu Olmak Zorunda Değiliz!

Her duygunun hayatımızda bir yeri, görevi ve işlevi olsa da en çok mutluluk hakkında konuşuyor ve en çok mutlu hissetmek istiyoruz. Oysa, mutlu hissetmemek de mutlu hissetmek kadar normal.
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?
Lorraine Christie

Mutlu çiftler aynı zamanda mutluluk saçan ebeveynler midir?

Partneriniz tarafından sevilmek ve partnerinizi sevmek sizi daha mutlu, daha neşeli biri yapıyor ve bu mutluluk bulaşıcı.
Jaro-Zbijar

3-5 Yaş Dil Gelişimi

3,4 ve 5 yaşlarındaki çocuklar neleri anlıyor, öğrendikleri kelimeleri nasıl kullanıyorlar ve nasıl cümleler kurabiliyorlar?

Bağlanma Hakkında Kitaplar

Bağlanma stilleri hem kendimizle hem de çevremizdekilerle kurduğumuz ilişkileri etkiliyor. Biz de bağlanma hakkındaki kitapları derledik!
Untitled - Essam Marouf

Romantik İlişkilerde Empati Kurabilmek

Romantik ilişkilerde empatinin önemini bilmek kadar, nasıl empati kuracağımızı bilmek de ilişki memnuniyeti konusunda önemli rol oynuyor.

footer