Hamilelik Döneminde Stres Yönetimi

Cemre Birkan

Cemre Birkan

Hamilelik Döneminde Stres Yönetimi

Josefa de Castilla Portugal y van Asbrock de Garcini- Goya (Fransisco de Goya y Lucientes) (1804)

Josefa de Castilla Portugal y van Asbrock de Garcini- Goya (Fransisco de Goya y Lucientes) (1804)

Hamilelik döneminde stresi ele aldığımız yazımızda stresin ne olduğuna ve nasıl tanımlandığına, stresi etkileyen ve artıran bileşenlerin neler olduğuna değinmiştik. Bu yazıda ise hamilelik döneminde stresi yönetmenin önemini, sizin ve bebeğinizin sağlığına olan etkilerini ve stresi yönetebilmeye dair ipuçlarını ele aldık.
relate-banner

Hamilelikte stresi yönetmek neden önemlidir? Stresi yönetebilme becerisi, hamilelik ve sonrasında sizin ve bebeğinizin sağlığı için çok önemli bir faktör. Hamilelik döneminde stres yönetimi sayesinde erken doğum ihtimali ve bebeğin astım, alerji gibi çocukluk çağı sağlık sorunları yaşama olasılığı azaltılabiliyor. Ayrıca stres iyi yönetildiğinde hamilelik genel olarak daha olumlu bir deneyim haline geliyor.

Hamilelik sırasında stresiniz kontrol altındaysa ve stres yönetimi stratejileriniz varsa doğumdan sonra gelecek olan stres verici durumlarla daha iyi başa çıkabilirsiniz. Bu yeni stres faktörleri arasında uykusuzluk ve yeni doğmuş bir bebeğe bakmak gibi durumlar bulunuyor. Peki hamilelik sırasında stresi yönetmek için neler yapabilirsiniz?

  1. Yürüme, esneme gibi ufak egzersizler yapın. Egzersiz yapmanın stresi azaltmanın yanı sıra genel anlamda sağlığa da pozitif etkileri oluyor.
  2. Mümkün olduğunca dinlenmeye çalışın ve çok fazla aktivite planı yapmaktan kaçının. Kanepede uzanmak, ara vermek ve işleri yavaşlatmak için kendinize izin verin.
  3. Okumak, en sevdiğiniz TV şovunu izlemek, yemek pişirmek, resim yapmak veya hoşunuza giden başka bir şeyle ilgilenmek gibi dikkatinizi dağıtan veya ilginizi çeken etkinlikler yapın.
  4. Mükemmel olmak için kendinize baskı yapmamaya çalışın. Elinizden gelenin en iyisini yaptığınızı kabul edin.
  5. Yoga, meditasyon, nefes egzersizleri veya rahatlamayı deneyin. Derslere gidemeyecek durumdaysanız çevrimiçi videolar arayabilir veya bir telefon uygulaması kullanabilirsiniz.
  6. Size iyi hissettiren ve stresten kurtulmanıza yardımcı olan insanlarla zaman geçirin. Zorlandığınız şeylerle ilgili yardım isteyin ve kabul edin. Çevrenizdeki insanlardan aldığınız destek, stresi yönetmenize yardımcı olabilir. Bebek bekleyen diğer ebeveynlerle bağlantı kurun. Örneğin; diğer ebeveynlerle veya müstakbel ebeveynlerle bağlantı kurmak için sosyal medyayı kullanabilirsiniz.
  7. Stresli hissetmenize sebep olabilecek şeyler hakkında doktorunuzla konuşun ve neler yapabileceğiniz konusunda ondan öneriler isteyin. Stresle başa çıkamayacağınızı düşünüyorsanız, her zaman profesyonel yardım ve destek için bir psikolog ile görüşebilirsiniz.

[1] (2020, November 25). Stress and pregnancy. Retrieved from: https://raisingchildren.net.au/pregnancy/health-wellbeing/mental-health/stress-pregnancy

Benzer yazılar

Sahara Novotna - Willing To Take Risks

Riskten Kaçınmanın Riski: Konfor Alanlarımız

Siz de konfor alanınızdan çıkmakta zorlanıyor ve bir türlü risk alamıyorsanız bu yazıdan ilham alabilirsiniz!
Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.
Two Friends - Salman Toor

Bir Taraf Her Zaman Daha mı Çok Sever?

İki taraf da eşit sevebilir, kıskanabilir ve sevgi gösterebilir mi? Daha çok sevilmek mi daha çok sevmek mi iyi? Bağlanma stillerimiz bu konuda ne söylüyor?
Ramon Casas i Carbó

Çocuklarda Kaygı

Çocuklarda kaygı; baş ağrısı, mide bulantısı ve konsantrasyon eksikliğine yol açıyor. Bu durumun sebepleri ve çözümleri neler?
Su Yu

Beklenmeyen Hamilelik Psikolojimizi Nasıl Etkiliyor?

Beklenmeyen bir hamilelik yaşandığında bu duruma psikolojik açıdan hazır olmak adına gerçekleştirebileceğimiz birkaç yöntem bulunuyor.
Alexandra Levasseur - İsimsiz

Hibrit Çalışmaya Geçmenin Uyandırdığı Kaygıyla Baş Etmek - 1

Uzun süre evden çalışmanın ardından hibrit sisteme geçmek sizi strese mi sokuyor? Kendinize sorduğunuz bazı sorular, stresle baş etmenize yardımcı olacak.

Beden algımız romantik ilişkimizi etkileyebiliyor.

Daha olumlu bir beden algısına sahip olan kişiler partnerleriyle kurdukları romantik ve cinsel ilişkilerde daha fazla memnuniyet duyabiliyorlar. Peki neden?
Barbara Rosenzweig

Babanın Yaşadığı Doğum Sonrası Depresyonu

Bir bebeğin doğumu herkes için farklı duygular uyandırabiliyor. İşte babaların yaşadığı doğum sonrası depresyon hakkında her şey!

Ya beni yeterince sevmedilerse?

Başkalarının sizinle ilgili ne düşündüğünü çok fazla mı kafanıza takıyorsunuz? Sürekli olarak sevilmediğinizi düşünme eğiliminiz mi var? O halde bu bulgu size göre!
Blue Rose Pictures

Hamilelik - Yanlış Bilinenler

Ebeveynlerinin sahip olacakları bebeğin cinsiyetini merak etmesi son derece doğal bir süreç. Peki bunu en sağlıklı nasıl yapabilirsiniz?

footer