Doğum Sonrası Depresyonu Yaşayan Partnere Destek Olma

İdil Salih

İdil Salih

Doğum Sonrası Depresyonu Yaşayan Partnere Destek Olma

Virgin and Child with Saint Catherine of Alexandria- Anthony van Dyck (1630)

Virgin and Child with Saint Catherine of Alexandria- Anthony van Dyck (1630)

Depresyonda olan birisiyle yaşamak çok zorlayıcı olabiliyor, özellikle de evde yeni doğmuş bir bebek varsa. Doğumdan sonra annelerin girdiği depresyona doğum sonrası depresyon (postpartum depression) adı veriliyor ve bu süreçte diğer partnere büyük bir sorumluluk düşüyor. Bu noktada, bir kişinin başka birisinin depresyonunu iyileştirme gücü olmadığını vurgulamak gerekiyor. Her ne kadar partnerinizi çok seviyor, ona yardımcı olmak istiyorsanız da yapabileceklerinizin bir sınırı bulunuyor. Biz de bu yazımızda doğum sonrası depresyon yaşayan bir ebeveyne nasıl destek olabileceğinize dair önerilerde bulunmak istedik.
relate-banner

  1. Sürekli ve tutarlı bir destek gösterdiğinizde partneriniz onun yanında olduğunuzu hissediyor ve bu sayede depresyonun semptomları hafifleyebiliyor.
  2. Siz ne kadar partnerinizin depresyonu kendiliğinden gidecek gibi ya da partneriniz hiç depresyonda değilmiş gibi davranırsanız, partneriniz bundan o kadar olumsuz etkileniyor.
  3. Her ne kadar yeni doğan bir bebeğin getirdiği sorumluluklar fazla olsa da partnerinizden bu süreçte çok fazla şey beklememeniz gerekiyor. Doğum sonrası depresyon yaşayan biri karşılayamadığı beklentileri gördükçe daha fazla kötüleşiyor.
  4. Kendinize çok fazla yüklenmemeniz ve çevrenizden destek almanız önem taşıyor. Çünkü depresyonda olan birine destek olmaya çalışmak ve aynı anda bebeğinize bakmak kişileri çok yıpratabiliyor.
  5. Partnerinizin durumunu hafife almamanız gerekiyor.
  6. Umudunuzu asla yitirmeyin. Doğum sonrası depresyon, alınan destek ile birlikte bir süre sonra mutlaka iyileşme gösterecek, kendinizi o günlere hazırlayın.
Bazen karşı tarafı iyi hissettirmek için yaptığınız şeyler, partneriniz tarafından o şekilde anlaşılmayabiliyor. Ona iyi bir anne olduğunu söylediğinizde sadece onu iyi hissettirmek için bunu yaptığınızı düşünebilir. "Endişelenme, şu an kötü hissetmen çok yersiz." gibi söylemlerde bulunduğunuzda onun hissettiklerini hafife aldığınızı hissedebilir. Ona yardım etmesini, yapmanız gereken şeyler olduğunu söylediğinizde ise kendisini suçlu görebilir. Partnerinize "Bu dönemi aşmalısın" anlamına gelen mesajlar vermekten ve genel olarak -meli, -malı cümleleri kurmaktan kaçınmanız gerekiyor.

Bütün bunlar yerine ona onu anladığınızı, kötü hissetmesinde bir sorun olmadığını ve hata yapmaktan korkmasının doğal olduğunu söyleyin. Yapamadığı şeyler için suçlu hissettirmek yerine yaptığı şeyleri takdir edin. Doğum sonrası depresyonda anneler bebekleri için yoğun endişe hissedebiliyorlar. Bu yüzden bebeklerinin iyi olduğunu, kötü hissetmelerinin ve şu an bebekleriyle ilgilenememelerinin onları kötü bir anne yapmadığını duymaya ihtiyaçları olabiliyor.

Bunların yanı sıra ev işlerine zaman ayırmanız önem taşıyor. Aileniz ve arkadaşlarınızla geçirdiğiniz zamanı bir süre için partnerinize ayırın ve yanında değilken onu düşündüğünüzü göstermek için ona mesaj atın. Yapması en kolay ve aslında en önemli şeylerden biri ise partneriniz ile başbaşa zaman geçirmek. Televizyon izlemeden, yemek hazırlamadan sadece yan yana olabilmek ve ona "ben burdayım" mesajını verebilmek süreci olumlu etkiliyor.

[1] Kleiman, K. (2011, March 20). For dads: What to do, what not to do when your wife has PPD. Psychology Today. Retrieved from: https://www.psychologytoday.com/us/blog/isnt-what-i-expected/201103/dads-what-do-what-not-do-when-your-wife-has-ppd

Benzer yazılar

Romantik İlişkiler ve Psikolojik Sağlık

Romantik ilişkiler psikolojik sağlığı nasıl etkiliyor? Bu yazıda psikolojik sağlık ile ilişkiler arasındaki ilişkiyi derledik.
Deseos - William Sergeant Kendall (1892)

Destek İstemekte Neden Bu Kadar Zorlanıyoruz?

Destek almak zayıflık mıdır? Profesyonel destek alırsak toplumdan dışlanır mıyız? Kimlerden destek isteriz? Ya aradığımız desteği alamazsak?
burn with desire - Billy Dinh (2020)

Terapiye Gitmeniz Gerektiğini Gösteren 9 İşaret

Terapiye gitmeli miyim? Ne zaman terapiye başlamalıyım? Bu soruları bazen hepimiz kendimize soruyoruz. Cevap bulmanıza yardımcı olacak işaretleri yazdık!
Vampire - Edvard Munch

Ait Hissetmenin Özlemini Duyuyor Musunuz?

Ait olma hissine, sahip olduğumuz her ilişki içinde ihtiyaç duyuyoruz. Bu yazımızda aidiyet hissinin yaşamımızdaki yerinden bahsediyoruz.
In Her Arms- Malcolm Liepke (2001)

Romantik İlişkilerde Bakım Verme Davranışı

Bakım verme davranışı yalnızca ebeveyn-çocuk ilişkilerinde karşımıza çıkmıyor. Üstelik romantik ilişkilerimizde bu davranışlar çok faydalı olabiliyor!
Dorian Flórez Zuleta

Doğum Sonrası Depresyonda Babanın Rolü

Annenin yaşadığı doğum sonrası depresyonda babaya çok iş düşüyor. İşte bu zorlu dönemde babanın yapması ve yapmaktan kaçınması gereken şeyler!
Play II- Melissa Huang (2012)

Doğum Kontrol Hapları

Prezervatiflerden sonra adını en çok duyduğumuz korunma yöntemlerinden biri doğum kontrol hapları. Peki bu haplar gebelikten nasıl korur? Olası yan etkileri nelerdir?

Beden algımız romantik ilişkimizi etkileyebiliyor.

Daha olumlu bir beden algısına sahip olan kişiler partnerleriyle kurdukları romantik ve cinsel ilişkilerde daha fazla memnuniyet duyabiliyorlar. Peki neden?
Barbara Rosenzweig

Babanın Yaşadığı Doğum Sonrası Depresyonu

Bir bebeğin doğumu herkes için farklı duygular uyandırabiliyor. İşte babaların yaşadığı doğum sonrası depresyon hakkında her şey!
Kaynağı bilinmiyor

Doğum Kontrol Yöntemleri: Prezervatif

En çok kullanılan doğum kontrol yöntemlerinden biri prezervatif. Peki prezervatif sadece erkekler tarafından mı kullanılır? Ne denli koruyucudur?

footer