Çocuklarla Neden Felsefe Çalışmalıyız?

Begüm Yılmaz

Begüm Yılmaz

Çocuklarla Neden Felsefe Çalışmalıyız?

Curious - Carol Marine

Curious - Carol Marine

Çocuklarla neden felsefe çalışmalıyız sorusunun birden çok cevabı bulunuyor. Felsefe sözcüğü, Latince'de philo-sophia yani bilgelik sevgisi anlamına geliyor. Çocuklarla felsefe çalışmanın temel amacı onlara bir şey öğretmekten ziyade, onların sorgulama yeteneklerini geliştirerek sordukları sorulara cevaplar bulmaya çalışmalarını sağlamak oluyor. Çocuklar, onlara sunulan çeşitli paradokslar ve hikayelerle bir durumu eleştirel bir şekilde ele alıyorlar. Bu açıdan Çocuklar İçin Felsefe (P4C), çocukların düşünme yeteneklerini geliştiriyor ve pekiştiriyor. Peki nasıl?
relate-banner

Çocuklar felsefi tartışmalar sayesinde,

  • bir konu hakkında kendi görüşlerini ortaya koymayı ve bu görüşleri savunmayı öğreniyorlar.
  • bir grupla bir arada çözüm üretme yeteneklerini geliştiriyorlar.
  • merak duyguları gelişiyor ve çevrelerine karşı daha duyarlı oluyorlar.
  • iletişim yeteneklerini geliştiriyorlar.



Çocuklar için Bir Zihin Felsefesi Alıştırması

Çocuğunuzdan en sevdiği çizgi film karakterini düşünmesini isteyin. Sonra bu çizgi film karakterinin ilk önce kollarının, daha sonra bacaklarının, daha sonra ise gövdesinin teker teker başka bir kolla, bacakla ve gövdeyle değişeceğini belirtin. Bu karakterin yeni vücudunda önceki vücudundaki tüm parçalar değişene kadar bunu tekrarlayın. "şimdi bu karakterin burnu değişiyor.", "şimdi ise kulakları değişiyor." gibi cümleler kurarak anlatın.

Daha sonra, vücut parçalarının tümü değişmiş olan ancak görüntü olarak tıpatıp aynı gözüken çizgi film karakteri ile ilgili ona şu soruları yöneltin:

  • "Sence bu karakter vücut parçaları değişmeden önceki karakterle aynı kişi mi? Eğer öyleyse onu aynı yapan şey nedir?"
  • "Diyelim ki senin vücudunla en yakın arkadaşının vücudunu yer değiştirdik. Artık aynaya baktığında kendini en yakın arkadaşının vücudunda görüyorsun. O halde sen aynı kişi olmaya devam eder miydin?"
  • "Sence kalp mi daha önemlidir yoksa beyin mi? Neden?"
  • "Peki sence seni mutlu eden şey beynin mi yoksa kalbin mi?"
  • "Sence mutlu olmak hayattaki en önemli şey midir? Mutluluktan daha değerli şeyler de var mıdır?"


[1] Wartenberg, T. E. (2014). Big ideas for little kids: Teaching philosophy through children's literature. Rowman & Littlefield.


Benzer yazılar

Ailemizle Siyaset Konuşmanın Sağlıklı Bir Yolu Var Mı?

Siyasi görüşlerimiz her zaman sevdiklerimizin düşünceleriyle aynı olmayabilir ve bu konuda tartışabiliriz elbette. Ancak siyaset konuşmalarını aile ilişkilerimize zarar vermeden nasıl gerçekleştiririz?

The End of the F***ing World

Ergenlik dönemindeki iki gencin yaşadıkları travmatik deneyimlerin kendileriyle ve başkalarıyla olan ilişkilerini nasıl şekillendirdiğine odaklanan, kara mizah ve dram türünde bir mini dizi izlemek ister misiniz?

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!
Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.
Pencere - Oyun Atölyesi

İlişkileri Merkezine Alan Tiyatro Oyunları

İnsanı insana insanla anlatma sanatı: tiyatro! Yakın ilişkileri sahneye taşıyan tiyatro oyunlarını sizler için derledik.
Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.

Ebeveynleşme Travması

Çocukken gereğinden fazla üstlenilen yükler, ebeveynleşmemize neden olunuyor ve travmatik etkiler bırakıyor. İşte 10 maddede ebeveynleştirme travması.
Tantrum Painting- Kelci Pauk

Çocuğum Neden Öfke Nöbetleri Geçiriyor?

Çocuklar duygularını öfke nöbetleri aracılığıyla ifade edebiliyorlar. Öfke nöbetleri sırasında çocuğunuza nasıl yardımcı olabilirsiniz?
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!

footer