Çocuk Yetiştirme - Yanlış Bilinenler

Begüm Yılmaz

Begüm Yılmaz

Rengim Lal Kılavuz

Rengim Lal Kılavuz

Çocuk Yetiştirme - Yanlış Bilinenler

Beachside VII - Claire McCall

Beachside VII - Claire McCall

  1. Ebeveynler çocukların önünde asla tartışmamalıdır. (Yanlış)
Çocuklarınızın önünde asla tartışmamak gibi bir prensip edindiğinizde, partnerinizle aranızda yaşanan herhangi bir gerginlikte çocukların bunu sezmesi olağanlaşıyor. Bu da onların olumsuz etkilenmesine yol açıyor. Eğer partnerinizle aranızda bir tartışma yaşanıyorsa önemli olan, çocuğunuza o tartışmayı çözebilecek olduğunuzu göstermek oluyor. Böylece onlar da endişe içinde kapalı kapılar ardında neler yaşandığını merak etmiyorlar.
relate-banner

  1. Disiplinli bir çocuk yetiştirmek için otoriter bir ebeveyn olmam gerekir. (Yanlış)
"Çünkü ben öyle diyorum." cümlesini sık kullanan otoriter bir ebeveyn olmak ya da çocuğunuzu korkutarak her kurala uyan biri olarak yetiştirmek, çocuğunuzun duyulma ve fark edilme ihtiyacı karşılanmadığı için kendisini yalnız hisseden bir birey olmasına yol açabiliyor.

Çocuğunuzun güvende olması için çocuğunuza belirli sınırlar koymanız çok doğal, ancak bu sınırları birlikte üzerine tartışabileceğiniz ve bu karşılıklı sohbet sonucu şekillendirebileceğiniz bir yolla koyarsanız çocuğunuzun istek ve ihtiyaçlarının farkında olan ve bunlara yanıt veren anlayışlı bir ebeveyn olursunuz. Çocuğunuz da onun düşüncelerine değer verdiğinizi görerek yaptığı hataları size daha açık bir biçimde anlatabilir. Bu nedenle de katı kurallardan ziyade çocuğunuza yaşadığı sıkıntıları rahatlıkla paylaşabileceği bir güven ortamı yaratmanız önemli oluyor.

  1. Kendi sağlığınız pahasına da olsa çocuğunuzu her zaman ve her koşulda ön plana koymalısınız. (Yanlış)
Sonuçta çocuk yetiştirmeye karar veren sizsiniz ve doğal olarak o çocuğun sağlığını ve iyilik halini koruma sorumluluğunu almanız gerekiyor, ancak bu sorumluluğu yerine getirmek uğruna kendi beden ve ruh sağlığınızı feda etmek de çocuğunuzun gelişimini de olumsuz etkiliyor. Uçaklarda dedikleri gibi oksijen maskesini önce kendinize, sonra çocuğunuza takmanız gerekiyor. Kendinize iyi bakmazsanız bir başkasına da iyi bakamazsınız. Ayrıca, çocuğunuz her hareketinizi taklit edebilir ve sizinle benzer şekillerde davranabilir. Dolayısıyla çocuğunuza kendisine de şefkat göstermesi ve öz bakımına dikkat etmesi gerektiğini öğretmek istiyorsanız sizin de ona örnek olacak şekilde davranmanız gerekiyor.

  1. Dünya tehlikeli bir yer ve çocukların 7/24 korunmaya ihtiyacı var. (Yanlış)
Her ne kadar dünyada korkutucu olaylar yaşandığını görsek de çocuğunuzu sürekli korumaya çalışmak pek de gerçekçi bir çaba olmuyor. Çocuğunuzu güvende tutabilmek için yapabileceğiniz en yararlı şey, ona kendine ve etrafındakilere iyi bakarsa ve uyması gereken temel kurallara uyarsa yeterince güvenli bir hayatı olacağı hissini aşılamaktır.

Bunları öğrettikten sonra çocuğunuzu kontrollü bir biçimde özgür bırakmanız ve keşfetmesine izin vermeniz onun yararına oluyor. Elinden tutarak onun için en iyisi olduğunu düşündüğünüz şeyleri onun yerine yapmak, çocuğunuzu size muhtaç kılıyor ve yalnız kaldığında afallamasına sebep oluyor. Asıl tehlike de buradan doğuyor; çünkü her şeyi sizden bekleyen çocuklar, kendilerini nasıl koruyacaklarını öğrenemiyorlar.

Bu sebeple çocukların yaşlarına uygun biçimde, yavaş da olsa emin adımlarla, daha bağımsız bir hayatı deneyimleyerek öğrenmelerini teşvik etmek; onları korumak için atılabilecek en sağlıklı adım oluyor.

  1. Ebeveynlik kendiliğinden gelen bir beceridir. (Yanlış)
Çoğu insan çocuk sahibi olmak doğal bir süreç olduğu için bu fikri kolayca benimsiyor. Ancak bu fikir, kişide "Artık bir ebeveyn olduğuma göre çocuklara dair her şeyi bilmeliyim." algısı uyandırdığı için özellikle yeni ebeveynlerin, kendilerini yetersiz hissetmelerine yol açıyor.

Aslında sizin en iyi bildiğiniz şey kendi çocuğunuzdur ve öyle de olmalıdır. Ebeveynlik rolünüz, bebeğiniz doğduğu an onunla birlikte ortaya çıkıyor. Dolayısıyla, önceden bir fikriniz olmayan bu yola bebeğinizin doğumuyla çıkıyorsunuz ve onun büyümesine paralel bir şekilde siz de gelişiyorsunuz.

Bu yolda herkes size nasıl daha iyi ebeveyn olacağınıza dair demeçler veriyor olabilir. Ancak bu tür baskıların altında ezilmek yerine bu yazıyı okuyor olarak bile çocuğunuzun gelişimi için yararlı şeyler yapıyor olduğunuzu düşünerek kendinizi rahatlatabilirsiniz. Ayrıca zorlandığınızı hissettiğiniz anlarda yardım istemenin de en temel haklarınızdan olduğunu unutmayın.

  1. Her ebeveynin sonu kendi ebeveyni gibi olur. (Yanlış)
Bu, aslında farkındalık seviyenize bağlı olarak hem doğru hem de yanlış olabilecek bir ifade. Eğer ebeveynlerinizin sizi nasıl yetiştirdiklerinin farkında değilseniz ve kendi çocuğunuzu nasıl yetiştireceğiniz konusunda kafa yormuyorsanız büyük ihtimalle kendi ebeveynlerinizi örnek alacaksınız. Ancak, ebeveynlerinizin sizi yetiştirme şeklinden dolayı çocukluğunuzda hissettiklerinizin ya da yaşadığınız zorlukların farkındaysanız, kendi çocuğunuza bunları yaşatmaktan kaçınabilirsiniz. Daha bilinçli bir şekilde çocuğunuza nasıl ebeveynlik yapmak istediğinize karar verebilir ve kendinizi bu konuda her zaman geliştirebilirsiniz.

  1. Çocuğumun dayanıklılık geliştirmesi için onu zorluklarla baş başa bırakmam ve her daim şefkat göstermemem gerekir. (Yanlış)
Kişinin dayanıklılık (resilience) geliştirmesinin en önemli koşullarından biri; destekleyici, şefkatli ve ona sevgi gösteren ilişkilerinin olmasıdır. Bu ilişkiler de bebekler ve çocuklar için bakım verenleriyle, genellikle de ebeveynleriyle kurdukları ilişkiler oluyor. Zorluklar, problemler ve acılar çocuğunuzun karşısına hayatının her döneminde çıkabiliyor; ancak bu zorluklarla baş etme becerisi, onları destekleyecek en az bir yetişkinin yanlarında olduğunu bildiklerinde artıyor. Yani, çevrelerinde destekleyici bir yetişkin olan çocuklar, zorluklar karşısında çok daha etkili ve sağlıklı başa çıkma stratejileri geliştirebiliyorlar. Bu nedenle, çocuğunuzun karşılaştığı zorluklarla tek başına mücadele etmesi konusunda onu zorlamaktansa, onun yanında olduğunuzu ona hissettirerek o problemi çözmesine yardımcı olmak daha etkili bir yol olabilir.

[1] Huang, M. Y. & Hunt, B. (2020). Doctors debunk 16 myths about raising kids. Business Insider. Retrieved from: https://www.businessinsider.com/experts-debunk-16-myths-about-parenting-younger-children-toddlers-2020-3
[2] (2016). 8 Things to Remember about Child Development. Center on the Developing Child at Harvard University. Retrieved from: www.developingchild.harvard.edu.

Benzer yazılar

Mother and Child by Katie M. Berggren

Aile İçinde Öğrendiğimiz İlişki Modeli Gelecek Romantik İlişkilerimize Nasıl Yansıyor?

Hepimiz ilişki kurmanın farklı yollarını ailemizde öğreniyoruz. Ancak öğrendiğimiz bu yollar her zaman bizi mutlu etmeyebiliyor.

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!
Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.
Yellow Bird- David Hettinger

Travma Geçmişi Olan Ebeveynler

Yaşanan travmatik olaylar kişilerin davranışlarını doğrudan etkileyebiliyor. Peki, bu travmalar kişinin ebeveynliğini nasıl etkiliyor?
Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.

Ebeveynleşme Travması

Çocukken gereğinden fazla üstlenilen yükler, ebeveynleşmemize neden olunuyor ve travmatik etkiler bırakıyor. İşte 10 maddede ebeveynleştirme travması.

Yanıldığımız 7 Durum

Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.
Tantrum Painting- Kelci Pauk

Çocuğum Neden Öfke Nöbetleri Geçiriyor?

Çocuklar duygularını öfke nöbetleri aracılığıyla ifade edebiliyorlar. Öfke nöbetleri sırasında çocuğunuza nasıl yardımcı olabilirsiniz?
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!

footer