Çocuk Gelişiminde Babanın Rolü ve Önemi

R. Pınar Karan

R. Pınar Karan

Çocuk Gelişiminde Babanın Rolü ve Önemi

Father and Child - Sheri Gee

Father and Child - Sheri Gee

Araştırmalara göre çocuklarının hayatında aktif bir rol alan babalar, çocuklarının duygusal ve sosyal gelişimleri, iyilik halleri ve öz saygılarına katkıda bulunuyor. Bebeklerinin ağlamalarına tepki veren, onları kucaklarında tutan ve temel ihtiyaçlarını temin eden babaların, çocuklarının öz güvenleri üzerinde olumlu bir etkisi olduğu görülüyor. Pek çok çalışma, çocukların okuldaki performansları ile destekleyici bir baba figürü arasında kayda değer bir ilişki olduğunu gösteriyor. Babaları tarafından övülen, sarıp sarmalanan ve üzüldüğünde rahatlatılan çocukların okulda daha başarılı olduğu görülüyor. Üstelik araştırmalara göre, çocuklarıyla aynı evi paylaşmayan babalar da çocuklarının hayatlarında aktif oldukları sürece yine onların gelişiminde kalıcı ve olumlu bir rol oynayabiliyorlar. Babaların çocuklarının hayatında olumlu ve destekleyici bir rol edinmelerine yardımcı olacak bazı önerileri derledik:
relate-banner

  1. Güven oluşturun.
Çocuğunuzun sizin yanınızda güvende hissetmesi için her zaman onunla konuşmanız gerekmiyor. Çocuğunuzu kucağınızda tutmak veya ona sarılmak da aranızdaki bağın güvenli olduğunu göstermeniz için yeterli olabiliyor. Bunun yanı sıra çocuğunuza şarkı söyleyebilir ya da kitap okuyabilirsiniz. Aranızda kurulacak olan güvenli bağın, çocuğunuza hayatı boyunca etkisi olabileceğini unutmayın.

  1. Yanında olun.
Burada fiziksel olarak çocuğun yanında olmaktan bahsediyoruz. Çocuğunuzla bir arada bulunmak aranızdaki bağı güçlendirecektir. Örneğin, çocuğunuzu hastanedeki kontrollerine ya da hafta sonu spor etkinliklerine siz götürebilirsiniz. Çocuğunuz babasının yanında olduğunu görerek rahatlayacaktır.

  1. Başkalarına danışın.
Eğer ilk çocuğunuzu kucağınıza aldıysanız aklınızda pek çok soru olabilir. Kendinizi fazlasıyla stresli hissediyor ve ne yapacağınızı ya da yapmanız gerektiğini bilmiyor olabilirsiniz. Aklınızdakileri daha önce baba olmuş arkadaşlarınıza veya doktorunuza danışabilirsiniz. Alt değiştirmek gibi önemli beceriler için verilen kurslara katılabilir veya internet üzerinden videolar izleyebilirsiniz.

  1. Birlikte eğlenin.
Çocuğunuzla favori bir aktivite belirleyin. Bu aktivite atçılık, top oynama, yüzme ya da puzzle gibi aklınıza gelen herhangi bir aktivite olabilir. Yapılan araştırmalara göre, bu tarz aktiviteler baba ve çocuk arasındaki bağı kuvvetlendiriyor. Bu tarz aktivitelerin katkıları sadece baba ve çocuk ilişkisi ile sınırlı değil. Fiziksel temas içeren oyunları babalarıyla oynayan çocukların, arkadaşları arasındaki popülerliğinin daha fazla olduğu da görülüyor.

Özetleyecek olursak babaların çocukların gelişimindeki rolü oldukça önemli. Bu rolün çocuğunuz üzerinde olumlu olması için sadece televizyon karşısında birlikte bulunmak yerine, çocuğunuzla daha çok bir arada aktif zaman geçirebilirsiniz.

[1] Topatan, E. (ndd.). Babaların çocuk büyütmedeki rolü. Yakın İlişkiler. Retrieved from http://www.yakiniliskiler.com/blog_post.php?entry_number=2004
[2] (ndd.). Involved fathers provide key benefits to kids. Kidcentral Tn. Retrieved from https://www.kidcentraltn.com/content/kidcentral/support/full-family-support/involved-fathers-provide-key-benefits-to-kids.html

Benzer yazılar

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!
Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.
Deseos - William Sergeant Kendall (1892)

Destek İstemekte Neden Bu Kadar Zorlanıyoruz?

Destek almak zayıflık mıdır? Profesyonel destek alırsak toplumdan dışlanır mıyız? Kimlerden destek isteriz? Ya aradığımız desteği alamazsak?
Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.
burn with desire - Billy Dinh (2020)

Terapiye Gitmeniz Gerektiğini Gösteren 9 İşaret

Terapiye gitmeli miyim? Ne zaman terapiye başlamalıyım? Bu soruları bazen hepimiz kendimize soruyoruz. Cevap bulmanıza yardımcı olacak işaretleri yazdık!
Vampire - Edvard Munch

Ait Hissetmenin Özlemini Duyuyor Musunuz?

Ait olma hissine, sahip olduğumuz her ilişki içinde ihtiyaç duyuyoruz. Bu yazımızda aidiyet hissinin yaşamımızdaki yerinden bahsediyoruz.

Ebeveynleşme Travması

Çocukken gereğinden fazla üstlenilen yükler, ebeveynleşmemize neden olunuyor ve travmatik etkiler bırakıyor. İşte 10 maddede ebeveynleştirme travması.
Never Lettin Go - Cbabi Bayoc

İlk Aşk veya İlk Nefret: Babalar Ve Kızları

Kız çocuklarının babalarıyla kurdukları ilişkinin partner seçimlerine, vücut algılarına ve cinselliklerine yansımalarını inceliyoruz.
Tantrum Painting- Kelci Pauk

Çocuğum Neden Öfke Nöbetleri Geçiriyor?

Çocuklar duygularını öfke nöbetleri aracılığıyla ifade edebiliyorlar. Öfke nöbetleri sırasında çocuğunuza nasıl yardımcı olabilirsiniz?
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.

footer