Bebeklerin ve Çocukların Gelişimi

R. Pınar Karan

R. Pınar Karan

Bebeklerin ve Çocukların Gelişimi

Black Mountain Story - Philip Geiger

Black Mountain Story - Philip Geiger


relate-banner

İlk yürüyüşünü hiç unutamam. İlk kelimesi baba oldu. Tuvalet eğitiminde çok zorlandık. Okuldaki arkadaşlarından çok memnun. Bu cümleler size de tanıdık geldi mi? Okuduklarınız arasında halihazırda söyledikleriniz ya da söylemeyi umduklarınız olabilir. Bu cümleler, bir çocuğun gelişim sürecini ifade eden örneklerden sadece birkaçı.

Bebeklerin ve çocukların gelişimleri anne karnındayken başlıyor ve doğumdan sonra da hız kesmeden devam ediyor. Ergenlik dönemine kadar uzanan bu sürecin ebeveynler tarafından takip edilmesi kimi zaman güç olabiliyor. Araştırmacılar, bu sürecin ebeveynler tarafından takip edilebilmesi için yaşlara bağlı "dönüm noktaları" belirliyorlar. Bu noktalar sayesinde ebeveynler hem gelişim süreci hakkında fikir sahibi oluyor hem de olası problemleri kolaylıkla fark edebiliyor. Tüm bu gelişim türlerinden bahsederken her çocuğun gelişim sürecinin kendine has olduğunu da hatırlatmak gerekiyor.

  • Fiziksel gelişim
Fiziksel gelişim, bebeklerin doğumlarından itibaren bedenlerinde gerçekleşen değişimleri kapsıyor. Motor becerileri olarak da bilinen bu gelişim türü, sinir ve kas sistemlerinin gelişmesi, organların büyümesi ve doğum sonrası refleksleri içeriyor.

  • Bilişsel gelişim
Bilişsel gelişim, bebeklerin dünyayı algılamasını da içeren tüm zihinsel becerilerini oluşturuyor. Bebekler, doğdukları andan itibaren çevrelerindeki yetişkinlerin surat ifadelerine bakıyorlar ve aslında onları taklit ediyorlar. Aynı zamanda, etraflarındaki kişilerin yüzlerini hatırlıyor ve yabancıların yüzlerini ayırt etmeye başlıyorlar.

  • Dil gelişimi
Dil gelişimi, bebeklerin konuşma becerisi kazanma sürecini kapsıyor. Bebekler, ilk aylardan itibaren ses tonlarını değiştirebiliyorlar. Örneğin, ağlarken kimi zaman seslerini yükseltirken kimi zaman alçaltıyorlar. Ek olarak yetişkinlerin anlam veremedikleri ve herhangi bir anlamı olmayan kelimeler türetebiliyorlar. Bu beceriler uzun vadede konuşmalarına yardımcı oluyor.

  • Sosyal ve duygusal gelişim
Sosyal ve duygusal gelişim, bebeklerin ve çocukların kendilerini ifade etmelerini, etraflarındaki kişilerle iletişim kurmalarını ve duyguları tanımalarını sağlıyor. Sosyal ve duygusal gelişim sayesinde çevrelerinden gelen ipuçlarını yorumlayabilen bebekler, buna göre verecekleri tepkileri de belirleyebiliyorlar. Örneğin, onlara gülümseyen bir insana gülümseyerek cevap vermeyi tercih ediyorlar.

[1] Gömleksiz, P. (ndd.) Bebeklik ve erken çocukluk döneminde dönüm noktaları. Yakın İlişkiler. Retrieved from: http://www.yakiniliskiler.com/blog_post.php?entry_number=2009
[2] (ndd.). Understanding child development. Psychology Today. Retrieved from: https://www.psychologytoday.com/us/basics/child-development

Benzer yazılar

Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Jaro-Zbijar

3-5 Yaş Dil Gelişimi

3,4 ve 5 yaşlarındaki çocuklar neleri anlıyor, öğrendikleri kelimeleri nasıl kullanıyorlar ve nasıl cümleler kurabiliyorlar?

Bağlanma Hakkında Kitaplar

Bağlanma stilleri hem kendimizle hem de çevremizdekilerle kurduğumuz ilişkileri etkiliyor. Biz de bağlanma hakkındaki kitapları derledik!
Untitled - Essam Marouf

Romantik İlişkilerde Empati Kurabilmek

Romantik ilişkilerde empatinin önemini bilmek kadar, nasıl empati kuracağımızı bilmek de ilişki memnuniyeti konusunda önemli rol oynuyor.
Sophie Lécuyer

Ebeveyn Olarak Psikolojik Yardım Almak

Psikolojik yardım alan bir ebeveynseniz bunu çocuğunuzla paylaşmak konusunda çekinceleriniz olabilir. Bu konuda içinize su serpmeye geldik!
Inna Montano

Çocuk Sahibi Olduktan Sonra İlişkiyi Canlandırmak

Birçok ebeveynin kurduğu cümle: "Çocuktan sonra birbirimizin yüzünü unuttuk!". İlişkinizi yeniden canlandırmak için ne yapabilirsiniz?
Tijana Draws

Oyun Rehberi

Çocuğunuzla oynadığınız oyunları daha keyifli hale getirecek ve oyun davranışlarınıza katkı sağlayacak bir oyun rehberi hazırladık.
Shy- Sir Lawrence Alma Tadema

Partnerlerin Sorun Çözme Becerilerinin İlişkiye Etkileri

Tartışmalar sağlıklı bir şekilde çözülemediği zaman ilişkiye zarar verebiliyor. Sorun çözme becerilerimiz bu süreci nasıl etkiliyor?
Anna Nordgren

'İdeal' anne duyarlı anne midir?

Duyarlı annelik çocukların fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarına karşı duyarlı olmak olarak tanımlanıyor. Duyarlı anneliği neler etkiliyor?
Babies from One Month to 24 Months - Nina Leen (1942)

Tuvalet Eğitimi Öncesinde Bilmeniz Gerekenler

Tuvalet eğitimi önemli olduğu kadar zor ve hassas bir süreç. Bu süreci sağlıklı yönetebilmek için öncesinde biraz bilgi edinmekte fayda var.

footer