Ailemizle Siyaset Konuşmanın Sağlıklı Bir Yolu Var Mı?

kategori

Yakın İlişkiler

Ailemizle Siyaset Konuşmanın Sağlıklı Bir Yolu Var Mı?

Son zamanlarda hepimizin gündeminde olan siyaset, aileler arasında tartışıldığında ayrışmaya neden olabilecek bir konu. Huzurlu giden bir akşam yemeği, bir anda siyaset üzerine hararetli tartışmaların döndüğü bir yere varabiliyor. Siyasi görüşlerimiz her zaman sevdiklerimizin düşünceleriyle aynı olmayabilir ve bu konuda tartışabiliriz elbette. Fakat bazen bu tartışmalar ilişkilerimize zarar verebilecek etkileşimlere varabiliyor. Peki, o zaman siyaset konuşmalarını aile ilişkilerimize zarar vermeden nasıl gerçekleştiririz?

1- Açık Görüşlü Olun.

Aile bireylerinizin görüşlerine katılmadığınıza emin olsanız bile neden böyle düşündüklerini merakla dinlemek tartışmanın seyri açısından faydalı olacaktır. Bunu yapmak, yeni bir bakış açısı kazanmanızı da sağlayabilir.

2- Aktif Dinlemeyi Deneyin.

Karşınızdaki kişinin söylediklerini ona geri yansıtmayı deneyin. Yani, duyduklarınızı içine kendi yorumunuzu katmadan yeniden ifade edin. Bu, etkin dinlemeyi ve daha üretken konuşmalar yapmayı başarmanın bir yolu olabilir.

3- Mizahı Kullanın.

Mizah, hararetli seyreden tartışmaları hafifletmenin harika bir yoludur. Ancak siyasi konuşmalara mizah katarken alaycı bir dilden veya partizan bir mizahtan kaçındığınıza emin olun.

4- Yargılayıcı/Küçümseyici Olmayın.

“Nasıl böyle düşünebilirsin? Sen çok yanlış yönlendirilmişsin." gibi cümleler kullandığımızda, kendimizi ve fikirlerimizi üstün kılmış oluyoruz. Bu da karşımızdaki kişiye kendisini yargılanmış ve küçümsenmiş hissettirebiliyor ve savunmaya geçmesine sebep olabiliyor. Bu tarz konuşmalarda yargı dağıtmamak adına üslubunuzu ve söylemek istediklerinizi doğru ifade edip etmediğinizi iki kez düşünün.

5- Beden Dilinizin Farkında Olun.

Araştırmalar, kelimelerin iletişimimizin yaklaşık %20'sini oluşturduğunu gösteriyor. Bu da iletişim kurduğumuz insanların bizden anladıklarının çoğunun söylemediklerimizden kaynaklandığı anlamına geliyor. Vücut hareketimiz ve duruşumuz, kurduğumuz göz teması, mimiklerimiz, ses tonumuz gibi ayrıntılar karşımızdaki kişiye farklı izlenimler verebilir. Konuşurken eğilmemeye veya onların alanını işgal etmemeye dikkat edebilirsiniz. Çünkü bu hareketler karşınızdaki kişiye köşeye sıkışmış hissettirebilir ve savunmaya geçmelerine sebep olabilir.



6- Kişisel Sınırlarınızı Koruyun.

İçinde bulunduğunuz konuşma sizi bunaltmaya başladıysa veya kişisel sınırlarınıza müdahale edildiğini hissediyorsanız ara vermeniz gerektiğini söyleyebilirsiniz veya tartışmadan sakince çekilebilirsiniz.

7- Nerede Duracağınızı Bilin.

Sesinizin yükseldiğini ve gergin hissetmeye başladığınızı fark ediyorsanız birkaç derin nefes almak veya konuşmadan sakince çekilmek size iyi gelebilir. Bu sayede kimse kırılmadan ve bunalmadan konuşmayı bitirebilirsiniz.

8- Hatalarınızı Kabul Edin.

Sözleriniz karşınızdaki kişiyi kırdıysa içten bir özür ile incinmiş duyguları onarmanız konuşmanın sağlıklı bir şekilde seyretmesi için çok önemli olabilir.relate-banner

Adcox, S. (2022, May 26). Don’t let political disagreements wreck your family. Verywell Family. https://www.verywellfamily.com/when-families-disagree-about-politics-4112342
Shelly Johnson-Choong, M. (2021, June 25). Is it possible to talk about politics with family? 10 tips for having discussion without contention. LDS Living. https://www.ldsliving.com/is-it-possible-to-talk-about-politics-with-family-10-tips-for-having-discussion-without-contention/s/94451

Benzer yazılar

Ailemizle Siyaset Konuşmanın Sağlıklı Bir Yolu Var Mı?

Siyasi görüşlerimiz her zaman sevdiklerimizin düşünceleriyle aynı olmayabilir ve bu konuda tartışabiliriz elbette. Ancak siyaset konuşmalarını aile ilişkilerimize zarar vermeden nasıl gerçekleştiririz?

Bu Ne Biçim Özür?

Bazen partnerimiz bizden özür dilediğinde ya da biz ondan özür dilediğimizde “Bu ne biçim özür!” diye karşılık alabiliyor ya da verebiliyoruz. Bunu işitmemenin ya da söylememenin bir yolu ise ilişkinizdeki farklı özür dileme biçimlerini bilmek ve bunlara hakim olarak özür dilemekten geçiyor.

Cinsellik Nasıl Planlanmalı?

Cinselliği nasıl planlayabiliriz? Cinselliğin planlanması zannettiğimiz gibi cinselliğin spontaneliğini bozan bir durum olmayabilir mi?

Cinsellik Neden Planlanmalı?

İki taraf da cinselliğin devam etmesine istekliyse işlerin şansa bırakılmaması ve cinselliğin planlanması ilişki kalitesinin devamlılığı açısından alınabilecek olumlu bir aksiyon oluyor.

The End of the F***ing World

Ergenlik dönemindeki iki gencin yaşadıkları travmatik deneyimlerin kendileriyle ve başkalarıyla olan ilişkilerini nasıl şekillendirdiğine odaklanan, kara mizah ve dram türünde bir mini dizi izlemek ister misiniz?

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!

Sorunun Kimde Olduğunu Ben Nereden Bileyim?

İlişkilerinizde oluşan problemler karşısında “sorun sahiden de bende mi?” diye soruyorsanız yazımıza bir göz atmanızı öneririz.

Çatışmalar En İyi Ne Zaman Çözümlenir?

Siz de son zamanlarda hayatınızda pek çok çatışmayla başa çıkmaya çalışıyorsanız bu yazı tam size göre!
Consolation - Edvard Munch (1907)

Romantik İlişkilerde Cinsel Hayat ve İletişim

Romantik ilişkide cinsel hayatın iyi olması için partnerlerin sürekli açık iletişim kurması gerekiyor. Nasıl diye merak ediyorsanız cevapları yazıda!
Deseos - William Sergeant Kendall (1892)

Destek İstemekte Neden Bu Kadar Zorlanıyoruz?

Destek almak zayıflık mıdır? Profesyonel destek alırsak toplumdan dışlanır mıyız? Kimlerden destek isteriz? Ya aradığımız desteği alamazsak?

footer