1. Duygusal açlık hissettiğinizde size iyi hissettirebilecek başka şeyleri düşünün: Olumsuz duygularla baş ederken en alışık olduğumuz şekilde kendimizi yatıştırmayı deneyebiliyoruz. Tıpkı yemek gibi! Bir sonraki sefer açlığınızın duygusal olabileceğinizi hissettiğinizde duygularla baş etmek için başvurabileceğiniz farklı yolları belirleyin. Bunlar sevdiğiniz birini aramak, yürüyüşe çıkmak, güzel bir film izlemek, banyo yapmak gibi kolay uygulanabilir aktiviteler olabilir.
2.Yeme İsteği Geldiğinde Kendinize 5 Dakika Verin: Yemek yemek günlük rutinimizin içinde olduğundan çoğunlukla otomatik bir eylem olarak gerçekleşiyor. Bu nedenle neden yemeğe başvurduğumuzu fark edemeyebiliyoruz. Bu farkındalığı kazanabilmek için yemek dürtüsü geldiğinde kendinize beş dakika verin ve neden yemek istediğinizi düşünün. Böylece eyleminiz hakkında farkındalık kazanarak daha sağlıklı veya bilinçli bir seçim yapabilirsiniz.
3.Öğünlerinizi Planlayın ve Atlamayın: Duygusal açlık fiziksel açlıkla birleştiğinde içinde bulunduğumuz durumla baş etmek daha zor olabiliyor. Bu nedenle öğün atlamadığımızdan, hatta sağlıklı ara öğünlerle fiziksel açlığımızı doyurduğumuzdan emin olursak duygusal açlığımızı daha kolay yönetebiliyoruz. Öğünleri günlük ya da haftalık şekilde önceden planlamak ve gerekli malzemeleri edinmek bu yolda bize yardımcı olabiliyor.
4.Hedeflerinizi hatırlayın: Duygusal yemeyle mücadele etmeye birçok sebepten dolayı karar vermiş olabilirsiniz. Fiziksel sağlığı korumak, problemleri yemeyle bastırmak yerine sorunun özüne odaklanmak, maddi yükü azaltmak… Sizin sebebiniz hangisi veya hangileri? Eğer bir şeyi neden yaptığımızı belirlediysek zor zamanlarda kendimize bu amacı hatırlatarak güç kazanabiliyoruz. Bu nedenle yeme dürtüsü ağır bastığında kendinize neden duygusal yemekten uzak durmak istediğinizi ve bunun sizin için önemini hatırlatın.
