Olumlamalar, negatif düşüncelerden sıyrılmamızı sağlayan çok basit cümlelerden oluşuyor. “Ben güçlüyüm.” “Kendi değerimi kendim belirleyebilirim” gibi cümleler güçlü ve hayatımızın kontrolüne sahip olduğumuzu bize hatırlatıyor ve bu şekilde toparlanıp devam etmemizi sağlıyor. Aynı zamanda bizi kendimizi geliştirmeye, daha sağlıklı bir yaşam biçimine sadık kalmaya yönelten olumlamalar, bu sayede kendimize karşı duyduğumuz şüpheyi ve kendimizi sabote etme içgüdümüzü bir kenara bırakmamıza da vesile olabiliyor.
Olumlamaların işe yarayıp yaramadığına dair süregelen tartışmalar, bu sürecin sihirli bir değnekle gerçekleşmediğini ortaya koyuyor. Olumlamalar, bazı cümleleri dile getirmenin yanı sıra bakış açımızı değiştirmeyi ve hedeflerimiz için çalışabilmeyi de içeriyor. Araştırmalara göre, olumlamalar beynimizin ödül sistemini harekete geçirip duygusal acıyı tecrübe etme biçiminizi etkiliyor. Bu süreç, hissedebileceğimiz maksimum seviyedeki stresi kontrol altında tutmamıza ve zor zamanların üstesinden gelmemize yardımcı olabiliyor. Bu sayede başarılı ve mutlu olma yolunda kendimizi sabote ettiğimiz davranışlarımızı da azaltmamızı sağlayabiliyor. Olumlamalar ayrıca belirsizlikle başa çıkmamıza ve öz değerimizi artırmamıza da destek olabiliyor.
Gerçeklik algımız da olumlamaların işe yaramasında aktif rol oynuyor: Zihinlerimiz gerçek ile hayal arasındaki farkı her zaman ayırt edemeyebiliyor. Olumlayıcı ifadeleri düzenli olarak tekrarlamak, beynimizi hayallerimizin gerçek olduğuna ikna etmemize ve böylece hayal ettiklerimiz için daha fazla çabalamamıza yardımcı olabiliyor.
Yine de biliyoruz ki eğer harekete geçmez ve elimizden gelenin en iyisini yapmazsak olumlamalar çok da fazla işe yaramıyor. Bu noktada, olumlamaların en önemli etkilerinin içimizdeki eleştirel iç sesi susturmak, öz saygıyı yükseltmek ve motivasyonu artırarak bizi harekete geçirmek olduğunu söyleyebiliyoruz. Bununla birlikte, eğer iyileşmemiş travmalarımız varsa ve mental olarak zor zamanlarda geçiyorsak olumlamalar işe yaramayabiliyor. Böyle bir durumda, bir uzmandan yardım almayı asla ertelemememiz gerektiğini de hatırlatmak istiyoruz.
Son olarak, işte sizi daha huzurlu hissettirebilecek birkaç olumlama:
- Bu zor durumun üstesinden gelebilecek kadar güçlüyüm.
- Bu zor durumla başa çıkabilecek beceri ve yeteneklere sahibim.
- Beni rahatsız etseler de bütün duygularımı oldukları halleriyle kabul ediyorum.
- Kendime inanıyorum ve hedeflerime ulaşabilirim.
- Kendime güveniyorum ve içgüdülerimi takip ediyorum.
- Her geçen gün kendimin daha iyi bir versiyonu haline geliyorum.
- Sevgi ve saygıyı hak ediyorum.
- Ben değerliyim ve çevreme fayda sağlıyorum.
