İlişkimize Zarar Veren 7 Düşünce Kalıbını Nasıl Değiştiririz?

kategori

Yakın İlişkiler

İlişkimize Zarar Veren 7 Düşünce Kalıbını Nasıl Değiştiririz?

Zihnimizden geçen, zaman zaman da geçip gitmeden kalan düşünceler partnerimizle aramızdaki ilişkiyi önemli ölçüde etkiliyor. Özellikle zihnimizde dönen bazı düşünce kalıpları partnerimizle aramızda çatışmalar ve hatta ayrılıklar yaşamamıza sebep olabiliyor. Gelin birlikte bize ve ilişkimize zarar veren bu düşünce kalıplarına ve bu kalıpları nasıl değiştirebileceğimize bakalım.

1. Aşırı genelleme


Bir durum oluştuğunda geçmişteki bir örnek üzerinden yola çıkarak o durumun her durum için geçerli olduğunu varsayıyoruz. Ancak geriye dönüp baktığımızda gerçeklerin daha farklı bir şekilde seyrettiğini görebiliriz. Bunun için de otomatik düşüncelere kapılmadan önce kanıtları gerçekçi bir şekilde değerlendirmemiz gerekiyor.

2. Felaketleştirme


Genellikle içerisinde bulunduğumuz durumun gerçekte olduğundan çok daha kötü olduğuna inanıyoruz. Ancak acele etmeden önce durup durumu daha bütünlüklü bir şekilde görmeye çalışmak, olumsuz yönleri kadar olumlu yönlerinin de olduğunu görmemizi sağlayabilir.

3. Kişiselleştirme


Bazen aslında bizimle ilgisi olmayan olayların tamamen bizimle ilgili olduğuna inanabiliyoruz. Bu da kendimizi suçlanmış hissetmemize yol açabiliyor. Böyle anlarda durup kendimize partnerimizin davranışının bizden kaynaklanıp kaynaklanmadığını veya bize yönelik olup olmadığını sorduğumuzda olayı kişisel algılamayı bırakabiliyoruz.

4. Duygulara kapılma


Genellikle otomatik olarak duygularımızın davranışlarımızı yönlendirmesine izin veriyoruz. Bu da dürtüsel davranışlar sergilememize sebep olabiliyor. Oysaki duygularımızın bize verdikleri sinyalleri sakin bir şekilde anlamaya çalışıp sonradan bu sinyallerin üzerine düşünmemiz daha sağlıklı davranışlar sergilememizi sağlayabilir.

5. Fazla kontrolde hissetme


Zaman zaman gerçekte olduğundan daha fazla güce sahip olduğumuza inanabiliyoruz. Ama bu düşünce kendimize çok yüklenmemize yol açabiliyor. Bu nedenle bir olay üzerinde sahip olduğumuz kontrol miktarını gerçekçi bir şekilde sorguladığımızda başkalarının duygu, düşünce ve davranışlarını kontrol edemeyeceğimizi görebilir ve rahat edebiliriz.

6. -meli, -malı şeklinde düşünme


Bazen her şeyin tam da istediğimiz şekliyle olması gerektiğini düşünebiliyoruz. Ancak ilişkimizde işler öyle yürümediğinde hayal kırıklığına uğrayıp partnerimize öfkelenebiliyoruz. Bunun yerine isteklerimizi açık bir şekilde dile getirmekle birlikte daha esnek bir kafa yapısına girebildiğimizde ilişkimizde daha yapıcı davranışlar sergileyebiliyoruz.

7. Zihin okuma


Zaman zaman partnerimizin ne düşündüğünü bildiğimizi varsayıyor ve davranışlarımızı buna göre şekillendiriyoruz. Ama çoğunlukla bu varsayımlar doğru olmamakla birlikte çatışmalara neden oluyor. Bu varsayımlara kapılmak yerine onlara meydan okuduğumuzda ve parterimize gerçekten ne düşündüğünü sorduğumuzda daha sağlıklı bir iletişim kurabiliyoruz.relate-banner

https://www.psychologytoday.com/us/blog/think-act-be/202205/how-to-change-7-thought-patterns-that-hurt-your-relationship

Benzer yazılar

İlişkilerdeki 4 Alarm Verici İşaret

Romantik ilişkilerimizde büyük sorunlar baş göstermeden önce genellikle bize küçük ve gizli bazı uyarı işaretleri veriyorlar. Bu işaretler hakkında farkındalık kazanmak hem sağlığımızı korumamıza hem de daha olumlu ilişkilere adım atmamıza yardımcı olabilir.

“Ve Sonsuza Dek Mutlu Yaşadılar…”

Bir ilişkiye, çoğu zaman “sonsuza dek mutlu yaşamak” gibi beklentilerle başlarız. Ancak bu beklentiler karşılanmayınca hayal kırıklığına uğrayıp öfkelenir, hatta belki bazen o ilişkide olmaktan pişmanlık bile duyarız.
Ron Hicks

Tartışsak da Beraberiz

Hiç tartışılmayan bir ilişki güzel olurdu, öyle değil mi? Aslında tam olarak öyle değil. Tartışmalar sağlıklı yapıldığında ilişkimize çok iyi geliyor. Gelin birlikte bakalım.

İkinci Kez Aşık Olmanın Bize Getirdikleri

Her aşk hikayesi farklı olsa da aşkı yeniden bulma deneyimlerimizdeki çoğu süreç ortak. Bunlardan dördünü sizin için listeledik!

Kaygı Flört Etmemize Engel Değil

Yüksek düzeyde kaygıya veya kaygılı bağlanma stiline sahip olmak zaman zaman kendimizi sabote etmemize ve geçmişteki olumsuz deneyimlerimize saplanıp kalmamıza sebep olabiliyor. Peki kendimizi sabote etme halinin üstesinden gelmek için neler yapabiliriz?
Ron Hicks, 1965

İlişkide Sadakatsizlik Yaşanması

Romantik ilişkilerin sonunu getiren en temel sebeplerden biri olan sadakatsizlik nasıl gerçekleşir? Herhangi biri aldatılmaktan sorumlu olabilir mi?

“Her şeyi son ana bırakıyorum.” Peki ya yaşamayı?

Ertelemek kronik ve otomatik bir hale geldiğinde bizim için zararlı bir davranış haline gelebiliyor. Kendimizi yalnızca görevlerimizi değil aslında yaşamın kendisini ertelerken bulabiliyoruz.

İlişkimize Zarar Veren 7 Düşünce Kalıbını Nasıl Değiştiririz?

Zihnimizde dönen bazı düşünce kalıpları partnerimizle aramızda çatışmalar ve hatta ayrılıklar yaşamamıza sebep olabiliyor. Gelin birlikte bize ve ilişkimize zarar veren bu düşünce kalıplarına ve bu kalıpları nasıl değiştirebileceğimize bakalım.

Hep Siz Mi Özür Diliyorsunuz?

Özür dilemek ilişkilerimizi olumlu bir şekilde etkilese de gereğinden fazla özür dilediğimizi fark ettiğimiz noktada durup düşünmemiz hem kendimiz hem de ilişkimiz için daha sağlıklı oluyor.

Acilen Sevgili Aranıyor!

Online dating uygulamalardan tanıştığımız kişileri çok hızlı bir şekilde tanıyıp ardından hemen buluştuğumuz bu dönemin artıları ve eksileri neler olabilir?

footer