Bu Ne Biçim Özür?

kategori

Yakın İlişkiler

Bu Ne Biçim Özür?

Partnerimizden özür dilemeyi bilmemiz kadar özrü nasıl dilediğimizi de bilmemiz önemli. Bazen partnerimiz bizden özür dilediğinde ya da biz ondan özür dilediğimizde “Bu ne biçim özür!” diye karşılık alabiliyor ya da verebiliyoruz. Bunu işitmemenin ya da söylememenin bir yolu ise ilişkinizdeki farklı özür dileme biçimlerini bilmek ve bunlara hakim olarak özür dilemekten geçiyor.

Özür dilemeyi temelde dört farklı kategoriye ayırabiliriz: İlki pasif-agresif, sadece özür dilemiş olmak için sarf edilen “Özür dilerim” kelimeleri. İçi bir miktar sinirle dolu olan bu özür, genelde bir özürden ziyade iğneleyici bir mesaj görevi görüyor. Örneğin, “Ben olsam buna kızmazdım ama seni aramadığım için özür dilerim.” demek kendi hatanızı fark ettiğinizi belirtmekten ziyade geçiştirmek istediğiniz mesajını gönderiyor olabilir.

İkinci özrümüz ise temel empati değerlerine değinilen bir özür olarak karşımıza çıkıyor.
Bu özür biçiminde partnerinizin üzüntüsünü ya da huzursuzluğunu fark ettiğinizi ve samimi olarak özür dilediğinizi görebiliyoruz. Küçük tartışmalar için kimseyi görmezden gelmeden özür dilemek istiyorsanız bu iyi bir seçenek olabilir. Örneğin, “Seni beklettiğim için çok özür dilerim.” demek kendi hatanızı farkettiğinizin sinyalini karşı tarafa veriyor.

Üçüncü özrü ise “kallavi özür” olarak nitelendirebiliriz.
Bu özür, sadece partnerinize olan bir özürden ziyade olaydaki kendi payınızı sesli olarak dile getirmenizi de gerektiriyor. Herhangi bir bahaneye sığınmadan ve sorumluluk alarak özür dilemek özellikle ciddi tartışmalara merhem olabilir. Örneğin, “En sevdiğin bardağını kırdığım için özür dilerim. O kadar riskli bir yere koymamam gerekiyordu. Senin bu bardakla olan bağını tamamen göz ardı edip kendi keyfime odaklandım.” demek samimi olarak üzgün olduğunuzu ve hatanızdan kaynaklanan pişmanlığınızı kelimelere sağlıklı bir biçimde döktüğünüzü gösteriyor.

Son olarak, “oyuncu özür” tamamen farkında olmadan yaptığınız masum hatalar esnasında kullanılabilir. Tabii, daha büyük bir kabahati bu şekilde kapatmaya çalışıyorsanız bu ilişkiye daha fazla zarar verebilir. Örneğin, eve geldiğinizde ekmek almayı tamamen unuttuğunuzu fark ettiğiniz o anda eğlenceli bir özür, ortamı yumuşatabilir.

Özür dilemenin farklı yollarını bilmek ve farklı tartışmalarda hangisinin size ve ilişkinize daha iyi geleceğini farkında olmak iletişiminizde çok büyük farklar

yaratabilir!relate-banner

Bu yazı Psychology Today’in “What Kind of Apology is this?!” metninden esinlenerek yazılmıştır. https://www.psychologytoday.com/intl/blog/the-other-side-of-relationships/202304/what-kind-of-apology-is-this

Benzer yazılar

Hep Siz Mi Özür Diliyorsunuz?

Özür dilemek ilişkilerimizi olumlu bir şekilde etkilese de gereğinden fazla özür dilediğimizi fark ettiğimiz noktada durup düşünmemiz hem kendimiz hem de ilişkimiz için daha sağlıklı oluyor.

Bu Ne Biçim Özür?

Bazen partnerimiz bizden özür dilediğinde ya da biz ondan özür dilediğimizde “Bu ne biçim özür!” diye karşılık alabiliyor ya da verebiliyoruz. Bunu işitmemenin ya da söylememenin bir yolu ise ilişkinizdeki farklı özür dileme biçimlerini bilmek ve bunlara hakim olarak özür dilemekten geçiyor.
Cempasúchil - San José Manialtepec (2020)

Özür Dilemek Neden Bu Kadar Zor?

Özür dilemek zayıflık mı, olgunluk göstergesi mi? Özür dilemenin ve hatalarını kabul etmenin neden zor olabileceğini anlattık.
No Name - Anthony van Dyck

Özür Dilemenin Psikolojisi

Bir hata yaptığımızda neden özür dilemekten çekiniriz? O adımı atmaktan bizi ne alıkoyar? Bu yazımızda özür dilemeyi inceliyoruz!
Fascination, Vienna - Kent Miles (1990)

Affetmek Ne Değildir?

Birisini affettiğimiz zaman aramızdaki ilişki derinden etkileniyor. Peki affetmek nedir ve ne değildir? 5 maddede inceleyelim!

Kendimizi Affetmenin 4 Adımı

Kendimizi affetmek neden bu kadar zor? Başkalarına karşı böylesine affedici olurken, konu kendimize geldiğinde neden bu denli acımasızız?

Kızım sen benim gibi olma!

Anneleri okuma yazma bilmeyen kadınlar, kız çocuklarının eğitimini nasıl teşvik ediyorlar?
Persuasion - Leonard Campbell Taylor

Romantik İlişkilerde İletişim ve Yakınlık

İyi ve pozitif bir iletişim başarılı yakın ilişkilerin önemli bir göstergesi ve ilişkilerin her aşamasında önem taşıyor.

Doğru bir özür neleri içerir?

Kimi zaman karşımızdaki kişiden özür diliyoruz fakat o özür karşı tarafa asla ulaşmayabiliyor. Peki nedir bu özrü geçersiz kılan şeyler?

Duygusal Patlamaların Bazı Olası Sebepleri

Bir anda fazla öfkeleniyor veya hiç beklenmedik anlarda fazla endişe mi yaşıyorsunuz? Bu duygu patlamalarının neden olabileceğini anlattık.

footer