Sosyoekonomik Düzey Farkı

kategori

Yakın İlişkiler

Sosyoekonomik Düzey Farkı

Sosyoekonomik düzey farklılıkları yaşam biçimimizi belirleyebildiği gibi romantik ilişkilerimiz üzerinde de etkili oluyor. Sosyoekonomik düzeyi yüksek çiftlerin daha yüksek oranda evlendiği ve boşanma oranlarının da daha az olduğu biliniyor. Bu kişiler kendilerini daha kolay ifade etme imkanı buldukları ortamlarda sosyalleşebiliyorlar. Bununla birlikte yaptıkları seçimler de daha çok başkalarından etkilenerek değil, başkalarından bağımsız motivasyonlarla gerçekleşiyor. 

Tüm bunlara karşılık düşük sosyoekonomik düzeye sahip çiftlerin romantik ilişkilerinde daha fazla zorlukla karşı karşıya kaldığı görülüyor. Bu kişilerin sahip oldukları ilişkiler daha az tatmin edici olabiliyor. 

Aslında baktığımızda kişilerin ilişkilerinden ne bekledikleri, temelde hiçbir sosyal sınıf farkından etkilenmiyor. O halde düşük SED'li çiftler neden ilişkilerinde daha fazla zorluklarla karşılaşıyorlar?

Farklı sosyal sınıftan olan kişiler, farklı maddi ve sosyal koşullarda yaşıyorlar. Düşük bir sosyoekonomik düzeye sahip bireyler, başkalarına karşı daha çok duyarlılık geliştirirken aynı zamanda kendilerini koruma ihtiyacı duydukları daha güvencesiz ortamlarda sosyalleşiyorlar. 

Araştırmalar düşük SED'li bireylerin, başkalarına daha fazla bağlı olduklarını ve onların ihtiyaçlarına daha fazla odaklandıklarını gösteriyor. Ancak, düşük SED'li bireylerin bir taraftan da güvenmekte daha çok zorluk yaşadıkları ve buna bağlı olarak kendilerini koruma eğilimi gösterdikleri bulunuyor. Bu tezat da romantik ilişkiler için zorluklar yaratabiliyor.relate-banner

Emery, L. F., & Finkel, E. J. (2021). Connect or protect? Social class and self-protection in romantic relationships.Journal of Personality and Social Psychology.Advance online publication.https://doi.org/10.1037/pspi0000368

Benzer yazılar

Ron Hicks, 1965

İlişkide Sadakatsizlik Yaşanması

Romantik ilişkilerin sonunu getiren en temel sebeplerden biri olan sadakatsizlik nasıl gerçekleşir? Herhangi biri aldatılmaktan sorumlu olabilir mi?
Beyond the Pleasure Principle - Metra Mitchell

Romantik İlişkide Kendi Cinselliğini Yaşamak

Porno izlemek veya mastürbasyon ilişkiden tatmin olunmadığını mı gösterir? İlişkide partnersiz cinsellik hakkındaki yargıların temellerini ve doğruluğunu inceledik.
Midnight- Anne Magill (2011)

Aşkın Ömrü Ne Kadar?

Uzun süreli bir ilişkide tutkuyu korumak mümkün mü yoksa aşk zamanla azalarak biter mi? Yoğun duygular, geçen zamana karşı koyabilir mi?
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?
Lorraine Christie

Mutlu çiftler aynı zamanda mutluluk saçan ebeveynler midir?

Partneriniz tarafından sevilmek ve partnerinizi sevmek sizi daha mutlu, daha neşeli biri yapıyor ve bu mutluluk bulaşıcı.
Andiamo - Joseph Lorusso

Fedakarlık Yapmanın İlişkiye Etkileri

Fedakarlık yapmak, ilişkide önemsediğimiz ve aradığımız davranışlardan biri olsa da fedakarlığın ilişkiye iyi gelmesi belli faktörlere bağlı.
The Suburban Legend - Roger Wilkerson

Boşanma Sonrasında Takım Olabilmek

Boşanma sonrası, ebeveynlerin bir takım olarak hareket etmesi ve çocuklarının sürece uyum sağlamalarına destek olmaları geçiş dönemini kolaylaştırıyor.

Hassas Biri Olabilir Misiniz?

"Neden böyleyim?", "Neden her şeyi kafama takıyorum?" ya da "Neden ayrıntılarda boğuluyorum?" gibi sorular zihninizden geçiyor mu? İşte hassas bir insan olduğunuzun göstergeleri.

Aynı evde yaşamak ilişki için gerçekten de önemli mi?

İleri yaştaki insanlar arasında ilişkiyi ayrı evlerde sürdürmek alternatif bir seçenek haline gelebiliyor. Peki bu tarz bir ilişki kişilere neler sunuyor?

"Seni Seviyorum" demeden sevgi göstermenin yolları

Sevgiyi göstermenin tek yolu "Seni seviyorum." cümlesinden geçmiyor. Başka davranışlar da karşı tarafa sevginizi derinden hissettirebiliyor.

footer