Babalık ve Testosteron

kategori

Yakın İlişkiler

Babalık ve Testosteron

Romantik bir ilişkiye başlama döneminde erkeklerin testosteron seviyesi genellikle yüksek oluyor. Yüksek testosteron seviyesi erkeklerin daha çekici algılanmalarına sebep oluyor ve romantik bir ilişkiye başlama şanslarını yükseltiyor. Ancak testosteronun ilişki kurma dönemindeki olumlu etkisi uzun sürmüyor. Yapılan araştırmalar, yüksek testosteron seviyesine sahip erkeklerin ilişkilerinde veya evliliklerinde daha çok sorun yaşadıklarını ve daha yüksek ihtimalle boşandıklarını gösteriyor. Bu kişiler partnerleriyle daha az vakit geçiriyorlar. Üstelik, düşük testosterona sahip erkeklere göre çocuklarının ihtiyaçlarıyla daha az ilgileniyorlar.

İlerleyen yaşla birlikte erkeklerdeki testosteron seviyesi düşüş gösteriyor. Fakat evlilik veya uzun süreli romantik bir ilişki, testosteron seviyesinde daha fazla düşüşe yol açabiliyor. Yani, testosteron seviyesi evli olmayan veya ilişkisi olmayan kişilerde daha yüksek oluyor. Erkekler baba olduklarında ise testosteron seviyesindeki düşüş daha da fazla oluyor. Başka bir deyişle, babalar daha düşük seviyede testosterona sahip oluyor. Üstelik babaların çocuklarıyla geçirdikleri vakit de bu durumu etkiliyor. Çocuklarının bakımıyla daha çok ilgilenen babalarda testosteron seviyesi daha hızlı bir düşüş gösteriyor.relate-banner

Gettler, L. T., McDade, T. W., Feranil, A. B., & Kuzawa, C. W. (2011).Longitudinal evidence that fatherhood decreases testosterone in human males. Proceedings of the National Academy of Sciences, 108(39), 16194"“16199.doi:10.1073/pnas.1105403108

Benzer yazılar

Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.
Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.

Ebeveynleşme Travması

Çocukken gereğinden fazla üstlenilen yükler, ebeveynleşmemize neden olunuyor ve travmatik etkiler bırakıyor. İşte 10 maddede ebeveynleştirme travması.
Never Lettin Go - Cbabi Bayoc

İlk Aşk veya İlk Nefret: Babalar Ve Kızları

Kız çocuklarının babalarıyla kurdukları ilişkinin partner seçimlerine, vücut algılarına ve cinselliklerine yansımalarını inceliyoruz.
Tantrum Painting- Kelci Pauk

Çocuğum Neden Öfke Nöbetleri Geçiriyor?

Çocuklar duygularını öfke nöbetleri aracılığıyla ifade edebiliyorlar. Öfke nöbetleri sırasında çocuğunuza nasıl yardımcı olabilirsiniz?
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?
Alexey Venetsianov

Eyvah, çocuğumun hayvanlara alerjisi var!

Hayvan alerjilerinin sebepleri neler? Çocuğumun hayvanlara alerjisi var ama biz hayvan sahiplenmek istiyoruz, ne yapmalıyız? Bu soruların cevapları bu yazıda!
Carl Little

Ergenlikte Spor Yapmanın Mental Sağlığa Etkileri

Ergenlik döneminde spor yapmak kişileri mental açıdan nasıl etkiliyor? Kız çocukları depresyona daha mı meyilli?

footer